Annonce

Via en forpagtningsaftale med Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har Thomas Hansen fået mulighed for at drive sit eget økologiske landbrug ved Uggerløse, og nu får alle borgere mulighed for at hjælpe flere unge landmænd ind i erhvervet ved at købe folkeaktier gennem Coop Crowdfunding. Foto: Danmarks Økologiske Jordbrugsfond

Folkeaktier skal skabe mere økologisk landbrug

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond sælger Folkeaktier gennem Coop Crowdfunding for at skaffe kapital til opkøb af mere landbrugsjord.

Danskerne kan nu købe folkeaktier i landbrugsjord og dermed bidrage til, at mere dansk landbrugsjord bliver omlagt til økologi til gavn for natur, miljø, drikkevand, og klima, skriver Coop i en pressemeddelelse.

Via platformen Coop Crowdfunding bliver det nu muligt at støtte omlægningen til økologi og samtidig gøre det nemmere for næste generation at kommer ind i erhvervet.

Gennem aktiesalg har Danmarks Økologiske Jordbrugsfond siden 2017 rejst 30 mio. kr. til opkøb af landbrugsjord. En aktie koster i dag 10.000 kroner, men med det nye tiltag kan danskerne støtte med et valgfrit beløb og blive folkeaktionær.

Om Folkeaktien

  • Folkeaktien bliver udbudt via COOP Crowdfunding og er kommet i stand gennem et tæt samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening og COOP.
  • Alle de midler, der kommer ind på salget af Folkeaktier, bliver efterfølgende fordelt ligeligt mellem de tre foreninger, hvorefter de køber aktier i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.
  • Afkast af investeringen går til en af de tre foreninger, der kommer til at stå som indskyder. Foreningerne forpligtiger sig til gengæld til at geninvestere afkastet i aktier igen. Pengene bliver med andre ord i fonden.

Bag initiativet med økologiske folkeaktier står Danmarks Naturfredningsforening, Coop og Økologisk Landsforening. De tre parter har indgået en samarbejdsaftale, som skal sikre, at alle borgere får mulighed for at bidrage til en bæredygtig udvikling, uden at de behøver dræne deres bankkonto.

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond opkøber konventionelt drevet landbrug og lade yngre økologiske landmænd forpagte jorden. De skal omlægge til økologiske drift og arbejde med mere natur og CO2-reducerende tiltag. Forpagterne skal desuden efterleve en række krav til eksempelvis klimahandlingsplaner og natur-og vildtplejeplaner.

Vi har et enkelt budskab til danskerne med denne kampagne. Støt med det du kan. Så er du med til, at vi kan købe mere jord, som fremover vil blive dyrket økologisk og i balance med naturen, så vi beskytter biodiversitet, drikkevand og klima.

— Lars-Christian Brask, formand for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond

”Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har fået en forrygende start siden 2017 med stor opbakning og mange aktionærer. Med Folkeaktien giver vi mulighed for, at endnu flere kan være med og bidrage til, at vi kan opkøbe endnu mere jord, som fremover vil blive dyrket økologisk,” siger Lars-Christian Brask, der er formand for bestyrelsen i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har i dag seks landbrug på i alt 500 hektarer, hvor engagerede yngre landmænd arbejder med at omlægge driften til økologi.

Om Danmarks Økologiske Jordbrugsfond

  • Danmarks Økologiske Jordbrugsfond blev stiftet af Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening den 3. februar 2017. Fonden har datterselskabet Dansk Økojord A/S, der står for investeringerne. Der er i dag 668 aktionærer.
  • Dansk Økojord A/S opkøber konventionelle landbrug og forpagter jorden til landmænd med krav om, at produktionen bliver omlagt til økologisk produktion.

”Vi har et enkelt budskab til danskerne med denne kampagne. Støt med det du kan. Så er du med til, at vi kan købe mere jord, som fremover vil blive dyrket økologisk og i balance med naturen, så vi beskytter biodiversitet, drikkevand og klima,” siger Lars-Christian Brask.

For 1.000 kroner kan Danmarks Økologiske Jordbrugsfond investere i 75 kvadratmeter landbrugsjord. Det areal er stort nok til at dyrke nok grøntsager til at dække en persons samlede behov i et helt år.

I Coop Crowdfunding er man glad for at kunne bidrage til, at der bliver omlagt mere landbrugsjord til økologi.

"Vi gennemførte et lignende projekt sidste år, og da var der stor interesse for at være med. Det er en hjertesag for Coop og mange af vores medlemmer at fremme en mere bæredygtig fremtid. Med det stigende salg af økologiske varer, vi oplever i butikkerne, vil der blive behov for stadig mere jord til økologien. Derfor hænger dette godt sammen med vores kunders og medlemmers ønsker til de varer, de vil købe i fremtiden,” siger chef for Coop Crowdfunding, Nicolai Jæpelt.

Flere artikler fra samme sektion

Svar til Zetland: Økologien ér en bæredygtig del af løsningen

DEBAT: Når Zetlands nylige artikel om økologi lægger så stor vægt på økologiens udbytte og alene kobler klimaaftryk sammen med dette begreb om effektivitet, giver det et forsimplet billede af klimaaftrykket.

20-01-2021 9 minutter Debat,   Bæredygtighed,   Klima

Gasoline Grill gør klar til at indtage Tivoli

Når Tivoli i København til påske slår dørene op til en ny sæson, kan den gamle have byde på en ny attraktion i form af den økologiske burgerbar Gasoline Grill, som åbner kædens hidtil største restaurant.

20-01-2021 3 minutter Foodservice

I 2020 solgte Coop 20 pct. flere økologiske varer end året før

Hver syvende vare, som Coops kunder stoppede i indkøbskurven i 2020, var økologisk, og en voksende andel af dem var forarbejdede produkter.

19-01-2021 5 minutter Detailhandel