Annonce

Annonce

Mads Kissow og Anna Sofie Poulsen

Mads Kissow og Anna Sofie Poulsen fra Økobornholm glæder sig over den store opbakning bag Bornholms Økojord A/S, og de håber, at det er muligt at nå målsætningen om en aktiekapital på 3 mio. kr. inden nytår. Foto: Jakob Brandt

Bornholmsk omlægningsinitiativ skal finde 600.000 kr. inden nytår

Foreningen Økobornholm har indsamlet 2,4 mio. kr. på et halvt år, men de får travlt, hvis de skal nå i mål, inden tegningsfristen for Bornholms Økojord A/S udløber ved årsskiftet.

"Vi er superglade for den opbakning og de 2,4 mio. kr. som vi har indsamlet i år," siger Anna Sofie Poulsen, som er medlem af Økobornholm og ulønnet direktør for Bornholms Økojord A/S, som endnu er under stiftelse.

Selskabet skal efter planen opkøbe bornholmsk landbrugsjord og udleje den til landmænd, som vil dyrke jorden økologisk. Det skal sikre, at det i fremtiden i højere grad bliver lokale økologer, som dækker øens voksende efterspørgsel efter økologiske fødevarer.

Men før selskabet bliver en realitet, skal medlemmerne af den erhvervsdrivende forening Økobornholm indsamle yderligere 600.000 kr. for at nå op på minimumstegning, på 3 mio. kr.

Anna Sofie Poulsen erkender, at der er lagt op til en hidsig slutspurt, men hun er optimist.

"Vi håber på nogle store julegaver i år, og vi håber at folk kan se det fornuftige i at investere nogle af deres penge i jord, frem for at betale negative renter for at have pengene til at stå i banken," siger direktøren.

For at skabe opmærksomhed om projektet, havde hun 19. december et læserbrev med i Bornholms Tidende:

"Hele vores landbrugssystem bygger på en tankegang, hvor stort er bedre og større bedst. De store landbrug kræver store investeringer og et sikkert afkast - og det fremmer ikke nye økologiske dyrkningsformer. Hvis man som ung jordbruger skal i gang med landbrug, er det dyrt og svært at etablere sig," skrev hun i brevet, og hun håber at det budskab kan være med til at få flere investorer på banen.

Anna Sofie Poulsen oplyser, at de 2,4 mio. kr., som allerede er i hus, kommer fra ca. 80 investorer. To investorer tegner sig for de største beløb med hver 500.000 kr. Det drejer sig om Sparekassen Bornholms Fond og Barslund-familien, som driver den bornholmske virksomhed Ocean Prawns og bl.a. ejer 80 pct. af aktierne i Svaneke Bryghus, som er omlagt til økologi.

"Vores udfordring er at vi ikke har noget stort markedsføringsbudget, så vi havde planlagt at deltage i en række store arrangementer på Bornholm og i København, hvor vi ville fortælle om projektet, men de blev aflyst på grund af forsamlingsforbuddet," siger Anna Sofie Poulsen.

I stedet måtte Økobornholm arrangere en række møder med færre deltagere, og de viste, at der er stor velvilje bag projektet.

"Der er flere, som har spurgt os, hvorfor vi ikke bare forlænger tegningsperioden, nu da vi er så tæt ved målet, og vi har luftet den tanke over for de største investorer," siger Anna Sofie Poulsen.

Lykkes det ikke at skaffe pengene, får alle investorerne deres penge tilbage, men hun hverken håber eller tror, at det bliver aktuelt.

Bornholms Økojord har plottet øens økologiske producenter, forarbejdningsvirksomheder og forhandlere ind på et kort over øen. Det viser, at der allerede er en del økologiske aktiviteter på øen, og det er netop den spirende økologi, som foreningen ønsker at støtte og udvikle.

Flere artikler fra samme sektion

Arla hæver sine klimaambitioner

Arla fordobler klimamålsætningen på to af tre områder for at leve op til de videnskabelige anbefalinger, der viser, hvordan man kan opfylde Paris-aftalen.

18-01-2022 4 minutter Klima,   Mejeri

Fremtidsforsker aner forbrugsfestens endeligt: »Behøver man virkelig at kunne vælge mellem 25 forskellige slags flåede tomater?«

En fremtidsforsker ser klare tegn på, at forbrugsfesten er ved at være ovre for en stor del af befolkningen; mange vil leve mere bæredygtigt. En professor savner dog konkrete beviser på, at det går den vej - men hun håber det.

18-01-2022 14 minutter Bæredygtighed,   Forbrug

Verdens største økologimesse udskydes et halvt år

I samråd med udstillerne har arrangører af BioFach i Nürnberg besluttet at flytte BioFach fra 15.-18. februar til 26.-29. juli, hvor alt tyder på, at der er mere styr på coronasituationen.

17-01-2022 5 minutter Eksport