Annonce

Annonce

Naturmælks økologiske gårdmælk fra 'Mælkebevægelsen' skal skaffe penge til at arbejde for bedre dyrevelfærd, større biodiversitet og mindre klimabelastning hos mejeriets andelshavere. Foto: Naturmælk

Naturmælk relancerer udskældt øko-mælk

I foråret måtte Naturmælk trække sin "klimaneutrale" mælk af markedet efter kritik fra flere grønne organisationer. Nu bliver den relanceret i en ny indpakning.

Naturmælk relancerer sin udskældte 'klimamælk' under nyt navn. Mælken forventes at lande i handlen i uge 43 i både Føtex og Bilka, og via et samarbejde med Løgismose havner den også i køledisken hos Netto.

Mælken markedsføres som en Økologisk Gårdmælk 0,4%, og den kommer fra gårde, som ønsker at styrke økologien og har ekstra fokus på dyrevelfærd, biodiversitet og klima.

Naturmælk oplyser, at den nye mælk markerer startskuddet på mejeriets nye bæredygtighedsinitiativ Mælkebevægelsen, som skal være med til at gøre mælken lidt grønnere. I året, hvor det røde Ø-mærke fylder 30 år og er blevet allemandseje, står det ifølge det sønderjyske mejeri paradoksalt nok klarere end nogensinde, at landbrugets ambitionsniveau for bæredygtighed er nødt til at stile endnu højere, hvis det skal leve op til forbrugernes krav.

"Det gælder i meget høj grad for arbejdet med at nedbringe kvægbrugets udledning af drivhusgasser, og det gælder for dyrevelfærd og biodiversitet, hvor der er behov for at sætte endnu mere og hurtigere handling bag branchens gode intentioner," skriver Naturmælk i en pressemeddelelse om den nye gårdmælk.

Med en pris på 12,95 kr, er den nye gårdmælk en kr. dyrere end Naturmælks økologiske standard minimælk
Med en pris på 12,95 kr, er den nye gårdmælk en kr. dyrere end Naturmælks økologiske standard minimælk. Foto: Naturmælk

Mælken bliver i første omgang leveret af mejeriets formand, Jens Krogh, som dermed er den første af forhåbentlig mange landmænd, som vælger at blive en del af Mælkebevægelsen, oplyser Naturmælk.

”Vi har taget initiativ til den her bevægelse, fordi vi synes, der er behov for en fast form på de mange ekstra tiltag indenfor bæredygtighed, som vi er mange, der har arbejdet målrettet med i årevis. Økologien er et godt og solidt grundlag for det, men i dag er det ikke længere nok. Vi skal stræbe højere, hvis vi skal nå de mål for bæredygtigheden i dansk landbrug om 10-20 år, som jeg og mange andre landmænd drømmer om. Vi står over en række store udfordringer både lokalt og globalt, og et markant øget fokus på centrale temaer som klima, dyrevelfærd og biodiversitet er absolut nødvendigt, hvis næste generation skal have en verden at operere i på samme vilkår som os selv,” fortæller Jens Krogh, som driver landbruget Kroghsminde, der har ca. 140 malkekøer.

Mens der er skruet noget ned for klimaanprisningerne under relanceringen af mælken, er det stadig tanken, at forbrugerne skal betale en krone ekstra for mælken i forhold til den almindelige økologiske mælk.

Ifølge Naturmælks direktør, Leif Friis Jørgensen, er det nødvendig med en økonomisk håndsrækning fra forbrugerne, hvis mejeriet skal nå i mål med sine ambitioner om at gøre produktionen mere bæredygtig:

"En bevægelse er aldrig stærkere end de kræfter, der bliver lagt i den, og her har vi altså brug for at trække læsset i samlet flok; landmænd, mejerier, detail og forbrugere. Hvis vi skal lykkes med den her omstilling, som er vores generations vigtigste opgave, er vi nødt til at aktivere hele værdikæden fra jord til bord og stå sammen om at turde tage de næste skridt. Mælkebevægelsen er vores næste skridt, og vi håber, at mange vil tage det med os," siger mejeridirektøren.

Naturmælk vil løbende lancere Mælkebevægelsens aktiviteter og mejeriet oplyser, at det er planen, at sortimentet skal udvides til også at omfatte syrnede produkter, smør og ost.

Seks krav til landmændene i Mælkebevægelsen

De andelshavere, som ønsker at deltage i Mælkebevægelsen, skal leve op til en række krav om bæredygtighed, som rækker ud over de krav der er defineret i økologireglerne:

  • Landmanden får udført en klimahandlingsplan og forpligter sig til at introducere mindst ét nyt klimainitiativ hvert år

  • Gården skal være godkendt til tre hjerter under statens dyrevelfærdsmærkning

  • Gården skal være godkendt af Dyrenes Beskyttelse

  • Gården skal arbejde aktivt på at skabe øget biodiversitet

  • Landmanden skal deltage i en staldskole eller en udviklingsgruppe

  • Landmanden skal deltage aktivt som ambassadør for Mælkebevægelsen

Flere artikler fra samme sektion

Claus Hein: Vi er på vej i den rigtige retning

Frilands direktør glæder sig over, at selskabet kom ud af året med skindet på næsen trods flere uforudsete udfordringer.

24-11-2020 2 minutter

Fremgang for Friland trods coronakrise

Omsætningen hos Danish Crown-datterselskabet Friland voksede med 4,4 pct. til 859 mio. kr., og økologien stod for 84 pct. af salget i et regnskabsår med mange uforudsete udfordringer.

24-11-2020 5 minutter

Landbrugsorganisationer ser vidt forskelligt på regeringens klimaudspil

Regeringens skattereform mangler grøn vilje, mener Økologisk Landsforening. Omvendt er Landbrug & Fødevarer lettet over, at regeringen ikke indfører en bred CO2-afgift.

23-11-2020 6 minutter Klima,   Politik