Annonce

Annonce

Jens Krogh med to kartonner CO2-neutral  mælk fra Naturmælk.

Der er Naturmælks formand og klimapionér Jens Kroghs 140 køer, som lever indholdet til landets første mælkeserie, og bliver den en succes, forventer han, at flere af mejeriets øvrige andelshavere vil gå i hans klimavenlige fodspor. Foto: Naturmælk

Naturmælk lancerer landets første mælk fra klimaneutral gård

Mange udnævner mælken som en af de store klimasyndere, men nu lancerer Naturmælk mælk fra et klimaneutralt landbrug.

Den nye mælk bliver produceret hos mejeriets formand og klimapionér Jens Krogh, som gennem mange år har arbejdet på at klimaoptimere produktionen hjemme på Kroghsminde ved Ølgod.

Mens mange udnævner mælken som en af de store klimasyndere, beviser Naturmælk med lanceringen, at det er muligt at lave en CO2-neutral mælk fra et økologisk landbrug, hvis man laver en beregning for hele bedriften. Og hvis forbrugerne tager godt imod mælken, er flere af mejeriets andelshavere klar til at gå klimavejen, oplyser Naturmælk.

Naturmælks direktør Leif Friis Jørgensen beskriver lanceringen af den klimaneutrale minimælk som en mangeårig drøm, der er gået i opfyldelse:

”At vi nu kan tilbyde en mælk fra et CO2-neutralt landbrug, er resultatet af en målrettet indsats i tæt samarbejde med mejeriets dygtige mælkeleverandører. Jeg er dybt imponeret af den viljestyrke og det engagement, som der er blevet lagt i de her processer de seneste otte-ti år," siger Leif Friis Jørgensen, som mener, at klimamælken er et godt udtryk for den indstilling og idealisme, som altid har kendetegnet Naturmælk.

Dermed sigter han bl.a. til at Jens Kroghs landbrug både rummer eget biogasanlæg og en vindmølle. Biogasanlægget har en række positive effekter i driften, herunder afgasning af gylle og planterester og en deraf følgende energiproduktion, og den jyske vestenvind sikrer en god effekt fra møllen. Det sikrer, at gården totalt producerer så meget grøn energi, at det samlede klimaregnskab går i minus, selv om køerne på Kroghsminde stadig bøvser lige så meget butangas, som de fleste andre køer.

Det er Erik Kristensen fra Økologirådgivning Danmarks klimateam, som har foretaget klimaberegningerne for Naturmælk og Kroghsminde, og han erkender, at energien fra biogasanlægget og vindmøllen selvfølgelig ikke mindsker den metanudledning, der kommer af køerne. Men han understreger ifølge Naturmælk, at indtil det lykkes forskerne at finde måder til markant at reducere metanen på, er etableringen af en grøn energiproduktion til eget brug den mest reelle metode til at opnå en klimaneutral mælkeproduktion.

Naturmælks CO2-neutrale minimælk bliver solgt i dagligvarekæderne under Salling Group.

Erik Kristensens beregninger viser, at Kroghsminde ved en produktion på godt 1,1 mio. liter mælk i 2019 havde en nettoudledning på minus 134 ton CO2-ækvivalenter (CO2e). Det betyder, at gårdens samlede klimaregnskab bliver negativt med 0,12 kg CO2e/liter mælk.

"Det er klimaneutral mælkeproduktion med en sikker margin," skriver Naturmælk på mejeriets hjemmeside, hvor man kan læse mere om klimaregnskabet bag formand Kroghs klimamælk.

Kulmination på mange års dedikeret arbejde

For Jens Krogh er klimamælken den foreløbige kulmination på 25 års dedikeret arbejde med bæredygtig mælkeproduktion. Han er syvende generation på Kroghsminde, som blev omlagt til økologi i 1995. De senere år har hans fokus ligget på reduktion af gårdens klimabelastning gennem et systematisk arbejde med mange små og store indsatsområder fra kulstofbinding i marken og plantning af træer og urter til omlægning af foder og effektivisering af transport og maskiner og en række andre processer.

Derfor kommer det næppe som den helt store overraskelse, at netop Jens Krogh bliver spydspids for Naturmælks klimamælk.

"Den lå lige til højrebenet. Vi har bare ventet på det rigtige tidspunkt til at lancere mælken," siger Jens Krogh, som da lanceringen blev planlagt sammen med Salling Group og Løgismose, ikke havde nogen chance for at forudse, at corona netop i uge 12 ville stjæle stort set hele dagsordenen, men han har tillid til, at de klimabevidste forbrugere nok skal finde frem til mælken.

"Med klimamælken vil vi gerne give forbrugeren en mulighed for at række ud efter en mælk, som bidrager til at gøre noget positivt for klimaet," siger den sønderjyske økolog

I øjeblikket er klimamælken reelt en gårdmælk, men går det som Naturmælk håber, bliver der snart behov for meget mere end de knap 3.000 l mælk, som Kroghsmindes 140 køer kan levere om dagen.

Den vurdering deler mejeriet med Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforenings markedsafdeling. Hun spår klimamælken gode chancer for at blive et hit hos forbrugerne:

"I forhold til de meldinger, som vi får fra forbrugerne, så er der en efterspørgsel efter mere klimavenlige mejeriprodukter fra en stor gruppe forbrugere, som måske ikke ønsker at leve vegansk, men som gerne vil leve mere klimavenligt," siger Helle Bossen.

Dermed kan Naturmælks klimainitiativ markere starten på en rejse, som kan trække hele mejeriet i en mere bæredygtig retning, og for Jens Krogh rummer det perspektiver, som rækker langt ud over hans egen produktion.

"Det handler om at få gang i en bevægelse blandt mejeriets andelshavere," siger han og roser samarbejdspartnerne Salling Group og Løgismose for at Naturmælk får lov til at beholde merprisen på en krone for hver l klimamælk, der bliver solgt i Føtex, Bilka og Netto. Det sikrer flere penge til den fortsatte udvikling mod en mere klimavenlig mælkeproduktion hos Naturmælk.

Jens Krogh lægger ikke skjul på, at han betragter sit arbejde med klimaforbedringer som en del af en bredere indsats:

"Klima er jo ikke den eneste udfordring, vi har, og derfor er det vigtigt at få det sat ind i en økologisk sammenhæng, hvor klima, bæredygtighed, biodiversitet og dyrevelfærd alt sammen er dele af den forandring, der skal til, hvis næste generation også skal have en verden at operere i på samme vilkår som mig selv,” siger mejeriformanden.

Han mener, at det er et vigtigt signal at sende, at det nytter noget, når økologerne får lavet klimahandlingsplaner og tænker over, hvad de selv kan gøre for at dreje mejerikulturen ind på et mere klimaneutralt spor.

”Jeg har det meget tæt på, for jeg har en søn, der er i gang som landmand og gerne vil overtage gården. Han har en masse idéer og planer om, hvad der skal ske, og også for hans skyld giver det utroligt god mening for mig at være med til at tage hånd om tidens største udfordringer,” fortæller Jens Krogh, der fik lavet sin første klimahandlingsplan tilbage i 2012.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel