Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg

Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png
En kvinde handler i frugt- og grøntafdelingen

På sigt er det planen, at leverandørplatformen Big Deal skal benyttes af Coops leverandører i hele Norden. I første omgang bliver det 20 danske leverandører, som skal teste den nye klimaplatform. Foto: Økologisk Landsforening

Coop tester klimaplatformen Big Deal

I næste måned begynder Coop Danmark at teste en ny leverandørplatform, som skal inspirere dagligvarekoncernens små og mellemstore leverandører til at reducere klimaudledningen fra deres produktion.

Reduktion af klimabelastningen fra vores fødevarer er en udfordring, som kræver at hele værdikæden spiller sammen, og med etableringen af leverandørplatformen Big Deal forsøger Coop at anspore leverandørerne til at komme med ind i klimakampen.

”Økologiske varer har ikke nødvendigvis et lavere klimaaftryk per kg i forhold til andre varer, og i fremtiden bliver vi nødt til at forholde os til klimaeffekten af de varer, vi køber ind,” sagde Thomas Roland, CSR-chef i Coop, da han i sidste uge var oplægsholder på Økologisk Landsforenings inspirationsdag i Kolding.

Her pegede han på, at fremtidige klimakrav især kan blive en udfordring for Coops små og mellemstore leverandører, som ikke alle har ressourcer til at lave egne klimaberegninger.

”Klimaforandringerne er på vej ud af kontrol, og fødevareproduktionen er direkte ansvarlig for 20-25 pct. af det samlede CO2-udslip. Klima er allerede en del af vores rapporteringskrav, men vi skal have leverandørerne til at hjælpe os med at indfri Coops egne klimamål,” sagde Thomas Roland.

Leverandørerne skal hjælpe Coop i mål

I den forbindelse gjorde han det klart, at økologerne ikke kan vente nogen form for rabat i forhold til at bidrage til Coops erklærede mål om frem mod 2030 at reducere klimaudslippet fra Coops varer med en mio. ton CO2.

”Der er ikke tale om, at vi tilbyder at lave klimaberegninger for producenterne, men vi beder dem om at besvare en række spørgsmål om deres klimaambitioner og hvordan deres produktion er sat sammen,” sagde Thomas Roland.

Han håber, at Big Deal på den måde kan hjælpe Coops leverandører med at få bedre styr på fremtidens krav til klimaudledningen fra deres varer, og at platformen vil inspirere leverandører til at påbegynde klimarejsen.

Testet i hele Norden i 2022

Ca. en tredjedel af Coops største leverandører har allerede tilsluttet sig Science Based Targets, som også Coop får verificeret sin klimamålsætning hos. Leverandørplatformen Big Deal er først og fremmest tiltænkt de mindre virksomheder, der kan finde SBT en lidt for stor mundfuld, oplyser Thomas Roland.

”Den er tænkt som en hjælp til alle leverandører, som deler vores ønske om at blive mere klimabevidste, og den henvender sig først og fremmest til forarbejdningsvirksomheder og de mellemhandlere som leverer varer til os,” sagde Thomas Roland.

I første omgang skal 20 danske leverandører teste Big Deal for Coop Danmark, men ifølge Thomas Roland er det målet, at søsterkoncernerne i både Norge, Sverige og Finland også skal have testet leverandørplatformen i løbet af 2022.

”Til den tid skal vi finde ud af den endelige udformning af platformen, som på sigt skal rumme alle vores leverandører, som leverer varer for over et endnu ikke fastsat minimumsbeløb eller en bestemt volumen.”

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd