Lasse Linding står imellem to køer på en græsmark

Landmand Lasse Linding har ønsket at skabe en småskalaproduktion. "Når man etablerer den type landbrug, er noget af det vigtigste at have afsætningen på plads, hvis man vil undgå at have et job ved siden af," siger han. Foto: Jakob Brandt

Landbrug slår bro mellem land og by

Daglig kontakt mellem landbruget og køkkenerne skaber en større forståelse for, at vind og vejr sætter et aftryk på menuerne, mener landmanden bag et afsætningskoncept.

Landbruget Farms of Ideas blev etableret i 2016, da Lasse Linding og kokken Christian Puglisi mødte hinanden. 

Lasse Linding havde dengang gået et halvt år på Kalø Økologisk Landbrugsskole og ønskede at etablere en småskalaproduktion, mens Christian Puglisi var på jagt efter et landbrug, hvor han kunne realisere ambitionen om at komme helt tæt på primærproduktionen og ad denne vej bidrage til at slå bro mellem land og by og mellem landbrug og gastronomi. 

"Når man etablerer den type landbrug, er noget af det vigtigste at have afsætningen på plads, hvis man vil undgå at have et job ved siden af," siger Lasse Linding. 

Sammen lejede de et stykke jord i Lejre Kommune, hvor de har etableret et alsidigt landbrug med et halvt hundrede forskellige grøntsager, fjerkræ, kaniner, svin og køer m.m. Konceptlandbruget, der drives af selskabet Abbetved Økologi, er nu på vej ind i sin fjerde vækstsæson og under omlægning til at være 100 pct. økologisk. 

Afsætningen er på plads 

Gården har netop afsluttet sin tredje vækstsæson, og Lasse Linding er meget tilfreds med samarbejdet med en af landets mest anerkendte kokke.

"Vi skal kun producere det, vi kan sælge til Puglisis restauranter eller de kasser med grøntsager, mælk, æg og brød, som de kan sælge til kunderne, og afregningen følger nogenlunde markedspriserne," siger den økologiske landmand, der har vænnet sig til, at der er stor opmærksomhed omkring gården, som blandt andet bidrager til udveksling af frø via gårdfestivalen Seed Exchange. 

Gården fungerer i realiteten som en slags eksperimentarium, hvor Puglisi ud over friske råvarer kan høste praktiske erfaringer, som i sidste ende skal være med til at løfte oplevelsen for de gæster, som får maden serveret. 

"Vi vil gerne tiltrække folk, og vores gamle staklade fungere fint som besøgscenter. Vi skal blive bedre til det hele," siger Lasse Linding. 

Han mener, at det giver mange fordele, at kokkene også er med til at lave markplanen og høste afgrøderne. Den daglige kontakt mellem landbruget og køkkenerne skaber en større forståelse for, at vind og vejr sætter et aftryk på menuerne, og den fælles forståelse bidrager til at sikre den bedst mulige udnyttelse af afgrøderne.

Flere artikler fra samme sektion

Brexit-kaos skaber usikkerhed hos eksportører

Danske eksportører af økologiske fødevarer frygter brandbeskatning af danske produkter på det engelske marked og øget prispres i Europa.

17-01-2019 3 minutter EksportPolitik

Ny online salgskanal vil hjælpe de små producenter

Råhandel tilbyder at overtage flere af de tidskrævende opgaver, som kan gøre livet surt for de mindste fødevarevirksomheder.

16-01-2019 4 minutter Onlinesalg

Bekymring for økologien efter at Mays brexit-aftale blev nedstemt eftertrykkeligt

Selvom den økologiske eksport til Storbritannien er beskeden, vil de økologiske priser formentlig blive påvirket alligevel efter briternes afstemning, frygter ØL-formand.

16-01-2019 3 minutter Eksport