Annonce

Annonce

Den kommende madspildsportal GratisMad.dk vil sikre en mere retfærdig fordeling af overskudsmaden mellem de mange organisationer og foreninger, som fordeler den gratis mad til madfattige borgere. Foto: Klaus Sletting

GratisMad.dk bliver madspildskampens schweizerkniv

Etableringen af den landsdækkende portal GratisMad.dk, skal gøre det nemmere for fødevareproducenter og butikker i hele landet at donere overskudsmad til socialt udsatte borgere.

Med en pose penge fra Lemvigh-Müller Fonden bliver det nu endelig muligt at gennemføre projektet GratisMad.dk, som vil gøre det nemmere for socialt udsatte at modtage gratis overskudsmad i deres lokalområder.

Projektet har været over syv år undervejs, og idékvinden bag Gratis.Mad.dk, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul, glæder sig over, at det nu omsider bliver realiseret:
"GratisMad.dk bliver 'madspildskampens schweizerkniv' - et redskab, som vil løse flere udfordringer på samme tid: Den tilbyder lokale supermarkeder og fødevareproducenter en nem afsætningskanal til overskudsmad, den hjælper med at levere overskudsmad til alle lokale velgørende organisationer og den giver socialt udsatte nem adgang til at søge og finde overskudsmad i deres lokale områder. Ja, og så bekæmper initiativet selvsagt grundlæggende madspild. Og det bliver helt gratis at bruge for alle,” siger Selina Juul.

Hun pointerer, at selv om der har været skarpt fokus på Danmarks enorme madspild i over 12 år, er kampen for at sikre en bedre udnyttelse af maden endnu ikke vundet.

Konkret kommer GratisMad.dk til at bestå af en lettilgængelig digital platform på mobil og web, som gør det nemt for danskere i madfattigdom at få adgang til gratis mad. Samtidig vil platformen gøre det nemmere for lokale donorer af overskudsmad, at komme i kontakt med lokale aftagere, såsom væresteder, herberger, velgørende organisationer og andre lokale initiativer mod madspild. 

En af de mange velgørende organisationer, som kommer til at optræde på portalen GratisMad.dk er Projekt Hjemløs, som er en otte år gammel, velgørende forening, der bl.a. har aftaget over 134 tons overskudsmad fra detailkæden REMA 1000 og videreformidlet maden gratis til hjemløse og udsatte. Dens stifter Gitte Johansen ser et stort potentiale i GratisMad.dk:

“Vi oplever desværre ofte uligheder på overskudsmadområdet, hvor nogle frivillige organisationer modtager store mænger overskudsmad, mens andre må knokle hårdt for blot at modtage en lille smule. Med GratisMad.dk kommer der en mere retfærdig fordeling på området, og det glæder vi os meget til,” siger Gitte Johansen.

Arbejdet er allerede gået i gang, og Stop Madspild oplyser, at den nye portal blive lanceret så hurtigt som muligt.

Flere artikler fra samme sektion

Har du hjerterne med i din planlægning?

FAGLIGT TALT: Arla vil give et tilskud til leverandører af mælk, der lever op til statens tre velfærdshjerter. Det er tid til at gøre sig nogle overvejelser.

30-11-2020 2 minutter Mejeriproduktion

Kyllinger har bedre af at komme til verden i en stald end et rugeri

Traditionelt klækkes slagtekyllinger på et rugeri, før de transporteres til en stald, men en ny undersøgelse viser, at det vil være markant bedre for deres velfærd, hvis de klækkes i en stald.

30-11-2020 3 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ

Hos Food by Coor er det ikke nok, at kødet er økologisk

Kantineoperatøren Food by Coor serverer kun økologisk kød fra grise og køer, som er velfærdsslagtet på det landbrug, hvor de er opvokset

26-11-2020 5 minutter Foodservice,   Dyrevelfærd