Annonce

Annonce

En medarbejder i SuperBrugsen er ved at lægge grønsager på plads i frugt- og grøntafdelingen med økologiske varer.

Et flertal af de forbrugere, der vælger en plantebaseret kost, så gerne, at der var et bedre udvalg af danske råvarer. Arkivfoto: Morten Telling

Voksende forbrugergruppe savner flere danske råvarer

En stor undersøgelse viser, at danske vegetariske forbrugere foretrækker, at deres mad er produceret i Danmark.

Fødevarer skal helst komme fra Danmark. 

Sådan lyder det fra 55 pct. af de danske fleksitarer, veganere og vegetarer, der indgår i en ny undersøgelse, som Dansk Vegetarisk Forening (DVF) har gennemført med svar fra 4.290 forbrugere. 

De oplever dog, at de er nødt til at købe produkter lavet på udenlandske råvarer, fordi udvalget af de danskproducerede varer er for dårligt. Blot 7 pct. mener ikke, at det er vigtigt, om produkterne er produceret i Danmark.

"Det her sender et meget klart signal til danske landmænd og producenter om, at danskproducerede ingredienser til plantebaserede produkter er en mangelvare," siger Mie Nordly, erhvervschef i DVF, i en pressemeddelelse.

Hvad betyder begreberne?

  • En fleksitar spiser kød, men overvejende plantebaseret.
  • En vegetar spiser plantebaseret med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg.
  • En veganer spiser ingen former for kød eller biprodukter fra slagtning af dyr.

__Kilde: DVF

Undersøgelsen viser også, at kun 14 pct. af respondenterne mener, at der er nok danskproducerede plantebaserede produkter til rådighed.

Mie Nordly finder det paradoksalt, at et landbrugsland som Danmark ikke kan imødekomme efterspørgslen på plantebaserede fødevarer fra landets egen befolkning.

"Vi kan jo sagtens producere havre til plantedrik eller bælgfrugter til plantefars i Danmark. Alligevel er rigtig mange af de anvendte råvarer importerede," siger Mie Nordly.

Naturli' Foods, der er en af storleverandørerne herhjemme til plantebaserede produkter, oplyser til Økologisk.nu, at det endnu ikke er muligt at skaffe råvarerne i de nødvendige mængder endnu. Eksempelvis bruger man en bestemt havresort i sin økologiske havredrik, og da forsyningen i Danmark er utilstrækkelig, har man valgt at aftage den fra landmænd i hele Europa.

Naturli' Foods oplyser samtidig, at den i høj grad ønsker, at den i fremtiden kan få sine råvarer i Danmark eller så tæt på Danmark som muligt.

ØL har efterlyst flere øko-landmænd

Tidligere på året var Økologisk Landsforening (ØL) da også ude i medierne og efterlyse flere økologiske landmænd, da man i en ny prognose havde beregnet, at der om 2,5 år vil være behov for ca. 50 pct. flere øko-grønsager end i den nuværende produktion.

"Trods massiv omlægning til økologi i landbruget i de seneste år, er der fortsat behov for flere, der vil producere økologiske råvarer indenfor en række områder," sagde Henrik Hindborg, markedschef for detail i ØL.

Netop økologi har stor betydning for de vegetariske, veganske og fleksitariske forbrugere, oplyser DVF, som derfor forventer i august at offentliggøre en undersøgelse om disse forbrugeres holdning til økologi.

Antallet af forbrugere, der lever vegetarisk, herunder også vegansk, er stigende. I 2010 var tallet ikke statistisk målbart, i 2017 var det 1,8 pct., og i 2018 var det steget til 2,4 pct. ifølge DVF og Coop Analyse.  

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer