Annonce

Annonce

Køer på græsmark

Friland efterlyser både mere økologisk okse- og svinekød, da det kniber med at dække efterspørgslen - både på hjemmemarkedet og i udlandet. Foto: Henrik H. Koszyczarek

Friland mangler økologisk kød

Friland og Danish Crown Beef oplever i øjeblikket et usædvanligt lavt antal økologiske dyr til slagtning, hvilket gør det svært at imødekomme efterspørgslen både i Danmark og udlandet.

Selvom tillæggene på det økologiske oksekød i øjeblikket ligger 1,25 kr. højere pr. kg. end samme periode sidste og forrige år, er det tæt på historisk svært at skaffe de mængder økologisk oksekød, som kunderne efterspørger, oplyser Friland, som er en del af Danish Crown-koncernen.

"Vi ser en rigtig høj efterspørgsel på økologi i øjeblikket. Det gør sig gældende på både grise- og oksekødet, men særligt på oksekødet er vi meget udfordrede af det lave antal dyr til slagtning," siger Martin Rosenstand Bak Thomsen, der er eksportdirektør hos Friland.

"Det er faktisk hele vejen rundt, at vi godt kan sælge mere, end vi får ind. Både det hakkede kød og de ædle udskæringer sælges uden problemer, så længe det er økologisk," siger han.

Høje mælkepriser holder køerne på gården

Selvom en høj efterspørgsel er bedre end det modsatte, så risikerer Friland at komme i en situation, hvor selskabet ikke kan levere de mængder, som de trofaste kunder efterspørger og det kan koste på den lange bane.

"Vi ved, dyrene er derude, men en høj mælkepris gør det attraktivt at holde lidt længere på dyrene. Det kan jeg sagtens forstå, men dyrene skal jo slagtes på et tidspunkt, så hvis vi ser en markant stigning af slagtedyr i sensommeren, risikerer vi, at vores kunder har fundet andre leverandører i mellemtiden, og så står vi pludselig med alt for meget kød," siger Martin Rosenstand Bak Thomsen.

Derfor opfordrer Friland nu de økologiske leverandører til at gå besætningerne efter for dyr, som kan betegnes som slagteklare.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer