Annonce

Annonce

Køkkenpesonale er ved at tilberede mad i et køkken

Den nye fødevareaftale er efter planen klar til brug i september. Foto: Arkiv

Hørkram genvandt national fødevareaftale

Der er justeret en smule på det økologiske sortiment og mulighederne for at købe lokale varer i ny SKI-aftale.

Hørkram skal levere fødevarer til 65 kommuner efter en ny fødevareaftale, hvor Statens & Kommunernes Indkøbsservice, SKI, har tilpasset det økologiske sortiment efter kommunernes ønsker, men hvor der stort set er tale om status quo i forhold til at handle med lokale producenter.

Aftalen omfatter salg af fødevarer for ca. en halv mia. kr. om året, men der er tale om en aftale, som kun på få områder imødekommer branchens ønsker om større fleksibilitet i forhold til økologi og muligheden for at supplere med køb af lokale varer.

Af samme grund får aftalen ikke de ansatte i foodserviceafdelingen i Økologisk Landsforening til at juble over den nye aftale. Ifølge chefkonsulent Rikke Grønning er det især en udfordring, at aftalen er så omfattende, at det reelt kun er et par af de største, landsdækkende totalgrossister, som har mulighed for at byde ind på aftalen, som dermed reelt afskærer landets mindre grossister at være med.

Fuldt økologisk sortiment

SKI forventer, at omsætningen på fødevareaftalen vil udgøre knap 500 mio. kr. om året. Det svarer til ca. fem pct. af det offentlige fødevareforbrug og ca. en pct. af den samlede omsætning i foodservicesektoren i Danmark.

Den nye SKI-aftale omfatter 5.547 varelinjer, og der er et fuldt økologisk og konventionelt sortiment.

Et ekspertpanel bestående af køkkenfagligt personale fra kommunerne har over to uger testet en række tilfældigt udvalgte produkter fra alle hovedproduktgrupper. Fødevarerne er i blindtest blevet evalueret på fem parametre: Udseende, farve, konsistens, duft og smag.

"Jeg synes, at de store udbud binder køkkenerne for meget, og hvis de vil udnytte mulighederne for at handle lokalt, skal de kunne forudsige, hvad de skal bruge af råvarer de næste fire år frem," siger hun.

Efter hendes vurdering er de meget store offentlige fødevareudbud for ufleksible og udtryk for en centralisering, som holder nye leverandører ude af markedet, og hun stiller spørgsmålstegn ved, om det er billigere for kommunerne at benytte de store tilbud.

Fra 51 til 65 kommuner

Den nye fødevareaftale er efter planen klar til brug i september, oplyser SKI i en meddelelse.

Ifølge aftalen skal totalgrossisten Hørkram efter planen levere fødevarer til 65 kommuners storkøkkener fra september 2019 til priser, der i gennemsnit ligger seks procent under, hvad kommunerne betaler for de samme varer i dag. 

Selv om Københavns Kommune er udtrådt af aftalen, har den en værdi på omkring 500 mio. kr. om året.

Den blev i første omgang indgået i slutningen af 2016, hvor 51 kommuner var tilsluttet. Men konkurrenten Dansk Cater, der også bød på opgaven, fik siden medhold i en klage til Klagenævnet for Udbud, som var enig i, at ikke alt var gået efter bogen i forbindelse med Hørkrams udbuds-sejr.

Klagenævnet annullerede derfor kontrakten, og SKI opsagde aftalen med virkning fra 1. juli 2018. Men nu ligger det fast, at Hørkram også er løbet med en ny udgave af SKI’s såkaldte fødevareaftale 50.90.

Køkkenerne får en vis frihed

Christian Lunding, udbudsdirektør i SKI, ser frem til, at den nye aftale træder i kraft. 

"Det var meget ærgerligt at stoppe den tidligere aftale før tid. Den fungerede faktisk rigtig godt, og de tilmeldte kommuner var tilfredse med aftalen. Udformningen af den nye aftale læner sig derfor også op ad den gamle aftale med stort fokus på kvalitet,” siger Christian Lunding.

Da udbuddet gik i gang, lavede SKI en spørgeskemaundersøgelse for at blive klogere på, hvad kommunerne ønskede af en ny fødevareaftale.

På aftalen er det lykkedes os at få nogle gode priser på økologi. Faktisk så gode, at man inden for det samme budget kan købe en større andel af økologiske fødevarer end tidligere.

— Christian Lunding, udbudsdirektør i SKI

”Vi har spurgt kommunerne, og de har ønsket én samlet aftale med én leverandør, som kan håndtere deres storkøkkeners behov for samlet levering af fødevarer. Det har de fået med den nye aftale, som dækker over 5.500 varelinjer og et fuldt økologisk sortiment,” siger Christian Lunding og fortsætter:

”Flere kommuner har samtidig ønsket en vis frihed til at kunne købe ind uden for aftalen. Derfor har vi skruet aftalen sådan sammen, at det enkelte køkken i den enkelte kommune har haft mulighed for at fravælge produkter som kød, mejeriprodukter eller frugt og grønt, som de fx i stedet ønsker at købe hos små lokale virksomheder. Det har flere kommuner valgt at benytte sig af,” siger Christian Lunding. 

Bedre priser på økologi

Hvis kommunerne køber ind fra det økologiske fødevaresortiment, hvor der også findes et bredt udvalg af fairtrade-produkter som kaffe og te, kan de være med til at understøtte 12 af FN’s 17 verdensmål. Det ønsker flere kommuner, og det afspejler sig i de lokale indkøbspolitikker. Derfor har det været vigtigt for kommunerne at have mulighed for at kunne købe økologiske fødevarer:

”Økologiske fødevarer medvirker til at mindske brugen af antibiotika og modvirke resistens, og de er fri for pesticider og tilsætningsstoffer. Det er blandt andet med til at forbedre kvaliteten af drikkevandet og mindske udledningen af kemi i naturen. På aftalen er det lykkedes os at få nogle gode priser på økologi. Faktisk så gode, at man inden for det samme budget kan købe en større andel af økologiske fødevarer end tidligere. Og til dem, der hellere vil bruge de penge, de sparer ved at købe ind på aftalen, et andet sted, er der stadig et fuldt konventionelt sortiment,” siger Christian Lunding.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel