Annonce

Annonce

Grønsager og krydderurter står på et bord

Andelen af veganere og vegetarer i Danmark er stadig meget beskeden. Flere og flere identificerer dog sig selv som fleksitarer. Foto: Colourbox

Danskerne er ikke ved at blive veganere eller vegetarer

Selvom markedet for veganske fødevarer vokser, står de stadig kun for en meget lille del af omsætningen i dagligvareforretningerne.

Der er to veje til det grønne, danske køkken: Enten kan man spise, næsten som man plejer. Det vil sige, at man skruer op for grøntsagerne og ned for kød og fisk, når man sammensætter sine måltider, eller man kan spise, som man plejer, med den undtagelse at man skifter sine animalske råvarer ud med vegetabilske kopier: Mælken bliver til ris-drik, smøret til margarine, frikadellerne til falafler og hakkekødet til vegetabilske, syntetiske kødkopier. 

Sådan skitserede Lars Aarup, der er kommunikations- og analysechef i Coop, markedet for plantebaseret kost, da han holdt oplæg på Plantekongressen 2020. 

»Hvis planter skal ligne kød, kræver det mange tilsætningsstoffer, så der er meget at arbejde med, før producenterne af disse produkter er i mål med troværdige produkter,« sagde Lars Aarup. 

Lars Aarup vurderer, at markedet for veganske produkter udgør mellem 300 og 350 mio. kr. om året i Danmark, hvilket er en forsvindende lille del af det samlede dagligvaresalg. 

»Danskerne er altså hverken ved at blive veganere eller vegetarer. Og den del af befolkningen, der er veganere, udgør så forsvindende lille en del af befolkningen, at de aldrig bliver interessante for et supermarked,« sagde han.

Coop Analyse har undersøgt udviklingen inden for præferencer for og imod animalske produkter i måltiderne. I 2017 var det 20,3 pct., der svarede, at de var enten veganere, vegetarer, pescetarer eller flexitarer - fleksitarerne udgjorde 16 pct. af denne gruppe, og i 2019 var det 27,5 pct., der passede ind i én af de fire grupper - flexitarerne udgør i 2019 4/5 af gruppen. 

Veganerne som i 2017 udgjorde ca. 1 pct. var status quo, vegetarerne var faldet fra cirka 3 til cirka 2 pct., mens pescetarerne var blevet lidt flere: fra cirka. 1 pct. til cirka 2 pct. Til sammenligning svarede cirka 70 pct., at de ofte spiser kød, fisk, fjerkræ og skaldyr i 2017. i 2019 var denne gruppe reduceret til cirka 68 pct. 

»Det er flexitarerne, som vokser mest - fra 16 pct. i 2017 til 23 pct. i 2019, og jeg er ikke i tvivl om, at denne gruppe fortsat vil vokse,« sagde Lars Aarup.

Coop Analyse har også spurgt danskerne, om de er enige eller uenige i, at kødfri retter har mindre smag end retter med kød. Halvdelen af de adspurgte kvinder er uenige, mens 35 pct. af mændene er enige. 43 pct. af kvinderne er også uenige i, at kødfri retter mætter mindre end retter med kød. 35 pct. af mændene satte kryds ved ’enig’. 

»Det viser, at mænd er knap så begejstrede, som kvinder er, når kødet fjernes fra måltiderne, for de lægger stor vægt på, at maden både skal smage af noget og give mæthedsfornemmelse, « sagde Lars Aarup og tilføjede: 

»Og det kan I tage med jer herfra. Når det handler om plantebaseret kost, så skal I tænke hele vejen rundt om måltidet. Det skal både smage af noget og det skal mætte - og lad så være med at bruge ’kød’, når det ikke er kød.«

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise