Annonce

Annonce

En traktor kører hen over en mark og sprøjter den med pesticider

Seniorforsker Sofie Christensen, medforfatter på et nyt studie om hormonforstyrrende pesticider, siger, at man kan købe økologiske varer, hvis man som forbruger ønsker at reducere risikoen for eksponering af pesticider. Foto: Colourbox

Forskere advarer om, at godkendt pesticid er hormonforstyrrende

Er man bekymret for det hormonforstyrrende svampemiddel, kan man købe økologi, siger en seniorforsker.

Selvom et pesticid er godkendt, er det ikke ensbetydende med, at det er uskadeligt. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har nemlig føjet to azoler til gruppen af hormonforstyrrende stoffer - hvoraf det ene middel er godkendt til brug i EU. 

Azoler bruges især til at bekæmpe svampeinfektioner, men flere af dem er i forvejen mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det skriver dr.dk.

“De kan findes i mange fødevarer. For eksempel korn, frugt og grønt. Men vi bliver normalt ikke udsat for skadelige mængder. Problemet er, at de påvirker samme system som mange andre hormonforstyrrende stoffer. Det kan samlet have en betydning. Vores undersøgelse viser, at det især kan skade fosterudviklingen,” siger en af forskerne bag studiet Terje Svingen, der er gruppeleder i forskningsgruppen for Molekylær- og Reproduktionsteknologi, til dr.dk.

De to azoler, som forskerne har undersøgt, er flusilazol og triticonazol, hvoraf det sidstnævnte er lovligt i EU, men forskernes konklusioner gælder formentlig også for andre azoler, vurderer Terje Svingen. Forskningsgruppen har siden 2007 undersøgt en lang række azoler og kan se, at de bl.a. nedsætter produktionen af mandligt kønshormon og kan give både misdannede kønsorganer og fosterskader.

I forsøget blev rotter eksponeret for stofferne - dog i mængder højere, end mennesker dagligt eksponeres for via maden. Alligevel er der ifølge forskerne grund til bekymring, fordi eksponeringen kan indgå i en såkaldt cocktaileffekt; når man eksponeres for flere kemikalier samtidig, kan de forstærke hinandens effekt.

Medforfatter på studiet seniorforsker Sofie Christiansen siger, at ønsker man som forbruger at reducere risikoen for eksponering af pesticider, kan man købe økologiske varer - og holder man sig til konventionelle varer, kan man vælge de danske, da de ofte indeholder færre pesticidrester end de konventionelle udenlandske.

Flere artikler fra samme sektion

Rømer Vegan lancerer 40 veganske produkter i samarbejde med Coop

Efter lang tids produktudvikling er Rømer-familien nu klar til at lancere en større satsning på veganske fødevarer.

25-09-2020 2 minutter Plantebaserede fødevarer

Flere Coop-kæder åbner dørene for Ad Libitum-mælk

Flere forbrugere får snart mulighed for at honorere landmænd, som gør noget ekstra for dyrevelfærden i kostalden, når Thises Ad Libitum-mælk i løbet af efteråret finder vej til flere Coop-kæder.

25-09-2020 3 minutter Kvæg,   Dyrevelfærd

Danish Crown får hug for sine klimasvin

Tænketanken Concito og Forbrugerrådet Tænk mener, at Danish Crowns store kampagne for grise i en klimamæssig sammenhæng er misvisende.

24-09-2020 2 minutter Svineproduktion,   Klima