Annonce

Annonce

Anders Kok ved pakkemaskine

Trods coronakrisen kan Anders Kok fra Biogan stadig mønstre det brede smil, da hans grossistvirksomhed har klaret sig gennem de seneste måneder uden store økonomiske skrammer. Arkivfoto: Jakob Brandt

Biogan klarer krisen uden pakkeløsninger

Anders Kok har justeret forretningen, så grossistvrksomhedens omsætningen i april måned trods coronakrisen lå tæt på normalen, og han ser lyst på fremtiden for salget af økologiske kolonialvarer.

Mens landets foodservicegrossister er hårdt ramt af corona-nedlukningen af landets professionelle køkkener, er Biogan kommet nådigt gennem de seneste to turbulente måneder.  

Da Anders Kok, som ejer Biogan, gjorde april-salget op, lå omsætningen kun seks pct. under salget i samme måned sidste år, men i de første uger efter nedlukningen af landet var der ikke meget at smile af for Lystrup-grossisten. Nu ser han frem til at coronasmitten forhåbentlig snart fader så meget ud, at markedet kan begynde at vende tilbage til normalen

"Jeg glæder mig til corona forsvinder, men hvordan fremtiden tegner, afhænger meget af, hvad statsminister Mette Frederiksen kommer med af nye udmeldinger i forhold til at genåbne landet," siger Anders Kok.

Vi har hverken gjort brug af statens hjælpepakker eller sendt medarbejdere hjem

— Anders Kok

Da Økologisk Nu spørger ham om, hvordan Biogan har klaret sig gennem coronakrisen, fisker han dog et af de mere positive ord frem.

"Taknemmelig."

Anders Kok smager lidt på ordet og fortsætter:

"Selv om det lyder lidt højstemt, så er jeg faktisk dybt taknemmelig over, at vi ikke er blevet hårdere ramt under coronakrisen," siger den jyske grossist, som har drevet Biogan i 24 år.

I modsætning til de rene foodservicegrossister nyder Biogan godt af, at de fleste kunder ligger inden for dagligvare- og specialhandlen eller fødevareindustrien, som ikke er så hårdt ramt af nedlukningen af landet.

"Lige efter nedlukningen gik det rigtigt dårligt, og vi kom ud af marts med en omsætning, der lå 15 pct. lavere end i marts 2019," siger Anders Kok.

De seneste to måneder har han og de 12 ansatte haft travlt med at tilpasse varelageret til den nye situation.

"Vi har hverken gjort brug af statens hjælpepakker eller sendt medarbejdere hjem," siger Anders Kok.

Til gengæld har Biogan i lighed med mange andre importører oplevet, at det har været vanskeligt at skaffe alle de sædvanlige råvarer fra udlandet.

"Vi har bl.a. nogle varer, der er strandet på Sri Lanka, hvor vi køber kokos-produkter, krydderier og jackfruit, og vi er samtidig ramt af den ekstra fragttillæg på 14 pct. i forbindelse med coronaen, hvor mange lastbiler kører med mindre fragtmængder," siger Anders Kok.

Han har fundet alternative indkøbsmuligheder hos andre europæiske importører, men de er langt dyrere end Biogans normale leverandører, og det udhuler fortjenesten.

"Mel og tørgær har været udsolgt i flere omgange, men generelt synes jeg, at vi har været gode til at sørge for, at kunderne har fået de varer, som de har bestilt, men vi tjener lidt mindre, fordi vi køber dyrere ind," erkender den jyske grossist.

For en mand, som er vant til at valfarte rundt til messer, kunder og leverandører har de seneste uger giver Anders Kok mere tid hjemme på kontoret, end han plejer have.

"Det har givet mig ekstra tid til at finde gamle ideer frem fra skufferne og fordybe mig i de ting, som jeg ellers aldrig når.

Et aktuelt projekt er at få udskiftet taget på en 600 kvadratmeter stor lagerbygning. Prisen er 400.000 kr., så Anders Kok håber, at omsætningen snart rammer sit normale niveau.

Flere artikler fra samme sektion

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel

Sømosegaard blev tørlagt på Økodag, men endte ifølge værtsparret med en ren 10'er

Selv om værtsparret på Sømosegaard efter et historisk vådt forår fik opfyldt ønsket om en Økodag uden regn, blev det paradoksalt nok vandmangel, som blev den største udfordring i timerne inden godt 2.000 gæster strømmede til det midtjyske landbrug.

15-04-2024 6 minutter Økodag