Annonce

Annonce

Økodagsværterne Katrine og Anders (iført ko-kostume) under optagelser på græsmark forud for Økodag.

Der var fuld power på de to tidligere tv-værter fra DR-programmet 'Lille Nørd' Katrine Bille og Anders Falck (her forklædt som ko), som onsdag spillede hovedrollerne, mens Mads Helms midtjyske landbrug og 500 af hans køer dannede kulissen for optagelserne til teasere og forproducerede indslag til søndagens livetransmission fra Økodag. Foto: Jakob Brandt

Tv-værter vil forvandle Økodag til en fed fest på Facebook

Køerne tog situationen med ophøjet ro, da tv-folk og Økodags-værter dukkede op på en af de græsmarker, hvor de økologiske køer fra på søndag skal gå på sommeren over.

Når der på søndag bliver transmitteret live fra fire jyske økologer, som sender deres køer på græs i forbindelse med Økodag, bliver transmissionen styret fra en såkaldt OB-vogn i Aarhus. 

Her bliver billed- og lydsignalerne fra de fire gårde mixet sammen og sendt videre til Facebook, hvor børn og voksne i en times tid er inviteret med til de økologiske køers forårsfest.

Det er det aarhusianske produktionsselskab GotFat Productions, som er hyret til at styre transmissionen. Seks fotografer leverer livebillederne, som bliver krydret med et par forproducerede indslag fra åbningsgården Sommerbjerg.

Foran kameraet må køerne i år finde sig i at dele hovedrollen med de to populære tv-værter ‘Anders og Katrine’ alias Anders Falck og Katrine Bille fra DR Ramasjangs videnskabsprogram ‘Lille Nørd’.

Onsdag gav de prøver på, hvad de kan foran et kamera, da de første forproducerede optagelser og et par teasere for Økodag blev skudt hos den midtjyske økolog Mads Helms. Han driver landbruget Sommerbjerg, som p.t. kan mønstre 812 græsklare malkekøer.

Læring gennem leg er kernen i konceptet for Anders og Katrine, som på søndag udgør det energiske værtspar bag livestreaming af Økodag, der sendes direkte fra fire jyske landbrug.
Læring gennem leg er kernen i konceptet for Anders og Katrine, som på søndag udgør det energiske værtspar bag livestreaming af Økodag, der sendes direkte fra fire jyske landbrug.

Både han og køerne blev i den forbindelse vidner til et usædvanligt optrin, da Økodags-værterne Katrine Bille og Anders Falck dækkede et festbord med balloner, flag og store Ø-mærker midt i fodergangen. 

Et par køer opdagede, at det var behageligt at benyttede Ø-mærkerne, som ‘kløpind’, men ellers gumlede de godmodigt videre på de 60 kg foder, som en ko typisk æder på et døgn. Imens skød tv-holdet den samme scene seks gange, før alle var helt tilfredse med resultatet, som allerede nu kan ses på Facebooksiden I Love Øko.

“Det er flot,” sagde Michael Langberg, markedschef i Økologisk Landsforening, til de særdeles energiske værter Anders Falck og Katrine Bille, som fra 2008 til 2010 var frontfigurer i tæt på 40 udgaver af Lille Nørd, som formidlede viden om dyr til børn. 

Siden har de begge uddannet sig til tv-tilrettelæggere, og de har selv skrevet manuskriptet til de fire indslag, som blev optaget i stalden og på en noget vindblæst græsmark hos Mads Helms.

Også Mads Helms er godt tilfreds med onsdagens forberedelser, men den jyske økolog rynkede dog lidt på næsen undervejs, da producer Thor Hampus Bank, som er direktør for GotFat Productions, kort orienterede om, hvad der kommer til at ske på gården under selve Økodag.

“Vi har vi to fotografer og en drone her på garden, og så er der en fotograf på hver af de tre andre gårde,” forklarede han.

“En drone… den skal vel ikke ind i stalden?” ville Mads Helms vide.

“Nej, den skal vi bruge til at lave et totalbillede af køerne, når de løber ud på marken, og du har jo mange dyr, så den skal højt op for at lave nogle flotte totalbilleder,” sagde Thor Hampus Bank.

“Nå, det er godt, for jeg har tidligere prøvet, at nogen have en drone inde i stalden. Den lavede en lyd, så køerne troede, at den var en hestebremse, og de ville blive stukket, så de gik i vild panik,” sagde en beroliget Mads Helms.

Både energiniveauet og humøret var i top, da Anders og Katrine øvede sig i at lave gakkede 'ko-muuuhves' på en af Mads Helms græsmarker, som venter på weekendens invasion af gården malkekøer
Både energiniveauet og humøret var i top, da Anders og Katrine øvede sig i at lave gakkede 'ko-muuuhves' på en af Mads Helms græsmarker, som venter på weekendens invasion af gården malkekøer

Panik var der ikke noget af under optagelserne, hvor projektleder Hanna Tappe Clemmensen fra Økologisk Landsforening holdt styr på et større arsenal af rekvisitter, og hvor der flere gange blev taget små hurtige sidespring fra manuskriptet for at tilpasse det til de fysiske rammer på gården. 

