Annonce

Annonce

Morten Bødskov på talerstolen i Folketinget i 2013

Skatteminister Morten Bødskov (S) siger, at regeringen følger udviklingen tæt og er klar til yderligere tiltag, hvis det skulle blive nødvendigt. Foto: Peter Leth/flickr/CC 2.0

Cheføkonom forventer flere hjælpepakker til erhvervslivet

Regeringen har lanceret flere tiltag, der skal holde hånden under erhvervslivet midt i corona-krisen.

Erhvervslivet er hårdt ramt af de tiltag, der skal inddæmme corona-smitten, og derfor har regeringen lanceret hjælpepakker og lovforslag, der skal komme virksomhederne og de små selvstændige til undsætning.

Listen af tiltag vil formentlig vokse yderligere, mener Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

"Regeringen forsøger at sikre, at dansk økonomi kan kravle op af hullet, når alt det her er overstået. Men der er ikke nogen, som ved, hvor dybt hullet for økonomien bliver. Frygten er, at coronakrisen bliver afløst af en gældskrise i erhvervsliv og pengeinstitutter og dermed en økonomisk krise. Vi har ikke set den sidste hjælpepakke endnu. Det er jeg ret overbevist om," siger Tore Stramer til finans.dk.

Skatteminister Morten Bødskov (S) siger da også, at regeringen løbende undersøge, om der skal ske yderligere tiltag for at afbøde konsekvenserne for danske virksomheder og lønmodtagere.

Det kan være svært at danne sig et overblik, og derfor er der blevet oprettet en oversigtsside på virksomhedsguiden.dk

Hjælpepakkerne betyder bl.a., at bankerne har fået lempet udlånskravene, så de lettere kan låne penge ud. Ifølge regeringen frigiver det 200 mia. kr. i ekstra kapital.

"Det mener jeg, at sektoren er i stand til, fordi institutterne er velpolstrede, og de gældende regler giver mulighed for den slags fleksibilitet i en situation som denne, uden at det vil føre til kritik fra Finanstilsynet," siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Derudover kan arbejdsgivere og selvstændigt erhvervsdrivende få statslig refusion fra første sygefraværsdag, når medarbejderen er syg af corona-virus eller i karantæne. Ordningen med arbejdsfordeling bliver samtidig mere fleksibel, så virksomheder kan sætte medarbejdere ned i tid i en midlertidig periode, og medarbejderne så kan få supplerende dagpenge.

Sammen med arbejdsmarkedets parter har regeringen også indgået en trepartsaftale, der sikrer, at virksomheder, der oplever ordrenedgang og færre kunder som følge af COVID-19, i tre måneder kan få delvis refusion for afholdte lønudgifter. For at modtage refusionen forpligter virksomhederne sig til ikke at afskedige medarbejdere i perioden, og medarbejderne skal give afkald på fem feriedage. 

Aftalen gælder for lønmodtagere på alle private virksomheder, der er ekstraordinært hårdt ramt som følge af COVID-19 og derfor risikerer at skulle varsle afskedigelser for mindst 30 pct. eller flere end 50 ansatte.

Virksomheden kan få en lønkompensation fra staten på 75 pct. af de pågældende medarbejderes løn, dog maksimalt 23.000 kr. per måned. For timelønnede udgør statens kompensation 90 pct., dog maksimalt 26.000 kr. om måneden. Se to tænkte eksempler i dette faktaark.

Lars Hedegaard, der sammen med sin kone, Lone, driver det økologiske landbrug Gothenborg med egen gårdbutik og netsalg, håber, at tiltagene kan være med til at modvirke afskedigelser.

"Det vil helt klart være en hjælp for os, for målet er, at de medarbejdere, vi har, stadig er ombord på båden, når det her forhåbentlig snart er ovre," siger Lars Hedegaard til Fagmediet Økologisk.

Regeringen lover desuden kompensation til arrangører, der i marts har aflyst eller udskudt arrangementer med over 1.000 deltagere, og arrangementer på under 1.000 deltagere, som er målrettet særlige COVID-19-risikogrupper, såsom ældre eller helbredsmæssigt sårbare. Se konkrete eksempler på kompensationen i dette faktaark.

Ydermere har regeringen foreslået at udskyde betalingsfristerne for moms, AM-bidrag samt A- og B-skat, hvilket er en del af den hastelov, som Folketinget behandler. Det kan man læse mere om på Skats hjemmeside.

Flere artikler fra samme sektion

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise

De professionelle køkkener tankede grøn inspiration på Foodexpo

Jagten på grønne proteiner var et vigtigt tema i ’Naturens Spisekammer’ på Foodexpo.

19-03-2024 7 minutter Messer,   Plantebaserede fødevarer