Annonce

Annonce

Køkkenpersonale står i køkkenet på Vivild Efterskole

Formålet med 'Økologi i efterskolen' er at guide køkkenerne til at lægge om til økologi – vel at mærke uden en merpris. Foto: Frank Boutrup Schmidt

Nyt hæfte skal skubbe økologien ud på efterskolerne

I denne måned bliver et inspirationskatalog sendt ud til efterskolerne. Det skal motivere deres køkkener til at lægge om til økologi og skære ned på kødet.

”Økologi på efterskolen” er titlen på 36 siders konkret inspiration og motivation til at lægge køkkener og efterskoleelevers mindset om til økologi.

Bag hæftet står kokkene Sigrid Budtz-Jørgensen og Thomas Rybjerg Larsen. Sigrid Budtz-Jørgensen står bag Aarhus-restauranten L’estragon, der har haft Det Økologiske Spisemærke i guld i årevis – et mærke, som garanterer mindst 90 pct. økologi i køkkenet. Sammen med Thomas Rybjerg Larsen har hun også vejledt offentlige storkøkkener i at lægge om til økologi, blandt andet i Danmarks næststørste kommune via projektet ‘Øko Løft Aarhus’. 

Økologisk Landsforening har givet de to faglig sparring og hjælp med layoutet til hæftet, hvor forfatterne slår fast: Når en efterskole eller et andet storkøkken omlægger til økologi, får skolen sundere menuer, mindre madspild og medvirker til et landbrug uden udledning af sprøjtegifte til natur og grundvand, en større biodiversitet samt mindre forbrug af antibiotika.

Thomas Rybjerg Larsen har under arbejdet med hæftet taget økologi- og bæredygtighedstemperaturen ude på efterskolerne. Han har klart mærket, at både skoler, elever og forældrene i stigende grad vil gå bæredygtighedens vej. Men at der bestemt også er barrierer for at nå en mere bæredygtig hverdag – ikke mindst hos skoleeleverne.

“Når et æble har en plet, så er der mange unge, der smider det ud. Så der er stadig noget at lære – eksempelvis at en råvare ikke skal være et glansbillede, og at man kan skære pletten væk og stadig få sig et godt æble,” siger Thomas Rybjerg Larsen.

Massér elevernes øko-forståelse

Han forklarer også, at det ædle formål med ‘Økologi i efterskolen’ er at guide køkkenerne til at lægge om til økologi – vel at mærke uden en merpris. Og samtidig er der råd om, hvordan køkkenet og ledelsen kan massere elevernes forståelse for og viden om et økologisk køkken.

“I stedet for at arbejde nedefra og smugle grøntsager ind i forskellige retter, så er et af vores råd, at skolerne skal kommunikere klart til eleverne: Ved at tage en dag uden kød, så er det ikke fordi, vi vil tage noget fra jer, men det er noget, vi giver jer,” forklarer han.

Blandt de grønne sager med mindre kød, køkkenerne kan give eleverne, er der i hæftet helt konkret opskrifter på grøn lagsagne, falafler en tivolisalat med stegte bønner, som er tilpasset de unge smagsløg.

I sidste halvdel af juni bliver der sendt i alt 8.000 hæfter ud til de danske efterskoler samt alle, der modtager efterskolernes blad, som for eksempel også læses af kommunalpolitikere. Produktionen og udsendelsen af hæfterne er støttet af Fonden for økologisk landbrug.

Du kan bladre i hæftet om det økologiske efterskole-køkken ved at søge på ´Økologi på efterskolen´ på issuu.com.

Flere artikler fra samme sektion

Solid vækst på det engelske marked

I løbet af det seneste år er det engelske salg af økologiske fødevarer vokset dobbelt så hurtigt som det konventionelle salg, og COVID-19 har givet salget ekstra medvind.

30-06-2020 2 minutter Udland,   Eksport

Kokkeeleverne vil tættere på landmanden

Fremtidens kokke efterlyser mere viden om de råvarer og den bæredygtige udvikling, som de selv skal være med til at forme.

26-06-2020 5 minutter Uddannelse

Eleverne skal tættere på råvarerne og bruge mindre tid på tør teori

For at tiltrække fremtidens professionelle madhåndværkere arbejder Anne-Birgitte Agger med at omdanne Hotel- of Restaurantskolen til et klimaneutralt uddannelsessted, hvor bæredygtighed ikke bare er noget, man snakker om.

25-06-2020 7 minutter Uddannelse,   Foodservice