Annonce

Annonce

Annonce

Der smages på maden i køkkenet

Københavns Madhus har gennem mange år opbygget en stor viden om arbejdet med omlægning af professionelle køkkener til økologisk drift, og nu bliver alle husets erfaringer tilgængelige på platformen Madværk. Foto: Københavns Madhus

Københavns Madhus lancerer vidensportal for fagfolk inden for mad og måltider

Portalen Madværk rummer masser af relevant viden for det økologiske køkken.

Madværk, som den hedder, er en ny vidensportal, der giver madprofessionelle viden og inspiration til f.eks. omlægning til økologi, bedre måltidsværtskab, højere kulinarisk kvalitet, eller hvordan man arbejder med maddannelse blandt børn og unge.

’Der findes et væld af hjemmesider, der hjælper den glade amatørkok med at blive bedre i et køkken, men der har længe manglet en portal, hvor madprofessionelle kan hente inspiration, når der ikke skal laves og serveres mad til fire, men 40 eller måske endda 400,’ skriver Københavns Madhus i en pressemeddelelse.

Derfor har Københavns Madhus udviklet Madværk, som er en vidensportal om mad og måltider til fagfolk.

Viden om omlægning til økologi

På Madværk finder man guides, rapporter, små metodefilm, opskrifter til mad i store gryder og caseartikler fra Fonden Københavns Madhus’ eksperter og kokke samt de køkkener og partnere, som fonden samarbejder med.

’Portalen indeholder materiale udarbejdet i løbet af fondens mere end ti års arbejde med at øge kvaliteten i de professionelle måltider i Danmark, både i offentlige institutioner og private, professionelle køkkener,’ oplyser Københavns Madhus, som gennem mange år var den vigtigste samarbejdspartner i Københavns Kommunes arbejde med at omlægge de kommunale køkkener til økologi.

Noget af den viden, som bliver formidlet via Madværk beskriver netop fordelene og mulighederne i økologisk omlægning af professionelle køkkener. Den bygger på data fra de lidt mere end 1.300 omlagte køkkener, som har været involveret i de såkaldte Økoløft-projekter.

Målgruppen er køkkenfagfolk og måltidsprofessionelle, fx køkkenpersonale i storkøkkener, pædagoger i daginstitutioner, plejepersonale på plejehjem og hjemkundskabslærere.

De er måske i gang med en større omlægning til økologi, ønsker at arbejde med bedre værtskab for de spisende eller maddannelse blandt børn og unge.

Hans Christian Smed, direktør for Fonden Københavns Madhus, håber, at mange vil finde nyttig information på hjemmesiden.

Hans Christian Smed håber, at Madværk kan være med til at inspirere landets køkkener til at bruge mere økologi, begrænse madspild og satse mere på årstidens råvarer
Hans Christian Smed håber, at Madværk kan være med til at inspirere landets køkkener til at bruge mere økologi, begrænse madspild og satse mere på årstidens råvarer. Foto: Københavns Madhus

”Som almennyttig fond er vores formål at løfte måltidskvaliteten i Danmark. Både når det kommer til de råvarer, vi putter i gryderne, de rammer, vi sætter om de offentlige måltider på fx plejehjem, og de kompetencer og den maddannelse, vi giver de kommende generationer på eksempelvis madskoler. Derfor har det for os været helt oplagt at samle vores mange års unikke erfaringer på området i en digital portal til gavn og glæde for madprofessionelle i hele landet. Vi kan kun lykkes med at forbedre den danske madkultur, hvis vi deler vores erfaringer og inspirerer hinanden,” siger Hans Christian Smed.

Han blev ansat som direktør for Københavns Madhus 1. september 2018 efter 17 år hos Roskilde Festival, hvor han som en del af festivalledelsen og senest som divisionschef for Salg & Partner var ansvarlig for Roskilde Festivals mad, drikke og partner-strategi, som blandt andet ledte til, at Roskilde Festivals madboder i 2017 nåede 90 pct. økologi.

Mange kan drage nytte af Madværket

I foodserviceafdelingen i Økologisk Landsforening glæder markedschef Torben Blok sig over den nye portal.

”Jo flere steder køkkenerne har mulighed for at hente inspiration og viden, jo bedre," siger Torben Blok, som glæder sig til at følge madværket.

Efter hans vurdering har det stor betydning, at både private forbrugere og de ansatte i landets professionelle køkkener får flere steder, hvor de kan hente inspiration til omlægningen til økologi.

”Københavns Madhus har været en vigtig spiller i omlægningen af mange offentlige køkkener, og mange, som har taget hul på den økologiske rejse, kan helt sikkert drage nytte af de erfaringer, de har høstet i København," siger Torben Blok.

Flere artikler fra samme sektion

Crowdfunding blev ingen genvej til øget vækst for selskab bag økologiske måltidskasser

Simple Feast dropper crowdfunding som middel til at sikre yderligere kapital til selskabets ambitiøse vækstplaner.

16-07-2021 2 minutter finansiering

Tyrekalve skal have en økologisk fremtid

Forskere ved Aarhus Universitet vil udvikle to koncepter for kalve- og ungdyrkød fra den økologiske mælkeproduktion. Koncepterne er baseret på græs, og det hele begynder med kalve, der får masser af mælk hos ammetanter.

16-07-2021 4 minutter

Designergødninger testes i marken

Nye teknologier gør det muligt at raffinere kløvergræs og designe økologiske gødninger med forskelligt indhold af næringsstoffer, bl.a. svovlsur ammoniak. Det kan være en vej til et mere klimavenligt økologisk landbrug.

16-07-2021 3 minutter Næringsstoffer,   Planteavl,   Forskning