Annonce

Annonce

Udsætterhøns på slagtebåndet hos Dan Duck

Det er ikke kun fjerkræavlerne, som bliver ramt af lukningen af Dan Duck, idet de økologiske ægproducenter havde håbet, at Struer-slagteriet kunne skabe en forretning ved at slagte udsætterhøns, som ellers risikerer at ryge til destruktion. Arkivfoto: Jakob Brandt

Danmarks største andeslagteri tabte kampen for overlevelse

Driftsselskabet bag Dan Duck i Struer er gået konkurs, og dermed går flere økologiske andeproducenter en usikker fremtid i møde.

Til stor beklagelse for landets producenter af større fjerkræ som ænder og kalkuner har ambitionen om at etablere et rentabelt andeslagteri i Struer igen lidt skibbrud.

Driftsselskabet bag fjerkræslagteriet Dan Duck i Struer kastede tirsdag håndklædet i ringen. Slagteriet er gået konkurs, al produktion er indstillet, og 40 ansatte mister deres job.

I dag sætter selskabets medejer og direktør Hardy Eskildsen flere ord på det forløb og de udfordringer, som førte til konkursen. I den forbindelse lægger han ikke skjul på, at en fejlbehæftet kontrolrapport efter hans vurdering er hovedårsagen til konkursen, da den blev katalysator for hele det forløb, som siden endte med, at han og de tre øvrige ejere af Dan Duck i aftes smed håndklædet i ringen.

Det er bittert og det er træls, men det blev én lang kamp for overlevelse, og jeg fandt aldrig nøglen.

— Hardy Eskildsen, direktør for Dan Duck

Den famøse kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen beskrev kort før jul 2019, at myndighederne havde observeret, at de ansatte på slagteriet ikke vaskede deres hænder, før de gik ind på slagtegangen. Dermed levede de ikke op til hygiejnekravene. Det viste sig dog senere, at medarbejderne havde vasket hænder på en anden etage, men selv om Fødevarestyrelsen kort efter nytår trak de urigtige beskyldninger tilbage og beklagede fejlen over for Dan Duck, var skaden allerede sket, pointerer Hardy Eskildsen.

Sagen gav dårlig omtale i pressen og lammede slagteriets julehandel i 2019. Den negative omtale trak desuden tråde langt ind i 2020, da selskabets normale kunder var meget tilbageholdende med at afgive ordrer.

"Det betød, at vi kun slagtede 300.000 ænder i 2020," siger Hardy Eskildsen, som vurderer, at antallet af slagtninger skal ligge på ca. en mio. for at opnå balance i driften og være i stand til at tilbyde medarbejderne fuldtidsarbejde.

Det sidste er ifølge Hardy Eskildsen en forudsætning for at ´fastholde de dygtigste medarbejdere til den specialiserede produktion, og det har været vanskeligt med så få slagtninger.

"Jeg synes, at jeg har kæmpet så langt, som jeg kunne gennem de to seneste år," siger direktøren til Økologisk Nu.

Sidste år anlagde han sag mod Fødevarestyrelsen med krav om en tocifret millionerstatning på grund af kontrolsagen, men der nåede ikke at falde en afgørelse, før Dan Duck efter årets første og sidste slagtning valgte at trække stikket.

Hardy Eskildsen beklager over for de samarbejdspartnere og leverandører, som står til at miste penge efter konkursen.

"Vi har selv sat penge til, og det er der desværre også andre, som vil gøre, så det er en meget trist situation," siger Hardy Eskildsen, som sammen med de øvrige ejere af Dan Duck i dag kan nikke genkendende til den gamle talemåde, at én ulykke sjældent kommer alene.

En ordentlig mavepuster

"Jeg synes ellers, at vi var ved at have fået opbygget et flot set-up og en god arbejdsplads, da vi fik den trælse kontrolrapport. Det var en ordentlig mavepuster, og da vi kom ind i 2020, lå vores foodservicesalg underdrejet, fordi restaurationsbranchen lukkede ned på grund af corona," siger Hardy Eskildsen.

Oven i det er mange tyske rugeægsbesætninger efterfølgende blevet slået ned på grund af fugleinfluenza, og ifølge Hardy Eskildsen har det gjort det vanskeligt for de danske producenter at skaffe produktionsdyr nok.

"Det er bittert og det er træls, men det blev én lang kamp for overlevelse, og jeg fandt aldrig nøglen," erkender den jyske slagteriejer, som nu ser frem til at få mere tid til at passe sin anden virksomhed, Top Æg, der ikke bliver direkte berørt af konkursen.

Branchen efterlyser investorer

Lars Bredahl, der er formand for fagudvalget æg og fjer i Økologisk Landsforening ærgrer sig over, at Dan Duck blev tvunget til at lukke, og at de danske producenter fremover formentlig bliver nødt til at transportere deres ænder til slagtning på udenlandske slagterier.

"Det var ellers min opfattelse, at der var kommet godt gang i slagteriet, så konkursen er en ærgerlig situation for både Hardy, slagteriets ansatte og de økologiske andeproducenter," siger Lars Bredahl.

Han ærgrer sig samtidig over, at landet nu har mistet en mulighed for at få slagtet de udsætterhøns, som er lidt af en øm tå i den økologiske ægproduktion. Han håber derfor, at nye investorer melder sig på banen for at køre slagteriet videre.

Det er en mulighed, oplyser Hardy Eskildsen, da han og de øvrige ejere af det konkursramte driftsselskab stadig ejer bygningerne, men ifølge Hardy Eskildsen vil det formentlig kræve en kapital på 10-15 mio. kr.

Producent: Det har de ikke fortjent

Den midtjyske fjerkræproducent Lone Hedegaard, formand for fagudvalget for lokalt salg og gårdbutikker i Økologisk Landsforening, har vanskeligt ved at acceptere, at Dan Duck lukker.

"Det er virkelig ærgerligt for branchen, at Hardy og Dan Duck skulle løbe ind i så mange lussinger undervejs. Jeg oplevede, at de gik meget seriøst ind i arbejdet, og det er utroligt, at det skal være så svært at drive et slagteri. Det har de ikke fortjent," siger Lone Hedegaard, som sidste år fik lønslagtet 5.000-6.000 ænder og ca. 1.000 kalkuner på havnen i Struer.

"Dan Duck er det eneste slagteri med en daglig kapacitet på 2.000-4.000 dyr. Nu risikerer de danske andeproducenter igen at skulle fragte deres ænder til Holland, for at få dem slagtet, så jeg håber virkelig, at der er nogen som er interesseret i at køre slagteriet videre, så der kun bliver tale om et midlertidig stop," siger Lone Hedegaard, som er så tilfreds med kvaliteten af slagtningerne, at hun havde planlagt at flytte alle sine slagtninger til Struer.

Alternativt findes der kun to små danske slagterier, som kan slagte under 1.000 dyr om dagen, hvilket er en dyr løsning for de lidt større producenter som Gothenborg.

Det drejer sig Raunsmed Fjerkræ ved Blokhus og Bangs Fjerkræslagteri på Sjælland.

Flere artikler fra samme sektion

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage

Danske servicestationer udfaser turbokyllinger

Dyreværnsorganisationen Anima roser danske servicestationer for at gå foran med dyrevelfærden ved at skærpe kravene til produktionsforholdene for slagtekyllinger.

24-04-2024 3 minutter Dyrevelfærd