Annonce

Annonce

Køerne lukkes ud til et spændt puplikum

Økodag er en festdag for både køer og mennesker. Foto: Økologisk Landsforening

Køerne og klimaet spiller hovedrollerne på Økodag

I årets udgave af Økodag er der særligt fokus på den klimaindsats, som de 59 værtsgårde yder for at nedbringe klimaaftrykket.

Landbruget står for ca. 20 pct. af den samlede drivhusgasudledning i Danmark og for at leve op til kravet om, at vi i Danmark er klimaneutrale i 2050, skal landbruget reducere udledningen væsentligt.

Af samme grund har Økologisk Landsforening (ØL) i år valgt at gøre klima til et undertema for det populære forbrugerevent, som sidste år trak tæt ved en kvart mio. mennesker ud på de økologiske landbrug.

Birgitte Nygaard, ØL’s projektleder for Økodag, lægger ikke skjul på, at dagens højdepunkt stadig er at se de økologiske køer danse.

“Men landbruget har en stor udfordring, og når vi nu har så stor en platform, er det oplagt at benytte den til at fortælle forbrugerne om det store arbejde, som økologerne gør for at mindske klimabelastningen,” siger Birgitte Nygaard.

I den forbindelse fremhæver hun sammenhængen mellem køerne og økologernes mange græsmarker, som fjerner store mængder CO2 fra luften og binder det som kulstof i jorden.

“På den måde har økologernes græs en meget stor betydning for klimaet, og Økodag handler netop om køer, græs, klima og dyrevelfærd,” siger Birgitte Nygaard.

Hun håber, at dagens klimafokus vil bidrage til at gøre både landmændene og deres gæster mere opmærksomme på, hvad de selv kan gøre for at tackle den truende klimakrise.

Klimaet kalder på handling

Økologisk Landsforening har i år trykt et stort oplag af en pixibog, som i børnevenlige termer skærer klimaproblematikken ud i pap
Økologisk Landsforening har i år trykt et stort oplag af en pixibog, som i børnevenlige termer skærer klimaproblematikken ud i pap

Under overskriften: ’Klimaet kalder på handling’ lancerede ØL i efteråret 2018 en økologisk klimapolitik, hvor foreningen anerkendte, at landbruget har et medansvar for klimaændringerne og dermed også har ansvar for at bidrage med klimaløsninger.

Siden har ØL udviklet en model for klimaindsatsen i landbruget i form af ’Balanceret klimaregnskab’. Det skal fungere som et redskab, der kan motivere til at nedbringe gårdens klimapåvirkning, og ifølge ØL’s klimakonsulent Mette Kronborg har de økologiske mælkeproducenter mange håndtag at dreje på.

“Der er ingen tvivl om, at landmændene skal gøre det bedre, og jeg oplever en stor interesse fra deres side for at arbejde med forskellige løsninger,” siger Mette Kronborg.

Hun har lavet klimahandlingsplaner for 20 økologer, og hun oplever, at der er stor forskel på, hvad den enkelte landmand vælger at fokusere på i forsøget på at mindske gårdens klimaaftryk, og det er der ofte flere gode grunde til.

”Mange klimatiltag giver god mening på bundlinjen. Det gælder bl.a. energioptimering og brug af alternativ energi, men det er meget gårdspecifikt, hvad der giver den bedste effekt,” siger Mette Kronborg.

Klimalandmanden arbejder typisk med:

  • Optimalt sædskifte
  • Reduceret jordbearbejdning
  • Frugtbar jord
  • Binding af CO2
  • Konstant plantedække
  • Forlængelse af den periode, hvor den enkelte ko giver mælk

Op til Økodag kan forbrugerne læse om de enkelte gårdes klimatiltag på Økodag.dk

Flere artikler fra samme sektion

Økologerne holder ’Køernes forårsfest’ i kortere snor

Økodag har gennem årene udviklet sig til et så stor forbrugerevent, at Økologisk Landsforening nu har valgt at varemærkebeskytte køernes forårsfest.

27-02-2020 3 minutter Økodag

Ny DTU-rapport råder danskerne til at skære ned på kødet

De officielle kostråd skal være mere bæredygtige, og DTU Fødevareinstituttet anbefaler derfor, at der spises mere grønt og skæres ned på kødet.

Thise lancerer økologisk havredrik

Thise Mejeri er snart klar til at lancere sin allerførste plantedrik. Den bliver baseret på havre og kommer i handlen i løbet af foråret.

26-02-2020 4 minutter Plantebaserede fødevarer,   Mejeri