Annonce

Annonce

Annonce

Så glade så køkkenchef Carina Nor Johansen (yderst t.h.)og de fire øvrige ansatte i køkkenet på Vallekilde Højskole ud, da de sidste år fik det økologiske spisemærke i sølv. I år har de fået guldmærket, men fejringen blev udsat pga. corona, og snart venter der måske mere hæder til det sjællandske højskolekøkken, som er en af fire nominerede til Køkkenprisen 2020. Foto: Vallekilde Højskole

Fire køkkener er nomineret til Køkkenprisen 2020

Igen i år bliver et professionelt køkken hædret for sit målrettede arbejdet med at omlægge maden til økologi, og juryen bag prisen har nu valgt fire skarpe kandidater.

Flere og flere professionelle køkkener omlægger i disse år til økologi og begynder at arbejde mere med sæsonens råvarer. For at sætte fokus på det målrettede arbejde uddeler Landbrug & Fødevarer i samarbejde med bl.a. Økologisk Landsforening igen i år en pris til et køkken, der har gjort en ekstraordinær indsats i forhold til at dreje menuen i en grønnere retning, som kan inspirere andre.

Tidligere gik prisen under navnet ‘Økologiske Køkkenroser’, men i anledning af 30-året for det røde Ø-mærke har den i år skiftet navn til kØkkenprisen.

De nominerede kandidater til prisen er først og fremmest udvalgt efter, om de har en stærk økologiprofil, der kan være til inspiration for andre køkkener. Og så er der ifølge Kristian Ploug Grut, jurymedlem og ansvarlig for kØkkenprisen hos Landbrug & Fødevarer, tale om køkkener, der har et ekstraordinært fokus på at lave god og velsmagende mad, hvor der er fokus på sæsonens økologiske råvarer.

Køkkenprisen 2020

Prisen uddeles til offentlige køkkener i Danmark.

De nominerede er:

  • Daginstitutionen Lunas Ark, Greve
  • Botilbuddet Rentemestervej, Center Campo, København NV
  • Vallekilde Højskole, Hørve
  • Regions Hospitalet Randers

Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer; Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, Økologisk Landsforening og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.

Kriterierne er bl.a.

  • Køkkenet har som minimum et økologisk spisemærke af sølv (60-90 pct. økologi).
  • Køkkenet har et ansvarligt forbrug, hvor måltidsoplevelsen er i fokus.
  • Køkkenet har en klar strategi for kompetenceudviklingen af medarbejderne.

Vinderen bliver præsenteret på den store branchedag ‘Fødevaredagen’, der afholdes 29. september på Hindsgavl Slot på Fyn.

På trods af den ekstraordinære Covid-19 situation oplyser han, at antallet af indstillinger har været højt, og i en pressemeddelelse forklarer han, at de mange indstillinger og køkkenernes høje ambitionsniveau vidner om, at den økologiske grønne dagsorden er kommet for at blive.

”Det har været en utrolig spændende og svær udvælgelsesproces. Kreativiteten og opfindsomheden, der gennemsyrer årets indstillinger, er helt i særklasse, og det bliver noget af en opgave at finde den endelige vinder,” siger Kristian Ploug Grut.

Inden vinderkøkkenet bliver præsenteret på den store branchedag ‘Fødevaredagen’, der afholdes 29. september på Hindsgavl Slot på Fyn, skal juryen hen over sommeren ud at besøge de fire kandidater.

Jurymedlem Rikke Grønning, chefkonsulent i foodserviceafdelingen i Økologisk Landsforening, glæder sig til at møde de økologiske ildsjæle, som er med i opløbet om prisen.

I år laver de mad på et botilbud for udviklingshæmmede i København, et hospital i Randers, en sjællandsk daginstitution og Vallekilde Højskole i Hørve på Sjælland.
“Det er vigtigt at hylde hverdagens øko-helte og deres utrættelige arbejde for at gøre en forskel,” siger Rikke Grønning.

En af heltene er Carina Nor Johansen, som siden 2017 har været køkkenchef på Vallekilde Højskole.

“Pisse godt! Jeg synes også, at mine medarbejdere har fortjent det,” lyder det spontant fra Carina Nor Johansen, da hun skal sætte ord på, hvad det betyder at blive nomineret til kØkkenprisen 2020.

I øjeblikket er hele personalet hjemsendt pga. corona, men 8. juni vender skolens 132 elever tilbage, og så skal der gang i potter og pander og økologiske råvarer.

Højskolen fik i starten af året det økologiske spisemærke i guld og havde planlagt en stor fejring samme med kolleger fra andre køkkener ved en evnet i slutningen af marts. Den inkluderede også speeddating med lokale producenter af økologi, men coronakrisen satte en stopper for den plan.

Nu håber hun, at der bliver en ekstra grund til at fejre omlægningen, når vinderen af kØkkenprisen bliver offentliggjort til efteråret.

Flere artikler fra samme sektion

Øko-pionerer giver 100.000 kr til dokumentarfilm om økologiens historie

De første optagelser til en dokumentarfilm i anledning af 30-året for Ø-mærket er i hus, og nu satser producenterne på at få den sidste del af finansieringen på plads via Coop Crowdfunding.

28-05-2020 5 minutter Foodservice

Lidls økologi-salg sætter ny rekord

Lidls kunder køber ind med hjertet og lægger markant flere økologiske produkter i kurven, og discountkæden har i år haft en vækst i økologisalget på over 20 pct. Væksten er dermed mere end dobbelt så høj som dagligvarehandlens øko-vækst i 2019.

28-05-2020 4 minutter Detailhandel

Restaurationsbranchen i opråb til politikere: Grøn omstilling kræver økologi og klimakrav

Der er behov for efteruddannelse, mere økologi og klimakrav for at gøre professionelle køkkener bæredygtige, lyder det fra flere organisationer. Ikke alle politikere bakker op om ønsket.

27-05-2020 5 minutter Foodservice,   Klima,   Politik,   Bæredygtighed