Annonce

Annonce

En lastbil fra Naturmælk holder foran mejeriets hovedbygning

Flere leverandører hos Naturmælk er i færd med at få lavet klimahandlingsplaner, så de bliver klar til at levere mælk til mejeriets kommende klimahandlingsmælk, som skal sætte fokus på alle de klimainitiativer, som landmanden laver på bedriften. Foto: Naturmælk

Naturmælk relancerer mælk med klimafokus

Naturmælks kunder får snart igen mulighed for at støtte mejeriets forskellige klimainitiativer ved at betale en krone ekstra for en "klimahandlings-mælk".

I løbet af efteråret bliver det igen muligt for kunderne at støtte bæredygtige og klimavenlige initiativer hos Naturmælks leverandører, når det sønderjyske mejeri efter planen lancerer en "klimahandlings-mælk", som giver en krone ekstra til mejeriet.

I årets begyndelse løb Naturmælk ind i en del kritik i fagpressen i forbindelse med lanceringen af en 'klimamælk'. Kritikerne mente, at der var tale om vildledende markedsføring, og at det var lidt for offensivt, når mejeriet talte om mælk fra CO2-neutrale landbrug. Derfor valgte Salling Group efter kort tid at fjerne mælken fra køledisken.

Men forleden oplyste mejeriet til Landbrugsavisen, at mælken formentlig snart igen finder vej til køledisken.

"Vi har store forventninger til, at mælken kan relanceres her i efteråret. Vi vil lave en fornuftig relancering, så også kritikerne forstår værdien af det, vi vil gøre", fortæller Naturmælks mejerichef, Leif Friis Jørgensen, til avisen.

Det oprindelige koncept gik ud på, at forbrugerne kunne vælge at støtte klimainitiativer ude hos Naturmælks leverandører ved at betale en krone ekstra for mælken. Det er stadig tilfældet, når mælken vender tilbage til butikkerne i løbet af efteråret, og det glæder mejeriformand Jens Krogh, som oplyser, at der bliver skruet lidt ned for klimaretorikken.

Budskaberne om mælken er denne gang klappet af med både Concito og mejeriets storkunde Salling Group, og formanden håber derfor, at alle vil tage godt imod mælken, der skal være med til at skabe tættere bånd mellem Naturmælk og kunderne, ved at give dem mulighed for selv at bidrage til at dreje mælkeproduktionen i en mere bæredygtig retning.

"Vi vil gerne gå foran og vise, at vi tør gøre tingene på andre måder end de andre mejerier. Vi skal bruge mælken til fortælle kunderne, at der er en lang række initiativer, som vi kan lave hjemme på gårdene for at skabe en mere klimavenlig produktion, og at vi har behov for den ekstra krone for at kunne realisere nogle flere af dem," siger Jens Krogh til Økologisk Nu.

Vi vil gerne gå foran og vise, at vi tør gøre tingene på andre måder end de andre mejerier. Vi skal bruge mælken til fortælle kunderne, at der er en lang række initiativer, som vi kan lave hjemme på gårdene for at skabe en mere klimavenlig produktion, og at vi har behov for den ekstra krone for at kunne realisere nogle flere af dem.

— Jens Krogh, formand for Naturmælk

Klimainitiativerne omfatter bl.a. etablering af vindmøller, biogasanlæg, skov og læhegn samt brug af flere efterafgrøder. Jens Krogh kan selv sætte hak ved en lang række  klimainitiativer, og i første omgang bliver det igen hans køer hjemme på landbruget Kroghsminde ved Ølgod, som skal levere mælken til de nydesignede kartoner. Men flere står på spring.

"I den tid mælk nåede at være i handlen i foråret, oplevede vi stor interesse for den, og den blev hurtigt udsolgt, og vi fik mange positive tilkendegivelser fra kunderne," siger Jens Krogh.

Han tror, at mejeriet har ramt noget, som taler til mange forbrugere, og han håber på den baggrund, at flere af mejeriets øvrige leverandører får mulighed for at levere klimahandlingsmælk.

Ifølge Jens Krogh vil den ekstra krone desuden være med til at give lidt ekstra luft i økonomien hos et mejeri, som ifølge formanden har mistet omsætning for et to-cifret millionbeløb under cornakrisen.

"Vi har været hårdt ramt på cateringsalget, og vi mangler stadig de sidste 20-25 procent, og de kommer ikke igen før til næste år. Men vi har lige hævet afregningen med 20 øre, og der er nok mere på vej," siger Jens Krogh, som krydser fingere for, at det ikke bliver nødvendigt med en ny corona-nedlukning af Danmark.

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise