Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg

Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg
En kvinde handler i frugt- og grøntafdelingen

Klima og miljø har overhalet sundhed som mest udbredte grund til, at danskerne undgår at spise kød, viser en undersøgelse som Coop og Dansk Vegetarisk Forening netop har offentliggjort. Foto: Økologisk Landsforening

Markant flere danskere ønsker at skære ned på kødforbruget

Andelen af danskere, som mener, at det samlede kødforbrug i Danmark bør reduceres, er steget kraftigt fra 2020 til 2021, viser ny undersøgelse.

Hver anden dansker mener, at det samlede kødforbrug bør reduceres.

Det fremgår af undersøgelsen “Danskernes kødforbrug og holdninger til kød og plantebaserede fødevarer”, som Coop og Dansk Vegetarisk Forening netop har offentliggjort.

I undersøgelsen svarer 49 pct. af de adspurgte ja til spørgsmålet: “Mener du, at det samlede kødforbrug i Danmark bør reduceres?”.

Det er en stigning på over 10 procentpoint i forhold til sidste år. Og samtidig er andelen, der mener, at vores kødforbrug ikke skal ned, faldet til 28 pct. i år mod 36 pct. i 2020.

Det er dog primært de unge, som mener, at kostvanerne bør lægges om, så kødet kommer til at fylde mindre, viser tallene fra Coop Analyse, som bliver positivt modtaget i Økologisk Landsforening, da den viser, at forbrugerne bevæger sig i en grønnere retning.

To ud af tre ønsker at spise mindre kød

Undersøgelsen viser samtidig, at næsten to ud af tre danskere (63,2 pct.) har et ønske om selv at spise mindre kød. Antallet af personer, som “slet ikke” ønsker at skære ned på kødet er desuden rekordlavt på blot 30,9 pct. Også her er de unge mest villige til at skabe forandring: Blandt de 18-34-årige svarer hele 75,3 pct., at de gerne vil spise mindre kød.

Kort om undersøgelsen

  • Det er femte gang, at undersøgelsen er blevet gennemført, og det er således muligt at følge udviklingen fra 2017. De fem undersøgelser er gennemført på samme måde og er repræsentative for den danske befolkning på mellem 18 og 74 år.
  • I 2021 er der gennemført 1.011 interviews blandt respondenter udtrukket af YouGovs Danmarkspanel. Data er behandlet af Coop Analyse.

Ifølge Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, viser tallene, at der nu er kommet skub i den positive udvikling blandt danskerne.

“Der er tale om en reel holdningsændring. Vi kan se, at flere og flere anfører, at de enten i høj grad eller i nogen grad gerne vil nedbringe deres kødforbrug. Tallene viser, at der er stor opbakning i befolkningen til at foretage den nødvendige omstilling til en mere plantebaseret kost, både i samfundet og for den enkelte,” siger han.

Klart signal til kæderne

Hos Økologisk Landsforening glæder Niclas Klixbüll sig over den positive drejning i forbrugernes holdninger til plantebaserede fødevarer. Han er projektleder for projektet "Styrke afsætningen af klimavenlige økologiske proteinafgrøder til konsum", som skal stimulere detailhandlen til at markedsføre flere danskproducerede bælgfrugter.

Vi håber, at politikerne lytter og sætter nogle rammer, der gør det nemmere for borgerne at spise plantebaseret. F.eks. ved at tilbyde et grønt alternativ til kødet i alle offentlige kantiner.

— Rune-Christoffer Dragsdahl, Dansk Vegetarisk Forening

I et andet projekt er foreningen samtidig i færd med at undersøge, hvilke sorter af bælgfrugter, som giver de bedste udbytter ved dyrkning i Danmark. I den forbindelse glæder det Niclas Klixbüll, at der tilsyneladende er en voksende forståelse for nødvendigheden af, at den grønne omstilling også slår igennem på tallerkenen.

"Det er vigtigt, at detailhandlen lytter til den nye undersøgelse. Tidligere undersøgelser viser, at forbrugere, der efterspørger flere pantebaserede fødevarer, typisk også efterspørger økologi. Derfor er der tale om et klart signal til dagligvarekæderne, som fremover skal være parate til at give mere plads på butikshylderne til ærter og bønner fra danske økologer," siger Niclas Klixbüll.

Han fremhæver i den forbindelse Meny-kæden, som netop har lanceret de første økologiske kikærter fra danske avlere, og han håber, at andre kæder er klar til at følge trop.

Gennem flere år har ønsket om bedre sundhed været den primære årsag, til at flere og flere danskere ønsker at skære ned på forbruget af kød, men i år er klimaet blevet den vigtigste faktor, og det er særligt blandt de unge, at klimaet påvirker madvanerne.

”Det er interessant at se, hvordan vores forbrug år for år bevæger sig gradvist i en mere grøn retning. Det er specielt de unge, der er frontløbere på den dagsorden, og de unge er som bekendt morgendagens forbrugere, så for mig at se, er retningen tydelig. Vi kommer til at spise mere plante-baseret mad de kommende år,” siger kommunikations- og analysechef hos Coop Lars Aarup om undersøgelsen, mens Dansk Vegetarisk Forening opfordrer politikerne til at lytte til de nye signaler.

“At vi går over til en mere plantebaseret kost, er godt for både for klima, miljø, dyrevelfærd og folkesundhed. I DVF har vi længe sat fokus på, at det er lækkert og sundt at spise plantebaseret, og det lader heldigvis til, at en voksende gruppe af danskerne har taget det budskab til sig. Vi håber, at politikerne lytter og sætter nogle rammer, der gør det nemmere for borgerne at spise plantebaseret. F.eks. ved at tilbyde et grønt alternativ til kødet i alle offentlige kantiner,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd