Annonce

Annonce

En flok køer står på en græsmark imellem små vindmøller.

Erfaringer fra Sverige viser, at en CO2-afgift har haft stor betydning for, at landets klimabelastning er faldet siden 1990'erne. Foto: Colourbox

I Sverige har CO2-afgiften reduceret klimabelastningen markant

Erfaringer fra Sverige viser, at en pris på CO2-udledningen har ført til en "signifikant" reduktion i udledningen af klimagasser.

Sveriges udledning af drivhusgasser er markant lavere i dag, end den ellers ville have været, fordi landet indførte en CO2-afgift for over 30 år siden. Det konkluderer et nyt studie fra Swedish House of Finance.

Forskerne bag har undersøgt CO2-afgiftens betydning fra 1991 til 2015 og beregner, at den har reduceret CO2-udledningen med mindst en tredjedel i perioden. Uden en afgift ville udledningerne i 2015 have været 15-30 pct. højere. I samme periode er landets BNP steget med ca. 80 pct.

Da afgiften blev indført lå den på knap 90 kr. i 1991-priser - i dag er den på godt 900 kr. per ton CO2.

"Vi har fundet en stærk sammenhæng mellem, hvor meget det koster at udlede CO2 og de reelle udledninger. For hver stigning i CO2-afgiften sker der en signifikant reduktion i udledningen fra produktionssektoren," lyder det i en pressemeddelelse fra studiets forfattere Gustav Martinsson, Stockholms universitet, Christian Thomann, KTH Royal Institute of Technology, og Per Strömberg, Stockholm School of Economics.

I studiet har forskerne undersøgt omtrent 4.000 svenske virksomheder på tværs af 23 industrier, bl.a. fra fødevareproduktionen.

"Sverige er et ideelt forsøgssted til at teste effektiviteten ved en CO2-afgift, fordi der er så stor en mængde mikrodata," siger forskerne.

Mulig afgift på vej til landbruget

Studiet viser dog også, at afgiftens effekt er større, når producenterne har et økonomisk råderum - i perioder med økonomisk afmatning var effekten mindre.

I 2023 havde Sverige den tredje højeste CO2-afgift i EU og er samtidig blandt de EU-lande med den laveste CO2-udledning per indbygger.

Forskerne mener, at de har fremlagt solid evidens for, at en klimaafgift på effektiv vis kan reducere klimabelastningen, og at studiet understreger, hvor vigtigt det er, at verdenssamfundet finder ud af at implementere politikker på området.

Næste måned ventes Svarer-udvalget herhjemme at fremlægge sit forslag til en afgiftsmodel i landbruget, hvilket vil være den første i verden af sin slags. Ifølge Klimarådet og de økonomiske vismænd vil afgiften være den mest omkostningseffektive måde at nedbringe vores klimabelastning, mens dele af fødevareerhvervet kritiserer afgiften og argumenterer for, at den vil skubbe arbejdspladser til udlandet.

Studiet 'The Effect of Carbon Pricing on Firm Emissions: Evidence from the Swedish CO2 Tax' er publiceret i Review of Financial Studies. 

Flere artikler fra samme sektion

»Det er nødvendigt for mennesket at genoprette sine bånd til naturen«

To dage om ugen er skoledagen markant anderledes for 21 børn i Chile: De køres til en lille landbrugsskole for at lære om agro-økologi og selvforsyning, og flere lignende initiativer spirer nu frem i landet. Det er noget, myndighederne har bemærket.

16-05-2024 8 minutter Udland,   Uddannelse

For første gang påviser forskere en sammenhæng mellem PFAS i drikkevand og hjertekarsygdomme

Data fra en italiensk region, hvor nogle borgere drak PFAS-forurenet vand og andre ikke gjorde, viser en tydelig sammenhæng mellem PFAS og øget risiko for at dø af hjertekarsygdomme.

15-05-2024 5 minutter PFAS,   Miljø,   Forskning

Åbent brev fra 140 organisationer kritiserer EU's grønne tilbagetrækning

De seneste måneder har EU trukket flere miljø- og klimainitiativer tilbage som reaktion på landbrugets protester. Nu siger adskillige organisationer på tværs af Europa stop.

14-05-2024 3 minutter EU,   Miljø,   Klima,   Natur