Annonce

Annonce

Annonce

Ænder på mark

Med mindre myndighederne giver Dan Duck en økonomisk kompenation, kan det føre til, at slagteriet må lukke, og det vil ifølge Hardy Eskildsen være et stort tilbageslag for den økologiske andeproduktion. Arkivfoto: ØL

Andeproducent kæmper for livet efter shitstorm

Sagen om fjerkræslagteriets tab efter den shitstorm, som fulgte i kølvandet på en fejlbehæftet kontrolrapport, lander nu på fødevareministerens bord.

Dan Ducks direktør, Hardy Eskildsen, vil helst ikke tænke i konkursbaner, men ifølge Food Supply  er han ikke helt sikker på, at virksomheden kommer til at overleve den sag om en fejlagtig kontrolrapport, som Dan Duck har kæmpet med siden jul.

Derfor er Hardy Eskildsen også parat til at gå rettens vej, hvis ikke myndighederne sadler om og udbetaler erstatning for det tab, som Dan Duck fik efter den dårlig medieomtale, som ifølge direktøren har kostet slagteriet et større to-cifret millionbeløb i tabt salg og imagetab.

I dagene op til juleaften havnede andeslagteriet fra Struer i en regulær shit-storm, fordi Fødevarestyrelsen ikke mente, virksomheden havde styr på fødevaresikkerheden. En fejlbehæftet kontrolrapport beskrev Dan Duck som et slagteri med dårlig hygiejne. Siden er salget af ænder gået helt i stå, og slagteriet har endnu ikke indgået én eneste aftale om salg i indeværende år.

“Sidste år på samme tidspunkt var der solgt over 95 procent af 2019-produktionen, og jeg håber da, at vi inden længe får gang i salget, og jeg har også troen på det. Vi sætter årets produktion i gang i marts, hvor vi slagter ænder til frost. Risikoen for en konkurs er altid til stede, og vi står i en ekstremt alvorlig situation, men hvis jeg ikke troede på, at vi overlever, sad jeg nok ikke og kæmpede hver dag,” siger Hardy Eskildsen til Food Supply.

Han arbejder stadig hårdt på at få Fødevarestyrelsen til at betale erstatning for den skade, styrelsen efter hans vurdering har pådraget andeslagteriet, men det skal helst ske ad frivillighedens vej.

Onsdag fik Hardy Eskildsen foretræde for Folketingets miljø- og fødevareudvalg for at beskrive forløbet, og Orla Østerby fra Bækmarksbro, som sidder i Miljø- og Fødevareudvalget for de konservative, er rystet over hele Dan Duck-sagen.

“Det er fuldstændig urimeligt. For hvis myndighederne kan behandle en virksomhed sådan her, så kan man jo ikke drive privat virksomhed i Danmark,” siger han til TV2 Midtvest.

Nu ender sagen på fødevareminister Mogens Jensens (S) bord, og der vil formentlig gå tre-fire uger, før Dan Duck får ministeriets syn på sagen. Imens overvejer Hardy Eskildsen, om han skal gå rettens vej.

Når man laver fejl af den kaliber, så skal det have konsekvenser.

— Hardy Hansen, direktør for Dan Duck

“Jeg er langt fra tilfreds med det svar, som vi hidtil har fået fra Fødevarestyrelsen. De siger undskyld og erkender, at de har lavet en fejl, men de mener ikke, at det er så alvorligt, at de er indstillet på at udbetale en økonomisk kompensation. Jeg er normalt ikke en person, der smider håndklædet i ringen, og det gør jeg heller ikke i denne sag. I Dan Duck er vi indstillet på at kæmpe for livet, og nu skal jeg lige have nærlæst deres svar. Hvis ikke vi finder en løsning, bliver vi nødt til at stævne Fødevarestyrelsen,” siger Hardy Eskildsen, som betegner hele forløbet som en regulær katastrofe for Dan Duck.

Han mener, at sagen er så alvorlig, at den bør udløse næser til de ansvarlige i Fødevarestyrelsen, og hvis dialogen ikke fører til en acceptabel løsning, er han klar til at sætte hårdt mod hårdt.

“Når man laver fejl af den kaliber, så skal det have konsekvenser,” siger den vestjyske slagteridirektør, som ikke lægger skjul på, at han under forløbet har følt sig noget magtesløs, da det har været vanskeligt at få myndighederne i tale. Han håber, at parterne bliver enige om en løsning, som kan sikre, at de danske andeproducenter også i fremtiden kan få slagtet deres ænder i Danmark.

“Ingen, bortset fra advokaterne, bliver rige af at køre en sag i retten. Men under alle omstændigheder skal der penge på bordet, konstaterer Hardy Eskildsen,” som har opgjort det samlede tab til et to-cifret millionbeløb, når han medregner slagteriets imagetab.

Flere artikler fra samme sektion

Lidls økologi-salg sætter ny rekord

Lidls kunder køber ind med hjertet og lægger markant flere økologiske produkter i kurven, og discountkæden har i år haft en vækst i økologisalget på over 20 pct. Væksten er dermed mere end dobbelt så høj som dagligvarehandlens øko-vækst i 2019.

28-05-2020 4 minutter Detailhandel

Restaurationsbranchen i opråb til politikere: Grøn omstilling kræver økologi og klimakrav

Der er behov for efteruddannelse, mere økologi og klimakrav for at gøre professionelle køkkener bæredygtige, lyder det fra flere organisationer. Ikke alle politikere bakker op om ønsket.

27-05-2020 5 minutter Foodservice,   Klima,   Politik,   Bæredygtighed

Skandinaviens største økologimesse er udskudt til 2021

Arrangørerne bag Nordic Organic Food Fair har valgt at aflyse årets messe i Malmø på grund af den igangværende corona-pandemi.

27-05-2020 3 minutter Messer,   Eksport