Annonce

Annonce

Annonce

Høstmarkedsboder på Stengården

Stengården var et af de mange landbrug, som i weekenden inviterede borgerne til høstmarked, og i løbet af lørdag og søndag kiggede ca. 4.000 mennesker forbi det nordsjællandske landbrug Foto: Iben Anett Kjerside

Det Økologiske Høstmarked trak 60.000 gæster ud på gårdene

I gennemsnit besøgte over 700 gæster hver af de 84 økologiske landbrug, som afholdt høstmarked i weekenden

59.700. Så mange besøgte i weekenden et Økologisk Høstmarked for at komme tæt på dyr, grøntsager og økologi og samtidig blive klogere på, hvordan økologi er med til at skåne grundvandet for mødet med pesticider.

I år var der i alt 84 økologiske landmænd, som inviterede indenfor på gårdene og i gennemsnit havde de over 700 gæster, så selv om det samlede antal gæster er skrumpet med ca. 15.000 i forhold  til sidste år, var der masser af liv ude på gårdene, oplyser Birgitte Nygård, som gennem mange år har været projektleder for Økologisk Landsforenings årlige høstevent.

“Jeg synes ikke, at vi skal gå så meget op i antallet af gæster. Jeg ville selvfølgelig gerne have haft 15.000 flere gæster, men jeg synes, at det er flot, at 84 økologer er i stand til at tiltrække 60.000 gæster, og den oplevelse, som de har haft ude på gårdene, er der ingen, som kan tage fra dem,” siger hun.

Vigtigt at se, hvordan økologien gør en forskel

Birgitte Nygård tillægger det stor betydning, at økologer hvert år åbner deres gårde, og giver borgere over hele landet mulighed for at møde deres lokale, økologiske landmand, hilse på øko-dyrene, smage på friske, økologiske råvarer og besøge gårdbutikker og med egne øjne se, hvordan økologi er med til at gøre en forskel for både dyrene, naturen og grundvandet.

”Det er positivt, at så mange har valgt at bruge weekenden til at besøge en økologisk gård. Besøgstallet til Økologisk Høstmarked siger noget om, at danskerne har stor interesse for økologi og er nysgerrige på deres lokale madlandskab. Mange forældre og bedsteforældre ønsker at give deres børn og børnebørn et forhold til, hvor maden kommer fra,” siger Birgitte Nygaard i en pressemeddelelse om årets høstmarked.

Mange aktiviteter bejler om gæsterne

Hun har ingen enkeltstående forklaring på, hvorfor besøgstallet i år er skrumpet med 20 pct., og hun vil ikke tilskrive det vejret, selv om søndagen flere steder var en noget fugtig affære. Omvendt bød lørdagen på strålende sol.

“Der er tale om et generelt fald hos alle gårdene, og flere tilbagemeldinger tyder på, at det kan handle om, at der i weekenden blev afviklet mange andre aktiviteter, som bejler til de samme forbrugere,” siger hun.

Som repræsentant for Økologisk Landsforening sender en Birgitte Nygaard masser af roser til de mange økologiske landmænd for alle de stemningsfulde og indholdsrige høstmarkeder, det flere steder har taget mange dage og timer at forberede og gennemføre, og hun håber, at de er klar til at tage en ny tørn til næste år.

Flere artikler fra samme sektion

Øko-pionerer giver 100.000 kr til dokumentarfilm om økologiens historie

De første optagelser til en dokumentarfilm i anledning af 30-året for Ø-mærket er i hus, og nu satser producenterne på at få den sidste del af finansieringen på plads via Coop Crowdfunding.

28-05-2020 5 minutter høstmarked

Lidls økologi-salg sætter ny rekord

Lidls kunder køber ind med hjertet og lægger markant flere økologiske produkter i kurven, og discountkæden har i år haft en vækst i økologisalget på over 20 pct. Væksten er dermed mere end dobbelt så høj som dagligvarehandlens øko-vækst i 2019.

28-05-2020 4 minutter Detailhandel

Restaurationsbranchen i opråb til politikere: Grøn omstilling kræver økologi og klimakrav

Der er behov for efteruddannelse, mere økologi og klimakrav for at gøre professionelle køkkener bæredygtige, lyder det fra flere organisationer. Ikke alle politikere bakker op om ønsket.

27-05-2020 5 minutter Foodservice,   Klima,   Politik,   Bæredygtighed