Annonce

Annonce

Frokostbuffet i Fazer-kantinen hos Bestseller i Aarhus

Bestsellers kantine på havnen i Aarhus er en af de mange Fazer-kantiner, som går foran og udfaser de konventionelle citrusfrugter for at undgå skadelige sprøjtegifte. Arkivfoto: Jakob Brandt

Det er slut med konventionelle citrusfrugter i Fazers kantiner

Fazer Food Services A/S udfaser alle konventionelle citrusfrugter fra sine 170 kantiner i Danmark for at undgå omdiskuteret sprøjtegift.

Ved årsskiftet besluttede både Coop og Salling Group at udfase alle konventionelle bananer. Den mission gennemførte Fazer Food Services, FFS, allerede i 2011, og nu går kantineoperatøren igen foran ved at udfase alle konventionelle citrusfrugter fra de 170 kantiner, som selskabet driver i Danmark.

I stedet for at vente på, at politikerne forbyder fødevarer med rester af insektmidlet chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, der er mistænkt for at skade arveanlæggene og hjernens udvikling hos børn og fostre, tager Fazer sagen i egen hånd og erstatter alle konventionelle citrusfrugter med økologiske. Citrusfrugterne bliver importeret via Fazers egen frugt- og grøntleverandør, Duo Frugt.

"Vores importør handler direkte med spanske producenter, som vi kender og har tillid til," siger Morten Hammerich, adm. direktør i FFS.

Hvad er chlorpyrifos?

  • Chlorpyrifos er et sprøjtemiddel, der bruges til at blokere signalerne i insekters nervesystem. Nervegassen er en af de mest populære pesticider i verden.

  • I Danmark har det siden 2012 været forbudt at benytte sprøjtegifte, der indeholder chlorpyrifos på friland eller i produktionen af fødevarer og prydplanter.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) proklamerede allerede i august 2019, at han ville arbejde for et forbud mod chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, da det kom frem, at chlorpyrifos ifølge EFSAikke opfyldte kriterierne for at få fornyelse af godkendelsen i Den Europæiske Union.

"Med de oplysninger, vi nu har fået fra den europæiske fødevaresikkerhedsenhed (EFSA, red), står det jo klart, at det her stof ser ud til at være skadeligt, særligt for hjernens udvikling hos fostre og børn. Og derfor mener jeg ikke, at de her stoffer skal kunne findes i danske fødevarer," sagde ministeren til DR.

Før jul forbød EU efter pres fra bl.a. Danmark brug af chlorpyrifos i europæisk landbrug, og i sidste halvdel af februar skal EU-Kommissionen efter planen stemme om et forslag, der helt forbyder indhold af stofferne i fødevarer.

Men da den sundhedsfarlige nervegas stadig bliver benyttet til at bekæmpe insekter i flere lande uden for EU, er der i stadig risiko for at importere frugter, som indeholder rester af de problematiske giftstoffer.

"Fødevaremisteren har sagt, at han vil indføre nultolerance over for chlorpyrifos, men vi vil ikke vente på politikerne," siger Morten Hammerich om baggrunden for, at de godt 40.000 kunder, som hver dag spiser i en af Fazers kantiner, ikke længere behøver at være bekymrede for at sætter tænderne i citroner og appelsiner.

Direktøren forklarer, at udfasningen af de sprøjtede citrusfrugter er endnu et led i Fazers løbende arbejde med at skærpe sin bæredygtige profil og selskabets ambition om at sikre gæsterne rene og sunde fødevarer.

"Frokosten skal være en bekymringsfri zone, hvor vores kunder kun skal fokusere på at nyde maden. De skal vide, at vi har taget alle hensyn, der kan tages," sagde Morten Hammerich, da kantineoperatøren tilbage i 2018 udfasede de konventionelle æg.

Han vil ikke afvise, at flere konventionelle frugter i fremtiden kan få det røde kort.

"Det kunne være ønskeligt at gå hele vejen, men nogle gange kan idealismen spænde ben for forretningen, og det giver ingen mening at gå så langt, at forretningen forsvinder," siger han med adresse til, at de økologiske råvarer er dyrere end de konventionelle.

Hidtil har Fazer-kantinerne tøjlet råvareudgifterne ved at satse på en menu med mere grønt og mindre kød, og den kurs bliver der ikke ændret på.

"FN's klimapartnerskaber peger i samme retning, så det er bare med at komme med på rejsen," siger Morten Hammerich.

Jeg tror, at det er en tendens, som vi vil se udvikle sig i de kommende år, hvor endnu flere vil bruge bæredygtighed som barometer for deres indkøb.

— Torben Blok, Økologisk Landsforening

Den vurdering får fuld opbakning fra Økologisk Landsforening, hvor markedschef for foodservice, Torben Blok glæder sig over Fazers beslutning om at udfase de konventionelle citrusfrugter.

Selv om det i første omgang næppe får den store betydning for de hjemlige producenter af økologisk frugt og grønt eller ønsket om at køkkenerne satser mere på årstidens lokale råvarer, betragter han initiativet som endnu et tegn på, at foodservicesektoren for alvor har taget den grønne dagsorden til sig.

"Det er vildt dejligt, at der er nogen, som går foran, når det gælder økologi og bæredygtighed. Jeg tror, at det er en tendens, som vi vil se udvikle sig i de kommende år, hvor endnu flere vil bruge bæredygtighed som barometer for deres indkøb," siger Torben Blok.

I 2019 købte Fazer Food Services over 140 tons citrusfrugter, hvoraf omtrent 50 tons allerede var økologiske, og han håber, at de nye ejere af Fazer Food Services vil holde fast i selskabets økologiske profil.

Den 29. januar blev Fazer Food Services overtaget af Compass Group PLC, som er den største globale koncern inden for cateringbranchen, da EU-Kommissionen godkendte finske Fazer Groups salg af sine nordiske foodserviceaktiviteter. Pris 3,5 mia. kr.

Compass Group har aktiviteter i 45 lande. Koncernen beskæftiger 600.000 kolleger verden over og serverer over 5,5 mia. måltider om året, og de nye ejere har ikke varslet ændringer i Fazer-kantinernes grønne kurs.

I forbindelse med den endelige overtagelse forklarede Kathinka Friis-Møller, adm. direktør i Compass Group Nordics, udtalte i forbindelse med købet:

"Vi er begejstrede over endelig at byde vores Fazer Food Services-kolleger velkommen i Compass-familien. Vores mål i den nærmeste fremtid vil være at bygge videre på begge virksomheders kultur. Vi vil fortsætte med at levere service af høj kvalitet til vores kunder og forbrugere, med fokus på innovation, sundhed og bæredygtighed."

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel