Annonce

Annonce

Bord med skåle fyldt med bælgfrugter

Snart er danskdyrkede bønner, ærter og linser klar til at komme på menuerne. Økologisk Landsforening samarbejder med økologiske landmænd om at få bælgfrugterne på markerne. Foto: Marendine Krainert Ladegaard/ØL

Fuld fart på danske økologiske bælgfrugter – de første aftaler er på plads

Pressemeddelelse

Nye kostråd, fokus på klimavenlig og plantebaseret kost har for alvor skubbet til efterspørgslen på danske, økologiske ærter, bønner og linser. Den danske grossist Solhjulet og Odense Kommune er blandt dem, der nu går forrest for at få danskdyrkede bælgfrugter på menuerne. Det kan blive et sandt iværksættereventyr.

Efterspørgslen på ærter, bønner og linser forventes at stige de kommende år, når flere både professionelle køkkener og forbrugere lægger om til en mere bæredygtig kost. Et nyt samarbejde mellem økologiske landmænd og Økologisk Landsforening skal sikre, at Danmark selv kan levere vigtige planteproteiner til en bæredygtig kostomlægning, som bl.a. er anbefalet i Fødevarestyrelsens nye kostråd.

”De ærter, bønner og linser, som vi spiser i dag, er stort set alle dyrket i udlandet, men faktisk kan danske landmænd sagtens være med. Der er en kæmpe bæredygtighedsgevinst i at blive mere plantebaserede, men vi kommer ikke helt i mål så længe, vi henter vores råvarer langt væk,” siger Henrik Hindborg, som er markedschef i Økologisk Landsforening, der arbejder intensivt for at gøde jorden for flere danske, økologiske bælgfrugter på markedet.

Økologisk Landsforening er aktuelt i dialog med op mod 100 avlere, der står klar til at komme i gang med de nye afgrøder og efterlyser, at flere aftagere vil være med til at lave kontrakter.

Gennembrud og iværksættereventyr

For ærter, bønner og linser er vigtige kilder til protein, når både professionelle køkkener og forbrugere skærer ned på kødet og lægger om til en mere klimavenlig kost. Og hos den danske økologigrossist Solhjulet har man sat sig selv i spidsen for at skabe et stort sortiment af danske økologiske bælgfrugter - et gennembrud og starten på noget, der kan blive et iværksættereventyr for de danske bælgfrugter.

Planteproteiner

  • Økologisk Landsforening arbejder på tværs af forsyningskæden på at styrke sortsudvikling og afsætning af klimavenlige økologiske proteinafgrøder til konsum

  • Indsatsen foregår i et tæt samarbejde med avlere, virksomheder, grossister og professionelle storkøkkener. Indsatsen er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug

  • Få mere baggrundsviden om danske økologiske proteiner her: https://issuu.com/okologidk/docs/proteinkatalog

  • Få inspiration til opskrifter med økologiske grønne proteiner her: https://issuu.com/okologidk/docs/proteinopskriftshaefte

  • Økologisk Landsforening har sammen med Dansk Vegetarisk Forening dannet Plantebaseret Videnscenter – Læs mere her: Plantebaseret videnscenter.dk

”Hvis ikke vi er frontløbere, hvem skal så være det. Vi er en dansk virksomhed, der skal støtte de økologiske iværksættere,” siger Elizabeth Bollerup, der er indkøbsdirektør hos Solhjulet, der er i gang med at opruste på de grundlæggende økologiske værdier.

”Vi vil rykke økologien hen mod det, der var hele udgangspunktet. Det handler i høj grad om at levere fødevarer, der også er bæredygtige.”

Odense vil skubbe i gang

I Odense Kommune er bæredygtighed ligeledes omdrejningspunktet for de offentlige køkkener, der hver dag leverer måltider til 5.000 mennesker i institutioner, på plejehjem og i medarbejderkantiner. Kommunen har det økologiske spisemærke i sølv og går nu skridtet hen mod endnu mere bæredygtighed og et mål om, at alle bælgfrugter skal være danske og økologiske senest ved årsskiftet.

”Vi vil gerne lægge en bund ved at aftage landmændenes produkter. Det vil være en sikkerhed for dem, så de kan blive skubbet i gang. Men det handler også om, at vi gerne vil have danske og meget gerne fynske produkter, fordi vi kommer til at bruge flere bælgfrugter år for år og er i gang med at udvikle måltiderne og den gastronomiske kvalitet i en grønnere og mere bæredygtig retning,” siger Gitte Breum, der er chef for Mad & Frivillighed i Odense Kommune.

Næste skridt i samarbejdet er møder mellem kommunen og avlerne. Der skal bl.a. laves aftaler om, hvilke sorter, der skal i jorden.

”Lige nu er alt i sin spæde start, men foråret og såtiden er lige om hjørnet, så er man grossist, forarbejdningsvirksomhed eller detailkæde og interesseret i at være med fra start på en stærk og holdbar trend, skal man være hurtig,” siger Henrik Hindborg.

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer