Annonce

Annonce

Annonce

Odense Universitetshospital har lavet en udstilling i forhallen for at vise patienterne, at økologien nu har udløst 76 sølvspisemærker, da maden fra centralkøkkenet bliver serveret via 75 afdelingskøkkener. Foto: Odense Universitetshospital

Fynsk hospital modtager 76 økologiske spisemærker

Over 60 pct. af madvarerne på Odense Universitetshospital er nu økologiske, og hospitalet har netop modtaget 76 spisemærker af sølv.

Køkkenet på OUH Odense Universitetshospital-Svendborg Sygehus har taget endnu et trin op ad den økologiske stige. 

I december 2017 fik de 75 afdelingskøkkener og centralkøkkenet på det fynske hospital sammenlagt tildelt 76 økologiske spisemærker i bronze, og her præcis et år senere har økologiprocenten i hospitalskøkkenet krydset 62 pct. 

Det har udløst en ny sværm af spisemærker, som nu er opgraderet til sølv, der betyder en økologiandel på 60-90 pct.

Al maden bliver tilberedt i OUH’s centralkøkken, hvor driftsleder Inger Veje og de øvrige ansatte har arbejdet målrettet med omlægningen.

”Sølvmærket er resultatet af næsten to års målrettet indsats. Det er ikke gjort med at købe økologiske gulerødder i stedet for konventionelle. Det har krævet nye retter, ny teknologi til forarbejdning af råvarer og nye opbevaringsanlæg, der sikrer, at madvarerne kan holde sig længere,” forklarer driftsleder Inger Veje på hospitalets hjemmeside.

Økologi giver mange fordele

Efter hendes vurdering er der flere grunde til at øge andelen af økologiske madvarer:

”Patienterne får mere frisk og appetitligt anrettet mad produceret fra bunden, medarbejderne oplever en øget stolthed og arbejdsglæde ved at lave den type mad, og så er det jo i sidste ende samfundsgavnligt. Vi er en af Fyns største arbejdspladser, så det gør en forskel, hvis vi handler mere bæredygtigt,” forklarer Inger Veje.

Regeringen har en ambition om, at alle offentlige køkkener skal have Det Økologiske Spisemærke i 2020, så OUH er på forkant med udviklingen. Næste skridt kunne være guldmærket. Det kræver, at mindst 90 pct. af madvarerne er økologiske, og det ligger formentlig lidt ude i fremtiden.

”Arh, nu er vi gået hurtigt fra bronze til sølv, så I første omgang samler vi nogle flere erfaringer og udvikler vores menuer for på den måde at tilføje nogle flere økologiske procenter inden for rammen af sølvmærket. Men på et senere tidspunkt tænker jeg da, at vi skal se på, om det vil være muligt for os,” siger Inger Veje.

Har droppet "gummiæg"

Køkkenet prioriterer økologi, mad fra bunden og bæredygtighed, og oprindeligt var det kun ambitionen at sigte mod 40 pct. økologi, men ifølge Lisbeth Hede, der arbejder med fødevaresikkerhed på hospitalet, sneg køkkenet sig hurtigt op på 45 pct.

”I løbet af foråret 2018 besluttede vi, at vi lige så godt kunne lægge an til at få sølvmærket. Nu ligge vi på 62 pct., men hvis vi skal højere op, skal vi have kødet med. Men vi skal samtidig sikre os, at vi lever op til ernæringsanbefalingerne, og at vi laver noget mad, som patienterne kan lide,” siger Lisbeth Hede.

Som led i omlægningen har hospitalet droppet indkøb af færdigkogte stangæg og er begyndt selv at koge æg, og ifølge Lisbeth Hede er det en lille succeshistorie.

”Nu har vi ansat tre i flexjob, som kommer hver dag og piller 6-700 æg. De er rigtig glade for at få et arbejde, og de spreder masser af glæde i køkkenet. Samtidig spiser patienterne mere, når de får friske æg, som smager bedre end de ’gummiæg’, vi serverede før,” siger Lisbeth Hede. 

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Claus Hein: Vi er på vej i den rigtige retning

Frilands direktør glæder sig over, at selskabet kom ud af året med skindet på næsen trods flere uforudsete udfordringer.

24-11-2020 2 minutter

Fremgang for Friland trods coronakrise

Omsætningen hos Danish Crown-datterselskabet Friland voksede med 4,4 pct. til 859 mio. kr., og økologien stod for 84 pct. af salget i et regnskabsår med mange uforudsete udfordringer.

24-11-2020 5 minutter

Landbrugsorganisationer ser vidt forskelligt på regeringens klimaudspil

Regeringens skattereform mangler grøn vilje, mener Økologisk Landsforening. Omvendt er Landbrug & Fødevarer lettet over, at regeringen ikke indfører en bred CO2-afgift.

23-11-2020 6 minutter Klima,   Politik