Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Annonce

GreenF-september.png

Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg
En slagter er ved at skære kød ud

Svinekød bliver det klimavenlige valg, mens oksekød bliver en luksusspise, vurderer Jais Valeur, adm. direktør hos Danish Crown. Foto: Colourbox

Danish Crown-boss: Oksekød bliver et luksusprodukt

Jais Valeur ser for sig, at oksekød bliver et luksusprodukt, mens svinekød bliver mere bæredygtigt. Kampagneleder hos Greenpeace er både enig og uenig.

Danish Crowns adm. direktør, Jais Valeur, ser voldsomme forandringer forude for kødproduktionen. På baggrund af de seneste års skærpede fokus på klima og bæredygtighed samt den nye landbrugsaftale kommer kødproduktionen ganske enkelt ikke uden om at leve op til forbrugernes og politikernes krav, siger han i et interview med berlingske.dk.

"Oksekød kommer ikke til at blive super klimavenligt. Det bliver lidt ligesom champagne, nemlig et luksusprodukt. Vi vil stadig have en produktion, men der vil være tale om produktion af okse- og kalvekød, der kommer fra malkekvæg, kalve og kødkvæg, som går og græsser på engen og skaber biodiversitet. Kødkvæget vil være et luksusprodukt, som vi spiser, når vi skal forkæle os selv," siger Jais Valeur til berlingske.dk.

Til gengæld mener han, at svinekød, der er Danish Crowns hovedprodukt, er "et godt bud" på klimavenlig produktion.

Kampagneleder for landbrug og skov hos Greenpeace Kristine Clement er "helt enig" med Jais Valeur, når han sidestiller oksekød med at være et champagneprodukt. Hun siger til Berlingske, at det samme dog bør gælde svinekød, fordi grisenes foderproduktion lægger beslag på et stort areal og vandforbrug.

"Danish Crown kaster nu retorisk oksekødet under bussen for at fremhæve deres kerneprodukt svinekød som en klimaløsning. Jeg er helt enig i, at oksekød er et champagneprodukt, men det er svinekød altså også," skriver hun desuden på Twitter.

I en kommentar erklærer Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, sig enig i, at også svinekød er et luksusprodukt, da grisene konkurrerer med mennesket om plads til naturen og spiser afgrøder fra marker, hvor man kan kunne dyrke mad til human konsum.

"Vi har ikke kun en klimaudfordring, men mangler plads til natur, plads til at ernære en voksende verdensbefolkning og for stort antibiotikaforbrug," tilføjer hun.

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd