Annonce

Annonce

Gæsterne blev kørt rundt i grisenes marker på gummivogn

I Thy tittede solen frem på en ellers grå og kold søndag. 775 personer valgte i bedste safari-stil at besøge de økologiske grise til Sofari hos Lasse Korsgaard i Thy. Foto: Henrik Bjerregrav

Glade gæster trodsede valg og vejr for at se økogrise

Tilfredse grynt fra grise med krølle på halen blandede sig med glade barnestemmer i selskab med forældre og bedsteforældre, der søndag den 26. maj besøgte 11 økologiske grisebedrifter landet over til SOfari.

I alt var der flere end 5000 besøgende på SOfari-gårdene til trods for, at vejret i mange dele af landet viste sig fra en lidt trist grå, kold og fugtig side, og at der samme dag var valg til Europa Parlamentet. Men det kunne ikke holde folk tilbage for at deltage i Sofari, skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.

- Det her er et godt koncept og mindst lige så vigtigt som dagens valg. Det er dejligt at se, grisene frit kan løbe rundt mellem hinanden, og at de har det godt. Børnene får mulighed for at se, hvordan griseproduktionen bliver til, og der står mange gode informationer på alle skiltene, siger en af SOfari-gæsterne, Torben Hansen fra Kalundborg.

SOfari for 10. gang

SOfari arrangeres i år for tiende gang i et samarbejde mellem FØKS, Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, Friland A/S og Tican. FØKS er en forening af økologiske griseproducenter.

Det var også en tilfreds formand for Foreningen Fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød (FØKS), Randi Vinfeldt, som selv var på Åmosegård ved Jyderup - en af de 11 økologiske gårde, hvor man havde åbnet for skellet, så folk kunne se grisene boltrer sig.

- Det er dejligt, at folk har trodset valg og vejr og er kommet ud at se det fantastiske liv, grisene har på marken. Selv om vi har holdt SOfari gennem ti år og har talt meget om økologiske grise, er det faktisk kun fire pct. af alt solgt grisekød i Danmark, der kommer fra økologiske bedrifter. Jeg hører ofte, at det kommer bag på folk, som forventer, at niveauet ligger langt højere. Derfor er det vigtigt til stadighed at få så mange folk som muligt til at komme helt tæt på den virkelighed, som de økologiske grise har her. Dermed kan de blive gode ambassadører for økologisk grisekød og kan være med til at hjælpe andre forbrugerne med at tage valg på et oplyst grundlag ved køddisken, siger Randi Vinfeldt.

Aktiviteter for alle

Dagen igennem bød de forskellige gårde på forskellige aktiviteter, rundvisninger og forklaringer på det økologiske griseliv. På mange af gårdene var det også muligt at smage på grisen.

Alene på Åmosegård ved Jyderup havde mere end 500 gæster indfundet sig. Heriblandt en busfuld københavnere, som blev samlet op på Halmtorvet. Her gik det over al forventning ifølge ejer af gården, Anders Couppé.

536 gæster trodsede valg og vejr og tog til Åmosegård ved Jyderup for at blive klogere på, hvordan de økologiske grise lever. Foto: Jesper Truelsen

- Det har været en meget positiv dag. Det er dejligt at dele min passion med at arbejde med økologiske grise med danskerne. Der er ingen tvivl om, at dem, der har besluttet sig for at komme, de har taget beslutningen længe før vejrudsigterne for søndagen lå fast, siger han.

Som SOfari-gæst på Åmosegård kunne man blandt andet i faremarken se de små grise pile omkring mellem hinanden og se de drægtige søer galopere efter fodervognen. Ud over at se på griselivet var der mulighed for, at børnene kunne lege i halmen i en grisehytte, og store og små havde mulighed for at komme op og se, hvordan en moderne traktor tager sig ud indefra.

Indbegrebet af dyrevelfærd

- Her er dejligt. Vi kommer her ikke mindst fordi, vi gerne vil vise vores børn dyrene, som lever på marken, hvilket de jo ellers ikke gør mere. Det er for mig indbegrebet af dyrevelfærd, siger en anden af de besøgende, Mette Danø fra Slagelse.


Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel