Annonce

Annonce

Køer på græsmark

Hvis en producent oplyser, at et produkt er klimaneutralt eller bæredygtigt, skal det ifølge den kommende vejledning bygge på veldokumenterede fakta. Arkivfoto

Det skal være slut med at kalde fødevarer bæredygtige uden dokumentation

Fødevarestyrelsen arbejder på en ny mærkningsvejledning for fødevarer, som skal gøre det tydeligere for kunderne, hvornår der er tale om et bæredygtigt produkt.

I kølvandet på de seneste års øgede klimafokus er et voksende antal virksomheder begyndt at markedsføre produkter som klimaneutrale og CO2-kompenserede, og det fører nu ifølge FødevareWatch til en skærpet vejledning på området for at imødegå risikoen for greenwashing.

Ifølge mediet arbejder Fødevarestyrelsen på en ny vejledning om mærkning af fødevarer. Når en producent betegner et produkt som bæredygtigt eller klimaneutralt, vil myndighederne stille krav om tilgængelig dokumentation, der er lavet på basis anerkendte, videnskabelige beregningsmetoder.

Men Camilla Udsen, der er rådgiver for fødevarepolitik hos Forbrugerrådet Tænk, synes ikke, at de planlagte opstramninger er vidtgående nok.

"Vi synes ikke, at forslaget er godt nok, da man slet ikke bør have ret til at kalde et produkt som mælk eller kød for klimaneutralt eller CO2-neutralt. Så længe der indgår kvoter og kompensation i regnskabet, bør man markedsføre det under betegnelsen klimakompenseret," siger hun til FødevareWatch.

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise