Annonce

Annonce

Ansatte i Københavns Madhus glæder sig over at have nået 90 pct. økologi.

Så glade var de ansatte i Københavns Madhus, da de i 2016 havde hjulpet de offentlige køkkener i Københavns Kommune op på 90 pct. økologi. Nu er madhuset gået konkurs. Foto: Jakob Brandt

Københavns Madhus er gået konkurs

Dårlig økonomi lukker et af Maddanmarks økologiske flagskibe

Under overskriften 'Farvel til Københavns Madhus' skriver formand for bestyrelsen for Fonden Københavns Madhus, Rasmus Kjeldahl, på LinkedIn:

»I går smækkede banken kassen i – og Kbh. madhus mistede derfor muligheden for at udbetale løn og andre regninger. Madhuset er konkurs«.

Beskeden om at Københavns Madhus er lukket bliver modtaget med stor beklagelse hos Økologisk Landsforening, som gennem årene har haft et tæt samarbejde med huset, og Rikke Grønning, chefkonsulent i Øls foodserviceafdeling, pointerer i den forbindelse, at Københavns Madhus har spillet en hovedrolle i omlægningen af offentlige køkkener i hele landet.

"Københavns Madhus har ydet et kæmpe bidrag til omlægningen i hele landet. Uden deres store indsats havde det formentlig været vanskeligt at få regeringen til at lave en målsætning om 60 pct. økologi i de offentlige køkkener, og Madhuset har skabt nogle erfaringer, som alle køkkener kan lære af," siger Rikke Grønning.

Fonden Københavns Madhus har siden 2007 arbejdet for mere bæredygtighed, økologi og en bedre madkultur i Danmark. 

Gennem flere år stod madhuset i spidsen for omlægningen af de 900 kommunale køkkener i Københavns Kommune, men de ansatte har opereret i store dele af landet, og for at kunne føre sin vision ud i livet, også uden for København, blev Københavns Madhus i 2013 omdannet til en selvstændig, erhvervsdrivende fond med almennyttigt virke og med samarbejdspartnere i hele landet.

I 2008 åbnede madhuset den første madskole i København og lancerede året efter skolemadskonceptet EAT. Københavns Madhus sikre, at København nåede 90 pct. økologi i 2015. 

Madhuset har desuden arbejdet med omlægning af Bornholm Regionskommune og Aarhus Kommune og har hjulpet hospitalerne i Region Hovedstaden til minimum 60 pct. økologi.

Men i 2016 overtog Løgismose Meyers A/S arbejdet med økologi i Københavns Kommune efter et EU-udbud. Siden har Københavns Madhus arbejdet på at skaffe nye opgaver, men enderne kunne ikke nå sammen, og nu er huset lukket.

I LinkedIn-opslaget skriver Rasmus Kjeldahl desuden:

»Kunne vi have gjort ting anderledes; arbejdet hårdere, truffet nogle bedre beslutninger, råbt mere op? Der er sikkert mange synspunkter om dette! Desværre havde vi nok alligevel ramt muren – for København ville os ikke nok! Det beseglede vores skæbne. Jeg vil gerne bede alle huske på hvor meget vi rent faktisk nåede. Hvordan vi transformerede Kbh kommunes mad og måltider, og bragte forandringerne ud i landet.«

Til FødevareWatch forklarer formanden, at Københavns Madhus blev offer for langtrukne og resultatløse budgetforhandlinger og i sidste ende manglende politisk lederskab med hensyn til at inddrage fødevarerne i kommunens klimaambitioner.

"Vi har haft andre kunder end Københavns Kommune, men det var den kommune, som skabte madhuset, og det har været vores klart største kunde gennem tiden. Fra at udgøre 70-80 pct. af omsætningen er vi nu nede på et par millioner, og det er på ingen måde nok til, at vi kan køre videre," siger Rasmus Kjeldah til netmediet.

Paul Holmbeck, politisk direktør i ØL, er blandt de mange, som begræder lukningen via en kommentar på LinkedIn.

"Helt knust Rasmus (Kjeldahl, red). Imod alle odds har Madhuset formået at drive en omstillingsdagsorden, der omfavnede både økologi og fokus på måltidet, så de blev både sundere og klimavenlige. Millioner af måltider. Tusindvis af stolte madprofessionelle i køkkenerne. Madhuset har vist, at det er mennesker, der driver bæredygtige omstillinger med det, de har i hovedet, hjertet og i hænderne. Et håndværk som hele verden har lært af. Der er fortsat behov for jer alle!! Vi må mobilisere igen, igen."

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel