Annonce

Annonce

To høner går på en græsmark

Økologer med direkte salg fra gården får nu mulighed for årligt at tredoble salget af æg uden at blive underlagt øget salmonellakontrol. Foto: Colourbox

Fremover bliver det nemmere at sælge flere æg og fjerkræ direkte fra gården

De økologiske gårdbutikker glæder sig over at politikerne lemper reglerne for deres direkte salg af æg og fjerkræ.

Livet bliver nu lidt nemmere for små producenter af æg- og fjerkræ, som ønsker at sælge deres produkter direkte fra gården. Fra og med påske indfører fødevaremyndighederne lempeligere krav, så danske fødevareproducenter kan sælge markant flere æg og rensede gæs, ænder og kyllinger – både direkte til forbrugerne ved stalddøren og til lokale butikker og restauranter.

"De hidtidige grænser for salg fra gården har været med til at lægge en dæmper på forbrugernes muligheder for at købe lokale råvarer i landdistrikterne. Og samtidig har reglerne gjort det vanskeligt for lokale ildsjæle og mindre fødevareproducenter at få en fornuftig forretning ud af deres salg," siger fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse.

Det er totalt glædeligt. Det er er det, vi har arbejdet for i mange år.

— Lone Hedegaard, Gothenborg

Aftalen er et af resultaterne af Økologisk Landsforenings arbejde med den såkaldte småskalapakke, og foreningen og ejerne af de økologiske gårdbutikker glæder sig over, at politikerne har lyttet til erhvervet.

"Jeg sender en varm tak til alle de økologer, der efter års arbejde er lykkedes med at få ministeren med til at maden kan rykke tættere på både landmand og borger," tweeter Per Kølster, fmd. for Økologisk Landsforening, da han blev bekndt med politikernes 'påskepakke' til de små producenter.

Producent: "Det er totalt glædeligt"

Med de nye regler får lokale ægproducenter årligt mulighed for at sælge godt 300.000 æg fra 1.000 høns, hvor grænsen tidligere lå på 100.000 æg fra 500 høns.

Samtidig må lokale producenter af gæs, ænder og kyllinger sælge op til 2.000 fjerkræ om året mod tidligere 500 fjerkræ, og i ingen af tilfældene behøver producenterne at tage flere salmonellaprøver end før.

Dermed imødekommer myndighederne et stort ønske fra branchen, og Lone Hedegaard, formand for udvalget for direkte salg og gårdbutikker i Økologisk Landsforening, glæder sig over lempelserne.

"Det er totalt glædeligt. Det er er det, vi har arbejdet for i mange år," siger Lone Hedegaard fra det økologiske landbrug Gothenborg ved Them.

Det omfatter både en større fjerkræproduktion, en velassorteret gårdbutik og gården er desuden vært for søndagsbrunch, kulturevents, private selskaber og firmaarrangementer.

"Vi er så så store, at vi er detail- og engros-godkendt, men det er rigtig positivt, at der nu bliver skelnet mellem små og store producenter. For os gør ændringerne det muligt at etablere et lille hønsehold, så vi kan sælge friske æg via et stalddørssalg og på den måde gøre vores sortiment mere mangfoldigt," siger Lone Hedegaard.

Gårdbutik: "Vi har allerede bestilt flere høns"

De nye, lempeligere regler er baseret på risikovurderinger fra DTU Fødevareinstituttet, som også gør det muligt for producenterne at rense gåsen til Mortensaften for tarme, kråse og hjerte m.m., uden først at skulle registrere sig som detailhandelsvirksomhed hos Fødevarestyrelsen.

Det er ikke en mulighed, som Kirsten Sivertsen fra Stensbølgård på Sjælland har aktuelle planer om at gøre brug af, men efter et år med rekordomsætning i gårdbutikken, glæder hun sig over muligheden for at sælge flere æg uden at blive underlagt skrappere salmonellakontrol.

"Vi har allerede bestilt flere høns," siger den sjællandske økolog, som sidste år indrettede et gårdpakkeri, der er godkendt til at pakke op 100.000 æg uden øget salmonellekontrol.

Men efter et år, der har givet mange nye stamkunder, kan hun sælge flere æg, og nu har hun mulighed for at pakke tre gange så mange æg uden at blive underlagt øget salmonellakontrol. Det giver både en økonomisk besparelse og betyder, at hun ikke skal bruge en masse ekstra tid på prøvetagning.

"Vi er begyndt at levere grøntsager og æg til fire af FællesGros abonnementskasser i København og til flere restauranter, og de nye regler betyder, at vi inklusiv salget i gårdbutikken kan sælge op til 300.000 æg om året , selv om vi bliver i den lille salmonellapakke," siger Kirsten Sivertsen, som gennem mange år har solgt et stort udvalg af årstidens grøntsager, friske æg, honning og oksekød fra egne dyr fra gården.

Hun oplyser i den forbindelse, at gårdens direkte salg af økologiske 'græsæg' fra hønsene i gårdens mobile hønsestald, giver en væsentlig bedre afregning, end hvis æggene bliver leveret til et af landets store ægpakkerier, og hun glæder sig over, at de nye regler styrker grundlaget for flere små alsidige produktioner. 

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel