Annonce

Annonce

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, var på scenen for at svare på spørgsmål i forbindelse med økologisk topmøde den 24. oktober.

»Landbruget er en del af et samfund, der grundlæggende ikke opfører sig bæredygtigt«

Lundsgaard Gods var centrum for en debat om økologi og bæredygtighed, da Økologisk Landsforening inviterede til økologisk topmøde.

Frederik Roland Sandby trådte op på scenen iført en gul refleksvest og vendte sig om, så han stod med ryggen til de ca. 250 fremmødte, særligt fra foodservicebranchen. “Climate warrior” stod der på vesten.

Medstifteren af Den Grønne Studenterbevægelse var sammen med Anne-Mette Ebensgaard, byrådsmedlem (S) i Odense Kommune, moderator, da Økologisk Landsforening (ØL) torsdag afholdt økologisk topmøde på Kerteminde Gods på det sydøstlige Fyn.

Her var flere af FN’s 17 bæredygtighedsmål i fokus, og klimaet blev af Frederik Roland Sandby fremhævet som en presserende krise, som økologien er forpligtet til at hjælpe med at løse.

Jeg oplever økologien som en meget vigtig nøgle, fordi den er så enkel. Den giver tryghed for, at der bliver handlet bæredygtigt og med omtanke hele vejen rundt.

— Helle Borup Friberg, adm. direktør i ØL

Helle Borup Friberg, adm. direktør i ØL, udtrykte enighed og sagde, at hun anser økologien som en forudsætning for at kunne løse de udfordringer inden for bæredygtighed, natur og klima, som verden står med.

“Jeg oplever økologien som en meget vigtig nøgle, fordi den er så enkel. Den giver tryghed for, at der bliver handlet bæredygtigt og med omtanke hele vejen rundt,” sagde hun, da hun som indledning på det daglange topmøde deltog i et debatpanel sammen med godsejeren af Lundsgaard Gods, Rudolf Iuel, og ØL’s formand, Per Kølster, hvor Frederik Roland Sandby og Anne-Mette Ebensgaard stillede de kritiske spørgsmål.

Fravalg giver også fordele

Frederik Roland Sandby agerede da også djævlens advokat, da han spurgte Per Kølster og Helle Borup Friberg om, hvorvidt økologi og klima er modsætninger. Et kritikpunkt lyder har gentagne gange lydt, at økologerne på grund af fraværet af pesticider og kunstgødning må pløje mere og har lavere udbytter.

Til gengæld har det fravalg også sine fordele på andre områder, påpegede Per Kølster:

“Der er en udfordring med hensyn til bæredygtighed. Det, økologien har løst indtil videre, er fraværet af GMO og pesticider. Det har vi ikke tænkt os at lave om på. Men landbruget - uanset om det er økologisk eller konventionelt - er en del af et samfund, der grundlæggende ikke opfører sig bæredygtigt. Derfor står vi over for at skulle forandre tingene på en helt grundlæggende måde. Men vi skal ikke give afkald på de sejre, vi har fået.”

“Så for at løse klimakrisen skal man se bredere på det end bare klimaet – nogle taler om de planetære grænser”? spurgte Frederik Roland Sandby.

“Ja, vi kan bare ikke kigge isoleret på ét af de her fokusområder,” svarede Helle Borup Friberg.

"Økologi handler jo om at være så tæt på naturen som muligt, og det her kommer nærmest ikke længere væk fra naturen," sagde Helle Borup Friberg, adm. direktør i ØL, om laboratoriedyrket kød. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Laboratoriedyrkede fødevarer er blevet italesat som et af værktøjerne til at løse flere af bæredygtighedsudfordringerne, men hverken Helle Borup Friberg eller Per Kølster ser det som en fremtidig del af økologien.

“Økologi handler jo om at være så tæt på naturen som muligt, og det her kommer nærmest ikke længere væk fra naturen,” sagde Helle Borup Friberg.

Dagen blev efterfulgt af en lang række forskellige aktiviteter på godset, hvor sansning var hovedtemaet. Gæsterne skulle både lytte til oplæg om økologi og bæredygtighed, se tryllekunster, smage på forskellig mad og spise frokost i tavshed.

Flere artikler fra samme sektion

Andeproducent kæmper for livet efter shitstorm

Sagen om fjerkræslagteriets tab efter den shitstorm, som fulgte i kølvandet på en fejlbehæftet kontrolrapport, lander nu på fødevareministerens bord.

20-02-2020 4 minutter Kontrol,   Æg og fjerkræ

Nyt Coop-initiativ skal fremme grøn omstilling hos danske fødevareproducenter

Coop Klimafunding skal i samarbejde med Concito og de danske forbrugere understøtte den grønne omstilling blandt fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag.

20-02-2020 6 minutter Klima,   Finansiering

To økologikæder er gået konkurs i USA

2020 er startet skidt for to amerikanske kæder med fokus på økologi. Konkurrencen fra større kæder var for hård og væksten for aggressiv, lyder vurderingen.

17-02-2020 3 minutter Udland,   Detailhandel