Annonce

Annonce

Bertel Hestbjerg sammenn med svin på marken

Efter et par magre år glæder Bertel Hestbjerg sig over, at den økologiske svineproduktion nu har kurs mod bedre tider med stigende afregningspriser og mere luft i økonomien. Arkivfoto: Hestbjerg Økologi

Hestbjerg Økologi ser optimistisk på fremtiden efter to magre år

Faldende afregningspriser på økologisk svinekød sætter spor i regnskabet hos Danmarks største producent af økologiske svin, men pilen peger den rigtige vej.

Med støt stigende afregningspriser tyder det på, at produktionen af økologisk svinekød har kurs mod bedre tider, mener Bertel Hestbjerg.

Et kig i årsregnskabet for Hestbjerg Økologi ApS, der er Danmarks største producent af økologiske svin, viser, at der er lang vej til jubelårene i 2015 og 2016, hvor den jyske økolog præsterede to-cifrede millionoverskud. Men mindre kan også gøre det, og Bertel Hestbjerg er meget fortrøstningsfuld, når han kigger frem mod de kommende år.

Det netop offentliggjorte årsregnskabet for 2019 viser, at den vestjyske producent af økologiske grise har præsteret et driftsresultat på 1,0 mio. kr. mod et minus på 0,1 mio. kr. i 2018. Det er ikke prangende for en produktion, som samlet på syv gårde og ca. 1000 ha jord producerer 23.000 slagtesvin, og når det alligevel er en tilfreds økolog, som Økologisk Nu taler med, bunder det heller ikke så meget i 2019-regnskabet, som han godt kunne have ønsket sig lidt pænere.

Bertel Hestbjerg hæfter sig derimod meget mere ved de aktuelle afregningspriser.

“Priserne er vokset hver uge siden uge 17, og hvis 2018 og 2019 var bunden, så er jeg tilfreds med, at vi nu kravler opad igen,” siger han.

Han tør ikke spå om, hvor længe den positive prisudvikling fortsætter, men han tør godt allerede nu forudsige, at regnskabet for indeværende år formentlig bliver noget bedre end det for 2019.

“Jeg ved, at markedet kører i kurver på fem-seks år, hvor der er en top og en bund, og jeg tror, at vi er på vej ind i en positiv udvikling,” siger han med adresse til en afregning, som er vokset med 5,5 kr. kiloet siden årsskiftet.

Han har ingen aktuelle planer om at udvide produktionen, men ser frem til at få tid til at arbejde videre med avlsarbejde og skovlandbrug, og så venter der også diverse renoveringsopgave på de syv landbrug, som han har udskudt på grund af de seneste års lave afregningspriser.

Ny genetik skal bidrage til omsætningen i indeværende år, idet der er sket udskiftning af besætningen på Hestbjerg Økologis tre ejendomme med søer i 2020.

‘Den nye besætning består at søer fra Topigs Norsvin, og de første resultater er meget lovende. God trivsel og lav dødelighed,” hedder det i ledelsesberetningen for selskabet som især er kendt af Coop-kunder i hele landet for produktionen af Poppelgrisen.

Flere artikler fra samme sektion

Mere spotlight på lokale fødevarer under coronakrisen

Coronakrisen giver de kreative ideer og samarbejder så stor medvind, at produktionen og opfattelsen af lokale fødevarer har rykket sig 10-15 år, vurderer bogaktuel direktør i Nordisk Center for Lokale Fødevarer.

31-07-2020 4 minutter Lokale varer

GratisMad.dk bliver madspildskampens schweizerkniv

Etableringen af den landsdækkende portal GratisMad.dk, skal gøre det nemmere for fødevareproducenter og butikker i hele landet at donere overskudsmad til socialt udsatte borgere.

31-07-2020 2 minutter Madspild

Fresh.Land laver samarbejde med Emmerys

Begge parter ser potentiale i onlinebrødsalget via Fresh.Land, da kunderne ikke længere behøver at besøge de fysiske butikker, for at få fingre i friskbagt, økologisk bagværk

30-07-2020 4 minutter Onlinesalg,   Frugt bær & grønt,   Bageri