Annonce

Annonce

Comwell Hotel bag komfur i køkkenet

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbruget af økologi i landets professionelle køkkener i 2020 faldt med 20 pct. Dermed klarede økologien sig en anelse bedre gennem coronakrisen end det konvensionelle salg. Foto: Claus Petersen

Corona gav økologisk foodservice et dyk

Selv om det økologiske foodservicesalg sidste år faldt med 20 pct. viser nye tal fra Danmarks Statistik at økologien fastholder sin markedsandel på 12 pct.

Selvom salget af økologiske fødevarer til foodservicebranchen faldt med en femtedel i 2020, står økologien stærkt til fremtidig vækst i en branche, der har øget fokus på de nye klimakostråd og mere bæredygtighed, vurderer Økologisk Landsforening.

”Det er helt forventeligt, at salget af økologiske fødevarer til foodservice er faldet. Men det er glædeligt, at markedsandelen på 12. pct. er bevaret. Det viser, at økologien har fodfæste i de professionelle køkkener, og der er et fortsat potentiale for vækst både i det offentlige og private,” siger Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Han oplever at coronanedlukningerne gav branchen tid til refleksion over, hvordan den kan forny sig selv i en tid, hvor gæster, kunder og forbrugere i stigende grad efterspørger en ny og mere bæredygtig måltidskultur.

”Tilbagemeldinger fra både offentlige og private aktører viser, at mange har taget hul på en ny mad-æra særligt efter, de officielle klimakostråd blev meldt ud og i takt med, at debatten om bæredygtighed igen har fået plads på dagsordenen,” siger Torben Blok.

Danmarks samlede salg af føde- og drikkevarer faldt med 22 pct. fra 21,6 mia. kr. i 2019 til 16,8 mia. kr. i 2020, så med et fald på 20 pct. klarede økologien sig en anelse bedre gennem cornakrisen. Samlet blev der omsat for godt to mia. kr. økologi, og med en markedsandel på 12 pct, er den økologiske foodserviceandel tæt på detailhandlens 13 pct., som er den højeste i verden.

De økologiske kolonialvarer var den største varegruppe med 37 pct. af det samlede salg af økologiske varer til foodservice. Næststørste varegruppe var mejerivarer med 31 pct. Der er kun sket mindre forskydninger mellem varegrupperne fra 2019 til 2020.

I forhold til økologien er det stadig en offentlige sektor som trækker læsset, idet de offentlige køkkener aftog en forholdsvis høj andel på 48 pct. af salget af økologiske varer til foodservice i 2020, men Torben Blok ser nye tendenser i branchen.

”Vi ser at flere – også blandt de private og over hele landet - tager de første spæde skridt i en mere bæredygtige retning fx ved at vise interesse for at arbejde med spisemærket. Økologisk Landsforening understøtter udviklingen gennem rådgivning og i vores nyetablerede udvalg for professionelle køkkener, der skal tale de madprofessionelles sag både i vores forening, men også over for politikere, forbrugere og leverandører,” siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil sætte en stopper for forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events