Annonce

Annonce

En traktor kører hen over en mark og sprøjter den med pesticider

Seniorforsker Sofie Christensen, medforfatter på et nyt studie om hormonforstyrrende pesticider, siger, at man kan købe økologiske varer, hvis man som forbruger ønsker at reducere risikoen for eksponering af pesticider. Foto: Colourbox

Forskere advarer om, at godkendt pesticid er hormonforstyrrende

Er man bekymret for det hormonforstyrrende svampemiddel, kan man købe økologi, siger en seniorforsker.

Selvom et pesticid er godkendt, er det ikke ensbetydende med, at det er uskadeligt. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har nemlig føjet to azoler til gruppen af hormonforstyrrende stoffer - hvoraf det ene middel er godkendt til brug i EU. 

Azoler bruges især til at bekæmpe svampeinfektioner, men flere af dem er i forvejen mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det skriver dr.dk.

“De kan findes i mange fødevarer. For eksempel korn, frugt og grønt. Men vi bliver normalt ikke udsat for skadelige mængder. Problemet er, at de påvirker samme system som mange andre hormonforstyrrende stoffer. Det kan samlet have en betydning. Vores undersøgelse viser, at det især kan skade fosterudviklingen,” siger en af forskerne bag studiet Terje Svingen, der er gruppeleder i forskningsgruppen for Molekylær- og Reproduktionsteknologi, til dr.dk.

De to azoler, som forskerne har undersøgt, er flusilazol og triticonazol, hvoraf det sidstnævnte er lovligt i EU, men forskernes konklusioner gælder formentlig også for andre azoler, vurderer Terje Svingen. Forskningsgruppen har siden 2007 undersøgt en lang række azoler og kan se, at de bl.a. nedsætter produktionen af mandligt kønshormon og kan give både misdannede kønsorganer og fosterskader.

I forsøget blev rotter eksponeret for stofferne - dog i mængder højere, end mennesker dagligt eksponeres for via maden. Alligevel er der ifølge forskerne grund til bekymring, fordi eksponeringen kan indgå i en såkaldt cocktaileffekt; når man eksponeres for flere kemikalier samtidig, kan de forstærke hinandens effekt.

Medforfatter på studiet seniorforsker Sofie Christiansen siger, at ønsker man som forbruger at reducere risikoen for eksponering af pesticider, kan man købe økologiske varer - og holder man sig til konventionelle varer, kan man vælge de danske, da de ofte indeholder færre pesticidrester end de konventionelle udenlandske.

Flere artikler fra samme sektion

Økologerne holder ’Køernes forårsfest’ i kortere snor

Økodag har gennem årene udviklet sig til et så stor forbrugerevent, at Økologisk Landsforening nu har valgt at varemærkebeskytte køernes forårsfest.

27-02-2020 3 minutter Økodag

Ny DTU-rapport råder danskerne til at skære ned på kødet

De officielle kostråd skal være mere bæredygtige, og DTU Fødevareinstituttet anbefaler derfor, at der spises mere grønt og skæres ned på kødet.

Thise lancerer økologisk havredrik

Thise Mejeri er snart klar til at lancere sin allerførste plantedrik. Den bliver baseret på havre og kommer i handlen i løbet af foråret.

26-02-2020 4 minutter Plantebaserede fødevarer,   Mejeri