Netop evnen til at tage hurtige beslutninger og improvisere er ifølge Thor Hampus Bank en af nøglerne til en vellykket livestreaming af Økodag, hvor der på grund af corona har været ultrakort tid til forberedelserne.

“Normalt bruger man meget lang tid, når man planlægger en liveproduktion, men selv om vi kører med et relativt lille set-up og forbereder os så godt som muligt, kan man aldrig helt vide, hvad der kommer til at ske, når køerne slippes løs,” sagde Thor Hampus Bank, som dog er helt tryg ved, at de rutinerede værter Anders og Katrine formår at styre løjerne.

Uden for stalden var de i færd med at skifte til næste sketch. Den krævede, at Anders ifører sig et omfangsrigt ko-kostume, inden parret skal på græs og lave fede ‘ko-muuuhves’ til musik.

“Hele kernen i det, vi laver, er læring gennem leg, og på søndag skal vi holde en fed fest og havde det sjovt,” sagde Katrine Bille, som glæder sig til at give den gas foran kameraet og være med til at formidle de gode historier om økologernes arbejde med at sikre den bedst mulige dyrevelfærd for malkekoen.

Michael Langberg fulgte optagelserne hos Mads Helms tæt, og han er yderst tilfreds med præstationerne - både bag og foran kameraet - som bl.a. resulterede i en teaser for Økodag, som allerede nu kan opleves på Facebook-siden 'I Love Øko'
Michael Langberg fulgte optagelserne hos Mads Helms tæt, og han er yderst tilfreds med præstationerne - både bag og foran kameraet - som bl.a. resulterede i en teaser for Økodag, som allerede nu kan opleves på Facebook-siden 'I Love Øko'

Da coronakrisen efter en hastestramning af epidemiloven 17. marts fik statsminister Mette Frederiksen (S) til at lukke Danmark ned med afsæt i et forsamlingsforbud, lignede det umiddelbart dødsstødet for 2020-udgaven af det store landsdækkende fødevareevent.

Men økologerne og mejerierne ville det anderledes. Anført af Økologisk Landsforening foretog de en vaskeægte kovending, og når det i år ikke er muligt at invitere danskerne ud på gårdene, glæder markedschef Michael Langberg sig over, at sporene nu er lagt ud til at transmittere køernes forårsfest direkte hjem i stuerne via Facebook.

“Publikum er med på første parket til Økodag, som sendes fra fire forskellige økologiske gårde. Så selvom man ikke kan møde fysisk op i år, er der mulighed for at få hele oplevelsen for fuld udblæsning og måske endda få endnu mere ud af sit besøg foran skærmen,” siger Michael Langberg.

Set fra et marketingsmæssigt synspunkt betegner han det som en fordel, at de virtuelle Økodags-gæster sidder bænket foran skærmen, da de på den måde alle bliver præsenteret for de budskaber, som foreningen gerne vil formidle.

“Selv om det aldrig kan blive helt den samme oplevelse som at besøge gården, giver live-konceptet samtidig en mulighed for alle til møde landmanden og stille spørgsmål direkte til ham,” siger Michael Langberg, som forventer rekordmange gæster til den virtuelle udgave af Økodag.

Oplev Økodag live

  • Sommerbjerggård ved Ejstrupholm er hovedgården, når Økologisk Landsforening sender live fra Økodag, hvor der også kommer direkte billeder fra landbrug ved Kolding, Vildbjerg og Vorbasse.

  • Det hele kan opleves på Facebook-siden I love Øko fra kl. 11.30 søndag d. 19. april. Det bliver også muligt at følge de økologiske køer komme på græs via mejerierne Arla, Them, Thise, Naturmælk og Øllingegårds sociale medier.

Flere artikler fra samme sektion

EAT Grim sælger grimme grøntsager

To iværksættere har fået så megen succes med at begrænse madspild ved at sælge økologiske frugt- og grøntkasse, der udelukkende er fyldt med tilsyneladende uperfekte varer, at de snart retter blikket mod udlandet.

23-09-2020 6 minutter Madspild,   Virksomheder

Comeback til sønderjysk saftproducent

Søgaard Saft trykkede på pauseknappen i foråret, men nu er de ansatte genansat og produktionen af økologiske drikkevarer genoptaget.

22-09-2020 2 minutter Virksomheder,   Foodservice

Friland barberer toppen af øko-tillægget

Trods nyt fald i tillægget på økologisk svinekød oplever Friland stadig, at der er en god balance på markedet.

18-09-2020 2 minutter Svineproduktion