Annonce

Annonce

Havre- og mandeldrik fra Naturli' i køledisk

Prisen på de nye plantedrikke fra Naturli' Foods er kommet ned på et niveau, hvor de bedre kan konkurrere med drikkemælken, men på et enkelt punkt, kan de ikke ikke-animalske drikke ikke hamle op med mælken. Foto: Naturi' Foods

Naturli' Foods vil have åbnet kattelem for B12-vitamin

Naturli’ Foods efterlyser mulighed for at tilsætte B12-vitamin til virksomhedens nye økologiske plantedrikke, så de ernæringsmæssigt står stærkere i konkurrencen med komælken.

Fødevarestyrelsen har givet Naturli’ Foods afslag på en ansøgning om at tilsætte B12 og D-vitamin til virksomhedens to nylancerede plantedrikke. Myndighederne henviser i den forbindelse til, at det ikke er lovligt ifølge økologireglerne, og da der ifølge Økologisk Landsforening ikke er aktuelle planer om at ændre EU-reglerne på det punkt, ser det ud til, at Naturli’ er ude på en vanskelig mission.

Henrik Lund, direktør for Naturli’ Foods, som netop har lanceret en havredrik og en mandeldrik, der konkurrerer direkte med komælken, har dog ikke helt givet op.

"I folkesundhedens tegn mener jeg, at det giver god mening at arbejde for at tillade B12-berigelse, og mit næste skridt bliver at kontakte partiernes fødevareordfører, for at se, om vi kan få opbakning fra dem," siger han.

Risiko for alvorlige sygdomme

Forskere har gennem mange år advaret om, at mangel på B12-vitamin kan føre til alvorlige mangelsygdomme. Det kan især være et problem i familier, som lever af ren vegetarisk eller vegansk kost, lyder advarslerne fra flere forskere.

En af dem er professor Susanne Gjedsted Bügel fra Københavns Universitet. Hun har arbejder med klinisk og forebyggende ernæring i mange år, og hun oplyser, at B12-mangel kan føre til meget alvorlige sygdomsforløb – især hvis den står på gennem længere tid.

Hvis der er tale om økologiske produkter, som er målrettet veganere, kan der være en god grund til at åbne for kattelemmen, så det bliver muligt at tilsætte B12-vitamin.

— Susanne Gjedsted Bügel, professor ved Københavns Universitet

På den baggrund har hun forståelse for Naturli’s ønske om at tilsætte B12 til plantebaserede drikke, som i nogle familier helt erstatter mælk, som især hos helt små børn ofte er en vigtig kilde til B12-vitaminer.

Risiko ved B12-mangel

Vitamin B12 - kobalamin - kan ikke produceres i kroppen og skal derfor tilføres gennem kosten.

Produkter fra dyr udgør den eneste kostkilde til vitamin B12.

Nogle personer med vitamin B12-mangel risikerer med tiden at udvikle perniciøs anæmi. Det er en tilstand med lav blodprocent og tegn på nerveskader, som kan blive uoprettelige, hvis behandlingen sættes ind for sent.

Kilde Sundhed.dk

"Vi kan sagtens skære ned for forbruget af kød, uden at komme til at mangle vitaminer, men hvis der er tale om økologiske produkter, som er målrettet veganere, kan der være en god grund til at åbne for kattelemmen, så det bliver muligt at tilsætte B12-vitamin," siger Susanne Gjedsted Bügel.

Hun understreger samtidig, at B12-mangel ikke er et generelt problem hos den danske befolkning.

"Jeg tror, at alle veganere er meget bevidste om, at de skal tage en form for kosttilskud, hvis de skal være sikre på at få dækket deres vitaminbehov," siger hun.

Berigelse kan virke vildledende

Hos Økologisk Landsforening oplyser landbrugspolitisk chef Sybille Kyed, at der umiddelbart ikke er så meget, foreningen kan gøre for at imødekomme Naturli’s ønske.

Af artikel 6 i EU’s økologiforordning fremgår det, at anvendelsen af tilsætningsstoffer skal begrænses til et minimum og tillades kun, hvor der er et grundlæggende teknologisk behov herfor, eller det er nødvendigt af særlige ernæringsmæssige årsager. 

Ifølge forordningen må der desuden ikke anvendes stoffer og forarbejdningsmetoder, der kan være "vildledende med hensyn til produktets sande karakter".

Man kunne måske også tage en vitaminpille med B12 frem for at bøje og strække EU's økologiregler.

— Sybille Kyed, landburgspolitisk chef i Økologisk Landsforening

"Man kan overveje, om der er særlige ernæringsmæssige årsager til at tillade B12 i plantedrikke, såfremt det var en national politik, at mælk skal erstattes af disse plantedrikke, men det er det jo ikke," siger Sybille Kyed.

"Grundlæggende, så er det vel et godt princip, at vi skal være tilbageholdende over for at anvende stoffer, der vildleder om produkternes sande karakter og dermed undlade at bruge berigelse," siger Sybille Kyed.

Hun frygter, at det kan blive svært at trække en grænse, hvis EU begynder at tillade tilsætning af vitaminer i nogle tilfælde og ikke i andre.

"Men hvis det var en EU- eller national målsætning, at befolkningen skal skifte mælken ud med plantebaserede drikke, så kunne man overveje, om der var en afgrænset situation, hvor det kan berettiges at tillade berigelse. Men man kunne måske også tage en vitaminpille med B12 frem for at bøje og strække EU's økologiregler," siger Sybille Kyed.

Flere artikler fra samme sektion

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise

De professionelle køkkener tankede grøn inspiration på Foodexpo

Jagten på grønne proteiner var et vigtigt tema i ’Naturens Spisekammer’ på Foodexpo.

19-03-2024 7 minutter Messer,   Plantebaserede fødevarer