Annonce

Annonce

Strigling af kikærter hos Kragerup Gods.

Kragerup Gods er en af frontløberne, når det gælder danske bælgfrugter til konsum, og godset har i år tilsået 18 ha med økologiske kikærter, som her får en omgang med striglen. Foto: Kragerup Gods

Meny lancerer økologiske kikærter fra Danmark

Vestsjællandsk gods leverer de første økologiske kikærter til Meny-kædens satsning på at opbygge et sortiment af danskdyrkede bælgfrugter.

Hidtil er langt de fleste økologiske kikærter importeret fra udlandet, men nu har dagligvarekæden Meny lyttet til forbrugernes ønsker og lancerer de første økologiske kikærter, som er produceret af danske økologer.

De proteinrige kikærter lanceres som "klimakærlige kikærter". De bliver produceret på Kragerup Gods på Vestsjælland, som er på vej med flere forskellige typer økologiske bælgfrugter, og kædedirektør i Meny, Richo Boss, glæder sig over, at Meny er i stand til at gå foran med lancering af danske kikærter.

"Meny skal være kundernes foretrukne fødevaremarked, og det kan vi være, hvis vi er i stand til at give kunderne de bedste fødevareoplevelser. Vi ser en klar tendens til, at flere kunder handler ind til plantebaserede måltider, og her skal vi være klar med de bedste produkter," siger Richo Boss i en pressemeddelelse.

Poserne rummer et kg danske kikærter og har en vejl. pris på 46,95 kr., og direktøren håber, at kunderne er klar til at betale lidt ekstra for lokale produkter, som efter hans vurdering harmonerer godt med den fremherskende omstillings-agenda, som sigter mod en mere klimavenlig fødevareproduktion.

"Normalt vil kikærter være en importvare, men nu kan vi både handle ved en lokal producent og samtidig undgå at belaste klimaet unødigt ved at fragte kikærter fra udlandet," siger Richo Boss.

Kragerup Gods går foran

Det er godsejer Olav Ditlevsen fra Kragerup Gods, som producerer kikærterne til Dagrofa-kæden. Han er en af landets frontløbere, når det gælder proteinafgrøder til konsum. Sidste år dyrkede han knap otte ha med kikærter på lejet jord, men på grund af et højt ukrudtstryk gav det kun ca. seks ton færdigrensede kikærter.

Det er dem, som nu er landet på hylderne i Meny, og lanceringen giver den sjællandske producent mod på mere, og i år har han alene udlagt 18 ha med kikærter på godsets egne nyomlagte marker.

Kikærterne har dybtgående pælerødder. De bliver ca. 80 cm høje og udvikler bælge, som indeholder to brune kikærter
Kikærterne har dybtgående pælerødder. De bliver ca. 80 cm høje og udvikler bælge, som indeholder to brune kikærter. Foto: Kragerup Gods

"Det er fjerde år, at jeg dyrker kikærter. Det første år var der tale om en mindre testproduktion. Det andet år gav ingen høst, men i år står kikærterne godt, og jeg vil være tilfreds med et udbytte på to ton pr. ha," siger Olav Ditlevsen til Økologisk Nu.

Han driver samlet 1250 ha landbrug, og har i første omgang valgt at omlægge 78 ha til økologisk produktion på en naboejendom, hvis jord grænser op til godset, så han har god mulighed for at følge væksten i marken på tætteste hold. Det økologiske areal sikrer samtidig god plads til at eksperimentere med flere forskellige proteinafgrøder til human ernæring.

Superspændende udfordring

"I år tester jeg røde linser og har to ha med lupin, men det er også planen at dyrke forskellige former for bønner og quinoa," fortæller Olav Ditlevsen, der betegner den økologiske produktion som en superspændende faglig udfordring.

Specifikt for kikærter er det en udfordring, at ærterne modner ad tre omgange, og da de først skal høstes i september, kan efterårsregnen gøre det vanskeligt at finde det rigtige høsttidspunkt, og Olav Ditlevsen vurderer, at det oftes giver den bedste kvalitet at skårlægge ærterne.

Poserne med et kg kikærter fra Kragerup Gods bliver pakket hos Grøn Fokus og koster godt 45 kr. i Meny-butikkerne
Poserne med et kg kikærter fra Kragerup Gods bliver pakket hos Grøn Fokus og koster godt 45 kr. i Meny-butikkerne. Foto: Meny

"Lige nu står kikærterne flot og de lukker godt af for ukrudtet," siger godsejeren, som oplyser, at det har været vigtigt for ham at være blandt de første på markedet, og han lægger ikke skjul på, at han er spændt på, hvordan danskerne vil tage imod hans kikærter.

Det samme er indkøbschef Simon Olsen hos grossisten Grøn Fokus, som aftager, pakker og videresælger kikærterne til Meny.

"Det bliver en test af potentialet, som skal vise om forbrugerne er villige til at betale for danske kikærter, som koster ca. det dobbelte af de billigste kikærter fra Italien og Tyrkiet," siger Simon Olsen.

De danske øko-kikærter er resultatet af et nært samarbejde mellem Dagrofa og grossisten Grøn Fokus. Sidstnævnte har de seneste par år arbejdet på at skaffe økologiske bælgfrugter til konsum, og begge parter er fast besluttet på at fortsætte rejsen.

"Det her et unikt samarbejde mellem producenten og Dagrofa. Begge virksomheder har haft hånden på kogepladen hele vejen fra idé til slutprodukt, og vi har været sammen om at løse udfordringerne på vejen. Men vi har hele tiden haft en stærk tro på produktet. Det har vi fortsat, og projektet kommer til at kaste flere produkter af sig i fremtiden," supplerer Stefan Skov-Jespersen, adm. direktør for Grøn Fokus.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel