Annonce

Annonce

Facade på grøn Netto-butik

Netto-kæden åbner i dag sin første grønne DGNB-certificerde Netto-butik, men flere er på vej andre steder i landet, oplyser kædens direktør. PR-foto

Landets første grønne Netto-butik åbner i Horsens

Med solceller på taget og brug af træ i stedet for beton er Netto med til at sætte nye standarder for bæredygtige discountbutikker.

I dag kan de første kunder træder indenfor i Danmarks første Grønne Netto, som slår dørene op ved Bygholm i Bakker i Horsens. Den jyske discountbutik er Netto-kædens bud på en bæredygtig discountbutik.

Facaden på de nye Netto-butikker bliver opført i let adskillelige trækonstruktioner, der er skabt til genbrug. Taget består af dansk produceret limtræ, mens de store vinduespartier ved indgangspartiet, trækker dagslyset langt ind i butikken.

Udstyret med et særligt energianlæg og solceller på taget, som leverer strøm til et stort batteri, er butikken desuden delvist selvforsynende med energi, oplyser Netto, som dermed følger i Lidl's fodspor, idet den tyske discountkæde allerede tilbage i 2015 åbnede en butik på Sjælør Boulevard i Valby, som lever op til kravene bag den amerikanske LEED Platinum certificering. Det er et alternativ til den DGNB-certificering af bæredygtigt byggeri, som Netto benytter.

"Vi vil give vores kunder den bedste indløbsoplevelse, og vi glæder os over, at det nu kan lade sig gøre i en butik, der i høj grad gør en forskel for klimaet. Vi har brugt mange ressourcer på at udtænke denne butik, og forhåbentlig kan det inspirere til, hvordan nye dagligvarebutikker kan designes mere klimavenligt i Danmark," siger Michael Løve, direktør i Netto.

DGNB-certificeret bæredygtighed

En DGNB-certificering er et udtryk for, hvor bæredygtigt et projekt er. Både materialer og proces inkluderes i bedømmelsen, som er af tysk oprindelse.

Der er i dag godt 100 DGNB-certificerede bygninger i Danmark og mange flere er på vej.
For at opnå en DGNB-certificering skal et byggeri evalueres ud fra en række kriterier inden for fem hovedområder:

  • Miljømæssig kvalitet
  • Økonomisk kvalitet
  • Social kvalitet
  • Teknisk kvalitet
  • Proceskvalitet

På baggrund af denne evaluering tildeles projektet en certificering. Det bedste er platin, dernæst kommer guld og til sidst sølv.

Indvendig er butikken i Horsens indrettet efter retningslinjerne bag Nettos nye butikskoncept 3.0, der blev introduceret tilbage i 2018. Det betyder, at selve varesortimentet er fuldstændig identisk med varerne i resten af kædens godt 500 butikker, hvoraf knap 175 er konverteret til 3.0-konceptet.

Det nye er selve bygningen, som er Nettos seneste forsøg på at navigere sig i front i kampen om den grønne førertrøje blandt de danske dagligvarekæder.

For at minimere klimapåvirkningen er størstedelen af bygningen konstrueret i træ i stedet for beton, og bygningens elementer og mekaniske samlinger gør dem let at genanvende, oplyser Netto, som både er landets største discountkæde og den største danske salgskanal for økologiske fødevarer.

Bygningens bæredygtighed bliver dokumenteret via en såkaldt DGNB guld-certificering, som er en af de mest anerkendte miljø- og klimacertificeringer på det danske marked, og Netto-direktøren oplyser, at der er nye grønne Netto-butikker på vej i Odense og Esbjerg og flere er på tegnebrættet andre steder i landet.

Det er udviklingsselskabet Innovater, som har stået for opførelsen af Den Grønne Netto i Horsens, som er tegnet af C.F. Møller Architects fra Aarhus.

Den røde tråd er grøn hos Lidl

Også hos Lidl er den røde tråd grøn, og i efteråret gik entreprenøren Per Aarsleff A/S i gang med jordarbejdet forud for opførelsen af Lidls nye hovedkontor ved Godsbanen i Aarhus. Som Nettos nye butik i Horsens skal byggeriet DGNB-certificeres til guld.

Det betyder, at de ca 300 af dagligvarekædens administrative medarbejdere, som efter planen indtager det 13.500 m2 store hovedsæde i 2023, kommer til at arbejde i et byggeri, hvor der er fokus på et lavt energiforbrug, lysstyring, regnvandshåndtering, miljørigtig affaldshåndtering m.m.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel