Annonce

Annonce

Kunder handler i et supermarked i Holland

De hollandske forbrugere er tilbageholdende med at lægge økologiske varer i deres indkøbskurv. Øko-andelen er blot på 3,21 pct. Foto: Bert Knottenbeld/flickr/CC BY-SA-2.0

Nederlandske økologer beder regeringen om hjælp

Økologisalget i Nederlandene går så trægt, at producenterne nu beder om hjælp - ellers kan landet ikke leve op til EU's økologimålsætning, advarer de.

Salget af økologi i Nederlandene står i stampe. I 2019 udgjorde økologi 3,21 pct. af detailhandlens samlede omsætning på 40 mia. euro, hvilket er blot 0,02 procentpoint højere end året før.

På baggrund af de beskedne salgstal beder økologisektoren nu regeringen om en hjælpende hånd - ellers bliver det svært, hvis ikke umuligt, for landet at bidrage til EU's økologimålsætning i 2030. Det skriver dutchnews.nl på baggrund af det nederlandske medie NOS.

"Vi kan ikke imødekomme EU's mål på denne måde. Vi skal have en markedsandel på 25 pct. i 2030, og der er behov for at gøre mere for at opnå det," siger Michaël Wilde, direktør for økologiorganisationen Bionext, til NOS ifølge dutchnews.nl.

Branchen har derfor afleveret 10 forslag til landbrugsminister Carola Schouten, heraf lyder bl.a. et forslag om at fjerne momsen (9 pct.) på økologi og iværksætte en kampagne om fordelene ved økologiske fødevarer.

I maj meldte Europa-Kommissionen ud, at den har en målsætning om, at 25 pct. af landbruget skal være drevet økologisk, da det ifølge kommissionen vil gavne biodiversiteten. Tallet er imidlertid et gennemsnit, og derfor kan EU godt opfylde sin målsætning, selvom et eller flere lande har en mindre andel af økologisk produktion.

P.t. fylder økologien knap 8 pct. af landbrugsarealet, men EU vil afsætte midler til at stimulere efterspørgslen på økologiske varer.

Flere artikler fra samme sektion

Fire landbrug har fået et hav af nye træer denne vinter

KRONIK: Hvordan skal skovlandbrug strikkes sammen for at give de optimale og ønskede effekter, og hvad er markedspotentialet for produkterne? Det undersøger projektet 'Robust' i disse år.

24-01-2022 3 minutter Kronik,   Skovlandbrug

Thises næstformand stiller op som ØL-formand

GENERALFORSAMLING 2022: Et tredje medlem af Økologisk Landsforening har nu meldt sig som formandskandidat forud for foreningens generalforsamling.

24-01-2022 3 minutter Generalforsamling 2022

Nu skal der flere økologiske ingredienser i danske brød

Danske bagerier har gennem flere år klaget over mulighederne for at anprise brugen af økologiske ingredienser i brød. Nu forsøger Økologisk Landsforening sammen med dagligvarehandlen og bagerbranchen at lægge pres på myndighederne for at få lempet reglerne.

24-01-2022 7 minutter Bageri,   Mærkning