Annonce

Annonce

Ansatte snitter grøntsager i kantinekøkken.

De ansatte i Meyers køkkener skal i fremtiden vænne sig til at arbejde med kæmpekål og skæve gulerødder. Foto: Martin Kaufmann

Frasorterede grøntsager ender som klimamad hos Meyers

Via nyt samarbejde vil Meyers forvandler skæve overskudsgrøntsager fra Søris til frokostretter i kantinen.

Det økologiske landbrug Søris ved Ølstykke har gennem flere år leveret grøntsager til Meyers mange professionelle køkkener. Nu tager de skridtet videre ved i fællesskab at udnytte potentialet i de grøntsager, som i dag bliver til overs og risikerer at ende som kompost, fordi de ikke lever op til gængse fødevareidealer.

Brugen af de skæve overskudsgrøntsager rummer flere åbenlyse fordele for både Meyers og Søris. Dels stimulerer det kreativiteten i køkkenet, og dels bidrager det til at sænke klimaaftrykket ved at bekæmpe råvarespild, forklarer Meyers i en pressemeddelelse om samarbejdet mellem to parter, som arbejder ud fra det samme værdigrundlag.

Et skridt på vejen mod klimaneutralitet

I en nyligt publiceret bæredygtighedsstrategi forpligter Meyers sig til at skabe målbar handling på en lang række områder som biodiversitet, klima og dyrevelfærd. Fødevarevirksomheden sigter samtidig efter at blive 100 pct. klimaneutrale på driften i 2025. Det kan kun realiseres gennem samarbejder og en flerstrenget indsats, hvor et af indsatsområderne er bedre udnyttelse af eksisterende ressourcer, oplyser Meyers.

Lige nu sender Søris hver uge mange ellers spisesikre grøntsager til kompost eller sælger dem som dyrefoder, fordi de ikke lever op til standarder for størrelse og udseende, men smagen fejler ikke noget.

”Da vi hørte, at Søris grundet nuværende fødevarestandardiseringer hver dag sender mange – ellers spiseklare - grøntsager til kompost og dyrefoder, fik vi en idé, som taler direkte ind i vores arbejde med bæredygtighed og klima,” siger driftsdirektør for Meyers’ kantiner, Liselotte Lybæk.

Kæmpe kål og krumme gulerødder

Claus Engly, markedschef hos Søris, roser Meyers for at gå foran og vise, at det sætter positive aftryk på flere bundlinjer, når køkkenerne siger ja tak ti at modtage giganthvidkål og krumme gulerødder, som ellers ville ende i komposten.

”Meyers er en kæmpe driver i forhold til at skabe reel forandring. Som en stor, holdningsbaseret spiller i fødevare- og kantinebranchen, har de musklerne til at sætte dagsordenen på titusindvis af tallerkener hver eneste dag. Vi er begejstrede over at kunne være med til at vise, at økologiske grøntsager smager formidabelt – også selv om der måske ikke er tale om de smukkeste af slagsen,” siger Claus Engly.

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise