Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Annonce

GreenF-september.png

Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg
En langhåret ko med horn står på en mark og ser på kameraet

Den nye ROC-certificering stiller bl.a. skærpede krav til dyrevelfærd, såsom at kvæg som udgangspunkt ikke må afhornes. Foto: Apricot Lane

Ny økologicertificering med skrappere krav er landet

Både fødevarer, fibre og plejeprodukter kan få den nye certificering ROC, som gives i enten guld, sølv eller bronze. I første omgang er den på markedet i USA.

En ny økologicertificering, som stiller større krav end de eksisterende økologiregler, er nu på markedet i USA.

Certificeringen, der kaldes Regenerative Organic Certified program (ROC), kan tildeles både fødevarer, fibre og plejeprodukter og fås i enten guld, sølv og bronze. Bag mærkningsordningen, der har været på forsøgsstadiet i et års tid, står den tre år gamle forening Regenerative Organic Alliance (ROA).

"Den nuværende globale krise understreger behovet for en systematisk forandring af vores landbrug og fødevarekilder," siger Elizabeth Whitlow, bestyrelsesformand for ROA, til mediet Food Tank.  

For at få certificeringen skal man først og fremmest være certificeret økolog efter de amerikanske eller tilsvarende udenlandske kriterier, men med ROC følger yderligere krav til løn- og arbejdstider, dyrevelfærd og jordbearbejdning. 

Der skal således dyrkes efter regenerative principper, hvilket indebærer reduceret jordbearbejdning, løbende målinger af jordens sundhed og rotationsafgræsning. Desuden må der hverken fældes primær eller ældre sekundær skov, og vådområder samt tørvemoser må ikke opdyrkes. Læs listen over krav her.

Bestyrelsesformand for ROA Elizabeth Whitlow, holdt sidste år tale om regenerativt økologisk landbrug. Hun håber, at den nye certificering kan blive den højeste standard for landbrug verden over
Bestyrelsesformand for ROA Elizabeth Whitlow, holdt sidste år tale om regenerativt økologisk landbrug. Hun håber, at den nye certificering kan blive den højeste standard for landbrug verden over. Foto: TEDxTYSONS/flickr/Creative Commons

"Regenerative Organic Alliance eksisterer for at promovere regenerativt økologisk landbrug som den højeste standard i verden for landbrug," siger Elizabeth Whitlow.

Af eksempler på skærpede krav til dyrevelfærden er, at afhorning af kvæg kun undtagelsesvis tilladt, permanent adgang til græsningsarealer bortset fra særlige tilfælde, og der lægges op til, at man som udgangspunkt slagter dyrene på bedriften; i regelsættet formuleres det nemlig sådan, at der skal fremvises uvildig dokumentation på, at det pågældende slagteri kan opfylde ROC-kravene, "hvis slagtningen ikke sker på gården".

Guld-, sølv- og bronze-mærkning

Den økologiske salgskanal Patagonia Provisions, er blandt stifterne af ROA. Patagonia Provisions hører under friluftsliv-tøjmærket Patagonia, der er stiftet og ejet af den 81-årige milliardær, Yvon Chouinard, som har opbygget sin forretning ud fra et etisk og bæredygtigt hensyn.

"Jo mere vi smøger ærmerne op og dykker ned i madens verden, desto mere opdager vi, at de bedste metoder ofte er de gamle," skriver han i et blogindlæg om, hvorfor han har valgt at arbejde for den nye certificering.

En anden producent, der har fået en del af sin produktion certificeret, er Apricot Lane Farms, som Økologisk Nu omtalte i begyndelsen af året. Det er nemlig bedriften, der har hovedrollen i dokumentarfilmen 'Den Største Lille Gård'.

For at opnå bronzemærket skal mindst 25 pct. af ens produktionsareal leve op til de nye certificeringskrav, og inden for fem år skal arealet øges til 50 pct.

For sølvmærket skal arealet i første omgang udgøre mindst 50 pct. af produktionsarealet og stige til mindst 75 pct. inden for fem år.

For guld skal 100 pct. af ens areal være certificeret.

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd