Annonce

Annonce

Mette Frederiksen bliver interviewet af journalister ifm. en debat under folketingsvalget

Regeringen med Mette Frederiksen i spidsen opfordrer danskerne til at stoppe med at hamstre - ellers kan der komme et politisk indgreb. Arkivfoto: Jens Astrup/flickr/CC BY-NC-ND 2.0

Regeringen kan forbyde folk at hamstre, hvis storindkøbene fortsætter

Både myndighederne, detail- og fødevarebranchen beder indtrængende danskerne om at lade være med at hamstre. Intet tyder på en fødevarekrise.

Knap havde statsminister Mette Frederiksen (S) på sit pressemøde ondag aften bedt danskerne om at lade være med at hamstre, før sociale medier var fyldt med billeder af folk, der valfartede til supermarkederne og tømte hylderne.

Paradoksalt nok er det dog folks hamstring og ikke corona-virus, der lige nu giver tomme hylder i butikkerne. Der er nemlig intet, der tyder på, at en fødevarekrise er undervejs på grund af virussen.

"Forsyningskæderne og adgangen til fødevarer kører som hidtil. Det gælder dagligvarer, fødevarekontrollen, affaldsindsamling og energi. Der er hverken grund til panik eller hamstring," lyder det i en skriftlig kommentar fra Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Anne Arhnung, til AgriWatch

Hun tilføjer, at situationen får konsekvenser for virksomheder i fødevare- og landbrugsbranchen: 

"Selvfølgelig er vores virksomhedsmedlemmer berørte af situationen - også økonomisk - men de står først og fremmest sammen om at holde Danmark forsynede og mætte, mens vi passer på hinanden og vores sundhedsvæsen."

Fødevareminister Mogens Jensen (S) råder også folk til at handle som normalt og lade være med at hamstre. Fortsætter hamstringen alligevel, kan butikkerne sætte en grænse for, hvor meget folk må købe, og sker det ikke, kan politikerne skride ind og forbyde storindkøb.

"Det er klart, at vi er klar til at gøre det, der skal til for at sikre en fornuftig fordeling af fødevarer, hvis der opstår hamstring i stor stil. Det er også derfor, at det må stå klart, at der ikke er nogen grund til at hamstre," siger fødevareministeren ifølge ritzau og fortsætter:

"Opfordringen herfra er: Stop med det. Handl ind, som du plejer. Der er ikke grund til andet."

Budskabet fra både Rema 100 Danmark, Coop, Dagrofa og Salling Group er, at der er varer nok, hvis bare danskerne handler som normalt. Forsyningskæderne er tilpasset vores normalt indkøbsmønstre, og derfor giver det en udfordring, når folk begynder at indkøbe langt mere end normalt.

"Der er rigeligt af varer i butikkerne, hvis vores kunder handler, som de plejer," siger Dagrofas kommunikationsdirektør, Mariam Skovfoged, til finans.dk.

Flere artikler fra samme sektion

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage

Danske servicestationer udfaser turbokyllinger

Dyreværnsorganisationen Anima roser danske servicestationer for at gå foran med dyrevelfærden ved at skærpe kravene til produktionsforholdene for slagtekyllinger.

24-04-2024 3 minutter Dyrevelfærd