Annonce

Annonce

Et par går ud af et supermarked med et indkøbsnet i hånden påtrykt

De danske dagligvarekæder holder nøje øje med konkurrenternes priser, og det er en medvirkende årsag til, at priserne på økologiske basisvarer fortsætter med at falde. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Lidl scorer hattrick i Tænks pristjek

Dagligvarekædernes priser på økologiske basisvarer er utrolig ens, konkluderer Forbrugerrådet Tænk efter sit årlige pristjek på økologiske kolonialvarer, hvor Lidl for tredje år i træk er billigst med de Ø-mærkede fødevarer.

For tredje år i træk kan Lidl kalde sig Danmarks billigste indkøbssted for økologiske kolonialvarer, men det får næppe de mest prisbevidste forbrugere til at ændre deres indkøbsvaner. For så længe de dribler forbi Meny og Irma, der igen i år markerer sig som de to markant dyreste supermarkeder i Forbrugerrådet Tænks årlige pristjek, er det i realiteten næsten ligegyldigt, hvilken af de øvrige kæder, de handler i, hvis det kun handler om prisen.

Prisforskellen på hele kurven med pristjekkets 15 økologiske basisvarer varierer således kun med fire kr. hos de otte billigste dagligvarekæder, hvor Lidl er billigst med en pris på 208,55 kr. Det er 68,86 kr. billigere end Lidls pris for den tilsvarende kurv i 2017.

En lignende prisudvikling ses i de øvrige kæder, og 2021-pristjekket bliver dermed endnu et kapitel i en tilsyneladende uendelig historie om faldende priser på økologiske fødevarer. Det er samtidig udtryk for, at kæderne holder godt øje med hinandens priser, og med undtagelse af Meny, er priserne på kurven med de 15 varer siden 2017 faldet i pris hvert år i alle de største dagligvarekæder, fremgår det af juni-nummeret af Forbrugerrådet Tænk.

Ifølge Carsten Ahrenfeldt, markedschef i Økologisk Landsforening, er det udtryk for to tendenser. Dels at økologien er blevet mainstream i dansk detailhandel, dels at økologi fortsat er en varekategori, som dagligvarekæderne ønsker at profilerer sig på.

De billigste i pristjekket blev:

  1. Lidl: 208,55 kr.
  2. Bilka: 209,90 kr.
  3. Nemlig.com: 210,45 kr.

Pristjekket omfatter: Finvalsede havregryn, honning, hvedemel, instant kaffe, æblejuice, kaffe (hele bønner), ketchup, marmelade, müsli, pasta, brune ris, saftevand, rørsukker, sort te, tomat, hakket eller flået.

Læs hele pristjekket i Forbrugerrådet Tænks magasin for juni 2021 eller på taenk.dk

Her og nu er det en fordel for forbrugerne, men fortsætter udviklingen, forudser han, at det kan gå ud over det vigtige vækstlag af innovative fødevareproducenter, som er med til at udvikle fremtidens økologiske fødevarer, men ifølge Carsten Ahrenfeldt er det en udvikling, som det er vanskeligt at bremse.

"Udviklingen bliver styret af markedskræfterne, og dem hverken kan eller skal vi ændre på," siger markedschefen, som samtidig erkender, at de seneste års udvikling gør priserne mere sensitive, hvilket øger risikoen for prispres.

"Hos nogle af de store producenter kan øget volumen kompensere for en mindre fortjeneste på den enkelte vare," siger markedschefen, som skynder sig at tilføje, at det er vigtigt, at det ikke sker på bekostning af de mange innovative fødevareproducenter, som er med til at drive udviklingen.

Økologisk Landsforening arbejder derfor målrettet på at inspirere producenterne til at udvikle nye værdipositioner for varer, hvor en højere kvalitet eller den gode historie kan sikre producenten en højere pris. Så mens Carsten Ahrenfeldt har fokus på udfordringerne ved dagligvarekædernes prisfokus, er indkøbsdirektør i Lidl Danmark, Rasmus Pape, godt tilfreds med resultatet af pristjekket:

”Det er fantastisk, at vi for 3. år i træk vinder Tænks øko-pristjek. Vi har et stort fokus på økologiske varer, og så går vi også altid efter at kunne give kunderne den bedste pris på markedet. Det er et kæmpe skulderklap til alle i Lidl at vi kan fastholde vores førende position på et marked med enorm konkurrence,” siger Rasmus Pape i en pressemeddelelse.

Heraf fremgår det at Lidl nuværende økologi-sortiment på 300 varenumre i løbet af det kommende år bliver øget med yderligere 100 varenumre.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer