Annonce

Annonce

Katrine Bille og Mads Helms under formidagens generalprøverne søndag formiddag

Katrine Bille og Mads Helms under formiddagens generalprøve, som skal sikre, at alt klapper kl. 11.30. hvor Økodags-transmissionen begynder fra fire økologiske gårde. Foto: Jakob Brandt

Køerne står på spring for at komme på græs

Op til Økodag oplever økologerne, at køerne er ret bevidste om, at de snart skal på græs

I dag er Økodag, og de økologiske køer skal på græs.

Thise-leverandør Vagn Post hentede sine 140 malkekøer på stald 1. december sidste år, og han oplyser, at de nu er mere end klar til at komme på græs.

"Nu har de været inde i fire måneder, så de vil gerne ud. Bare jeg piller lidt ved porten til stalden, så er de klar," siger Vagn Post, som plejer at have ca. 1000 gæster til Økodag på landbruget Skovlyst ved Vorbasse.

"Økodag er en god dag for alle. Det er en festdag, som jeg ser frem til hvert år," siger den jyske økolog.

Han og tre andre gårde får i dag besøg af lokal presse og en eller flere fotografer, som skal streame levende billeder via Facebook, så det bliver muligt for alle at følge, hvordan de økologiske køer boltre sig på græsset, når de bliver lukket ud kl. 12 i dag.

Men i år er Vagn post fri for at lave aktiviteter for børnene, bygge halmborge og sætte skilte op rundt om på hele gården, men han håber, at det bliver nødvendigt til næste år, da han godt kan lide at give forbrugerne et indblik i livet på et økologisk landbrug.

Søndag var der hektisk aktivitet fra morgenstunden for at gøre klar til livestreaming fra Økodag, og hele transmissionen bliver styret fra en OB-vogn i Aarhus

Det samme kan Arla-leverandør Preben Madsen, der driver landbruget Vestervang, 12 km nordvest for Herning. Han er en af de fire økologer, som i dag livestreamer fra en Økodag, hvor der på grund af corona ikke er adgang for fysiske gæster.

"Vi plejer at have 3.000-4.000 gæster, og det bliver en lidt anden fest uden dem. For vores tre børn er Økodag næsten lidt som juleaften," siger Preben Madsen.

Han har 160 køer og plejer at lave mange aktiviteter for gårdens yngste gæster. Dem bliver der ikke behov for i år.

"Og så må vi se, om vi kan finde en anden anledning til at få ryddet op på gården," griner Preben Madsen.

Rollen som værtsgård for transmissionen af Økodag har skabt ekstra aktivitet i og omkring stalden på Sommerbjerggård, fortæller Johan Christensen, som er driftsleder i staldene, hvor køerne her til morgen har samlet sig i den ende af stalden, som vender ud mod de græsmarker, hvor de skal tilbringe de næste mange måneder

Mens de tre af 'streamingsgårdene' har været værter for Økodag gennem mange år, er den sidste et helt nyomlagt og på flere måder anderledes landbrug, idet der er tale om et uddannelseslandbrug. Det tilhører erhvervsskolen Hansenberg i Kolding, som er hjemsted for 15 fulde erhvervsuddannelser og dertilhørende grundforløb – herunder forskellige uddannelser, som har med dyr og landbrug af gøre. De er samlet på Vanggard, som ligger seks km vest for Kolding.

Skolen har en jersey-besætning på 75 årskøer, som begyndte at levere mælk til Naturmælk, da skolelandbruget var færdigomlagt til økologi ved årsskiftet.

"Vi har lagt om til økologi, fordi vi oplever, at en voksende del af eleverne interesserer sig for bæredygtighed og økologi, og jeg tror, at vi kunne have fået rigtig mange gæster, da vi ligger så tæt ved Kolding," siger skolechef Niels Peter Hansen.

De seneste fire uger har skolen været helt lukket, men den åbner op for de første elever i næste uge, og skolen havde oprindeligt planlagt et fem timer langt arrangement, hvor gæsterne kunne deltage i guidede ture rundt til alle landbrugets husdyr og nogle af skolens 75 arter af zoologiske dyr. Den plan satte corona-smitten en effektiv stopper for.

Et arrangement på fem timer er nu barberet ned til en halv times livestreaming, men skolechefen håber, at det næste år bliver muligt at åbne skolelandbruget for gæster, når køerne skal på græs.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel