Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg

Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg
Dambrug fyldt med fisk

Udviklingen af de økologiske dambrug har kørt lidt i tomgang de seneste par år, men nu vil en nyetableret forening arbejde for at skabe bedre rammer for produktionen. Foto: Villy J. Larsen

De økologiske fisk får deres egen forening

Foreningen Netværk for Økologisk Akvakultur samler hele værdikæden fra produktionen i danske dambrug og fjorde til de økologiske fisk og muslinger lander på middagsbordet.

Det er på tide, at der kommer flere økologiske fisk og muslinger på de danske middagsborde. Det mener initiativtagerne til Foreningen Netværk for Økologisk Akvakultur. Den er etableret af en gruppe producenter og rådgivere fra branchen som sammen med forbrugerrepræsentanter deler ønsket at skabe bedre forhold for den økologiske akvakulturproduktion i Danmark.

Med det nyetablerede netværk har alle virksomheder og private, som arbejder med eller interesserer sig for opdræt af økologiske fisk og muslinger nu fået sin egen forening. En af initiativtagerne er Villy Larsen, som gennem mange år arbejdede som økologiske omlægningskonsulent for Dansk Akvakultur. I dag driver han konsulentvirksomheden Akvakons, og han bliver både direktør og sekretariatsleder for den nye forening.

Han oplyser, at netværket både skal arbejde for at styrke forskningen og øge afsætningen af økologiske fisk og muslinger, så både detailhandlen og de professionelle køkkener får adgang til et bredere sortiment af bæredygtige fiske- og muslingeprodukter.

En af mærkesagerne bliver at skaffe flere forskningsmidler til udvikling af dansk, økologisk akvakultur med fokus på spisekvalitet, miljø, natur og klima, oplyser Foreningen Netværk for Økologisk Akvakultur, som holdt stiftende generalforsamling 4. oktober hos Bjerrely Fiskesø, hvor økologisk omlægningskonsulent Birte Brorson blev valgt som formand.

Birte Brorson er valgt som formand for Foreningen Netværk for Økologisk Akvakultur, som skal arbejde for at skabe bedre rammer for økologisk akvakultur i Danmark
Birte Brorson er valgt som formand for Foreningen Netværk for Økologisk Akvakultur, som skal arbejde for at skabe bedre rammer for økologisk akvakultur i Danmark

Sammen med Villy Larsen peger hun på, at branchen har manglet en forening, som kan informere om fordelene ved økologernes ekstensive produktion af bæredygtige fisk og muslinger, så forbrugerne bliver bedre klædt på til at træffe et oplyst valg, når de står ved køledisken.

Samtidig håber de, at foreningen kan bidrage til at sikre større politisk bevågenhed om økologisk akvakultur. Det skal sikre midler til både omlægningstjek og -støtte samt afsætningsfremme, så producenterne af økologiske fisk og muslinger blive ligestillet med de økologiske landmænd.

"Salget er stadig meget lille, og der kan gøres langt mere for at udbrede viden om den økologiske akvakultur og om de særlige fordele den har for miljøet og klimaet, for fiskene og for os, der skal spise produkterne”, siger Birte Brorson.

Der er i dag knap 30 danske anlæg, som producerer økologiske linemuslinger, der både sælges til detailhandlen og foodservice
Der er i dag knap 30 danske anlæg, som producerer økologiske linemuslinger, der både sælges til detailhandlen og foodservice. Foto: Villy Larsen

Som medlem af bestyrelsen i Økologisk Landsforening kender hun alt til fordelene ved at arbejde i en forening, som favner hele værdikæden.

"Foreningen ønsker at danne et levende og lærende fagligt netværk for os, der arbejder med og for økologisk akvakultur. Samtidig vil vi skabe et godt og kreativt samarbejde med både politikere og søsterorganisationer om udvikling af økologiske fødevarer,” siger hun i en pressemeddelelse.

Efter hendes vurdering er samarbejde på tværs af værdikæden ekstra relevant netop nu, da regeringen skal udarbejde de detailplaner, som skal gøre det muligt at opfylde sin målsætning om en fordobling af økologien i 2030.

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd