Annonce

Annonce

Uddeler Morten Nielsen foran skilt på facaden af Dagli'Brugsen i Lejre

Selv om Dagli'Brugsen i Lejre med sine 400 kvm. langt fra er kædens største butik, omsætter den tredjemest økologi af samtlige butikker, mens ingen andre Dagli'Brugser kan matche hverken Lejres øko-sortiment på 1200 varenumre eller økologiprocenten på 25, oplyser en stolt uddeler Morten Nielsen. PR-foto: Coop

Dagli’Brugsen i Lejre er Danmarksmester i økologi

Ikke mindre end 25 pct. af omsætningen i Dagli'Brugsen i Lejre kommer fra økologiske varer, og en ny måling fra COOP viser, at butikken dermed er Danmarks mest økologiske Dagli'Brugs.

Lejre Kommune har længe været kendt som en af landets foregangskommuner i forhold til økologi og grøn omstilling, og nu kan den midtsjællandske kommune også bryste sig af at huse landets mest økologiske Dagli'Brugs.

"Det er en rigtig god nyhed, som vi er virkelig stolte af, ikke mindst på vegne af vores kunder," siger uddeler Morten Nielsen fra Coop-butikken i Lejre, som han har stået i spidsen for de seneste to år.

Før han kom til Lejre har han arbejdet i København i Coop-kæderne SuperBrugsen og Irma, hvor kunderne typisk køber meget økologi.

"Så da jeg kom til Lejre, der er kendt som en økologisk kommune, valgte jeg at bestille en masse økologiske varer hjem, som ikke normalt indgår i Dagli'Brugsens sortiment," siger Morten Nielsen til Økologisk.nu.

Størst andel og bredest sortiment

  • Dagli'Brugsen Lejre har mere end 1200 forskellige økologiske varenumre i sit sortiment. Det er flere øko-varer end nogen anden Dagli'Brugs i Danmark.
  • De økologiske varer i butikken bidrager 25 pct. af omsætningen. Det er den højeste andel i Coop-kæden.

Han indflydelse kan ses, når man træder ind i den lokale Dagli'Brugsen på Bygaden i Lejre, hvor de ca. 1200 forskellige økologiske varer optager meget plads på hylder og reoler.

"Da jeg kom til butikken for to år siden, lå økologiprocenten på 19.5 pct. Nu er den vokset til 25 pct, og jeg tror ikke, at det er urealistisk, at andelen kan vokse til 28-30 pct. i løbet af de næste år," siger Morten Nielsen.

Kunderne i Lejre kan gå på jagt i mange varer fra Urtekram, Biogan og Naturli’ og et stort udvalg af produkter fra Änglamark-serien. Dertil kommer et par reoler med økologiske Irma-varer og en hel del lokalt producerede økologiske varer lige fra Herslev-øl til kål fra Kattinge Kraut og chokolade fra Mikkel Friis-Holm.

"Det seneste skud på stammen er økologiske havregryn fra Hanne. Det bliver produceret af korn, der er dyrket ca. en km fra butikken, og hun kommer selv ud med poserne, så det kan ikke blive meget mere lokalt," siger Morten Nielsen, som oplever stor interesse for lokale produkter.

Han køber derfor også en del varer gennem Råhandel, og når først en kunde er oprettet i Coop-systemet betragter han det ikke som nogen ekstra udfordring at sælge varer fra små producenter som Hannes Havregryn fra Svanemosegård, selvom de koster 25 kr. for en pose med et kg.

Mathias Grip, der bor i Lejre med sin datter Rosa på seks år, er en af de trofaste kunder i den lokale Dagli'Brugsen, hvor de køber flest muligt af deres fødevarer, som helst skal være økologiske
Mathias Grip, der bor i Lejre med sin datter Rosa på seks år, er en af de trofaste kunder i den lokale Dagli'Brugsen, hvor de køber flest muligt af deres fødevarer, som helst skal være økologiske

"Kunder er glade for de lokale varer, og det handler bare om at fortælle en lille historie om producenterne," siger den sjællandske uddeler, som forsyner nye lokale varer med et skilt med en kort beskrivelse.

En af de lokale kunder, som holder nøje øje med det økologiske sortiment, er Mathias Grip.

"Jeg kigger rigtig meget på, om varerne er økologiske, fordi det er vigtigt for mig, at der er så lidt skadelig kemi som muligt i det, man putter i kroppen. Det gjorde jeg faktisk også, da jeg var ludfattig, så det er en bevidst prioritering for mig. Jeg køber også gerne ind lokalt, fordi jeg godt vil have, at vi bliver ved med at have lokale butikker, så hvis jeg fx har været i København eller Roskilde, så venter jeg tit med at handle, til jeg kommer hjem til Lejre, selvom udvalget af varer selvfølgelig er mindre end i et kæmpestort supermarked," siger han.

CSR-chef: Udtryk for en landsdækkende tendens

Lejre har længe været kendt som ”Sjællands økologiske kommune”, men spørger man CSR-chef i COOP, Thomas Roland, er udviklingen i Lejre en del af en større tendens, som man også kan se på landsplan.

"Vi ser en tendens til, at når mange arbejder hjemmefra og arbejdspladsernes kantiner er lukket, og når danskerne samtidig ikke bruger penge på rejser og restaurantbesøg, så stiger omsætningen også på de økologiske varer ude i de mindre dagligvarebutikker. Vi håber, det er noget, som vil bide sig fast, når folk oplever, at de kan finde varerne lokalt – så det bliver en mere permanent udvikling også efter Corona-tiden," siger Thomas Roland.

Corona-tendens eller ej. Uddeler i DagliBrugsen Lejre, Morten Nielsen, er yderst tilfreds med butikkens nyvundne status som landets mest økologiske Dagli'Brugs.

"Verdensmesterskabet i økologi har længe tilhørt Danmark, og nu er vores Dagli'Brugs blevet en slags Danmarksmester i økologi, det er jeg og resten af personalet faktisk pavestolte over. Ikke mindst på vegne af vores kunder, som er dem der efterspørger og køber varerne – men også på vegne af økologien som helhed, for dette her er både godt for mennesker og for miljøet," siger Morten Nielsen.

Han tilføjer, at der stadig er plads til flere økologiske varer, hvis kunderne er på udkig efter noget, der ikke allerede findes i butikken.

"De skal bare sige til, så bestiller jeg varerne hjem," siger Morten Nielsen.

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise