Annonce

Annonce

Et flertal af de forbrugere, der vælger en plantebaseret kost, så gerne, at der var et bedre udvalg af danske råvarer. Arkivfoto: Morten Telling

Voksende forbrugergruppe savner flere danske råvarer

En stor undersøgelse viser, at danske vegetariske forbrugere foretrækker, at deres mad er produceret i Danmark.

Fødevarer skal helst komme fra Danmark. 

Sådan lyder det fra 55 pct. af de danske fleksitarer, veganere og vegetarer, der indgår i en ny undersøgelse, som Dansk Vegetarisk Forening (DVF) har gennemført med svar fra 4.290 forbrugere. 

De oplever dog, at de er nødt til at købe produkter lavet på udenlandske råvarer, fordi udvalget af de danskproducerede varer er for dårligt. Blot 7 pct. mener ikke, at det er vigtigt, om produkterne er produceret i Danmark.

"Det her sender et meget klart signal til danske landmænd og producenter om, at danskproducerede ingredienser til plantebaserede produkter er en mangelvare," siger Mie Nordly, erhvervschef i DVF, i en pressemeddelelse.

Hvad betyder begreberne?

  • En fleksitar spiser kød, men overvejende plantebaseret.
  • En vegetar spiser plantebaseret med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg.
  • En veganer spiser ingen former for kød eller biprodukter fra slagtning af dyr.

__Kilde: DVF

Undersøgelsen viser også, at kun 14 pct. af respondenterne mener, at der er nok danskproducerede plantebaserede produkter til rådighed.

Mie Nordly finder det paradoksalt, at et landbrugsland som Danmark ikke kan imødekomme efterspørgslen på plantebaserede fødevarer fra landets egen befolkning.

"Vi kan jo sagtens producere havre til plantedrik eller bælgfrugter til plantefars i Danmark. Alligevel er rigtig mange af de anvendte råvarer importerede," siger Mie Nordly.

Naturli' Foods, der er en af storleverandørerne herhjemme til plantebaserede produkter, oplyser til Økologisk.nu, at det endnu ikke er muligt at skaffe råvarerne i de nødvendige mængder endnu. Eksempelvis bruger man en bestemt havresort i sin økologiske havredrik, og da forsyningen i Danmark er utilstrækkelig, har man valgt at aftage den fra landmænd i hele Europa.

Naturli' Foods oplyser samtidig, at den i høj grad ønsker, at den i fremtiden kan få sine råvarer i Danmark eller så tæt på Danmark som muligt.

ØL har efterlyst flere øko-landmænd

Tidligere på året var Økologisk Landsforening (ØL) da også ude i medierne og efterlyse flere økologiske landmænd, da man i en ny prognose havde beregnet, at der om 2,5 år vil være behov for ca. 50 pct. flere øko-grønsager end i den nuværende produktion.

"Trods massiv omlægning til økologi i landbruget i de seneste år, er der fortsat behov for flere, der vil producere økologiske råvarer indenfor en række områder," sagde Henrik Hindborg, markedschef for detail i ØL.

Netop økologi har stor betydning for de vegetariske, veganske og fleksitariske forbrugere, oplyser DVF, som derfor forventer i august at offentliggøre en undersøgelse om disse forbrugeres holdning til økologi.

Antallet af forbrugere, der lever vegetarisk, herunder også vegansk, er stigende. I 2010 var tallet ikke statistisk målbart, i 2017 var det 1,8 pct., og i 2018 var det steget til 2,4 pct. ifølge DVF og Coop Analyse.  

Flere artikler fra samme sektion

Kyllinger har bedre af at komme til verden i en stald end et rugeri

Traditionelt klækkes slagtekyllinger på et rugeri, før de transporteres til en stald, men en ny undersøgelse viser, at det vil være markant bedre for deres velfærd, hvis de klækkes i en stald.

30-11-2020 3 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ

Hos Food by Coor er det ikke nok, at kødet er økologisk

Kantineoperatøren Food by Coor serverer kun økologisk kød fra grise og køer, som er velfærdsslagtet på det landbrug, hvor de er opvokset

26-11-2020 5 minutter Foodservice,   Dyrevelfærd

Øko-landmand låner gerne sin traktor ud til dem, der lige har brug for den

Folk er velkomne til at låne Torben Langers traktor, når han ikke selv bruger den. Han er med i en lokal delecentral, hvor det handler om at eje mindre og skabe sociale relationer.

26-11-2020 2 minutter Bæredygtighed