Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

Fødevarer bidrager til 20-35 pct. af verdens drivhusgasudledninger. Den bedste løsning fra forbrugernes side er en omstilling til en mere planterig kost og en reduktion af madspild. Foto: Moment Studio

Projekt skal opklare, hvordan plantebaseret kost bliver mere udbredt

Et nyt, stort forskningsprojekt ledet af Aarhus Universitet skal være med til at styrke den grønne omstilling. Projektet har fokus på plantebaseret mad, madspild og forbrugeradfærd.

15 aktører fra fødevarebranchen og tre danske universiteter er gået sammen om projektet PlantPro, der sætter fokus ikke alene på plantebaseret kost, men også forbrugeradfærd og madspild. Det skriver Aarhus Universitet på sin hjemmeside.

"Fødevarer bidrager til 20-35 pct. af verdens drivhusgasudledninger. Den bedste løsning fra forbrugernes side er en omstilling til en mere planterig kost - men også en reduktion af madspild. På verdensplan vurderes det nemlig, at madspildet på tværs af landbrug, fødevareproduktion og husholdninger tegner sig for cirka 8–10 pct. af den samlede menneskeskabte udledning af klimagasser. Det nye projekt er baseret på en såkaldt fødevaresystemtilgang, der har et holistisk syn på den grønne omstilling. For eksempel kobler vi to områder, som ellers ikke bliver sammentænkt, på trods af at der findes store synergieffekter - og så samler projektet både iværksættere, store virksomheder og interesseorganisationer i en fælles indsats," siger professor Jessica Aschemann-Witzel fra MAPP Centret på Aarhus Universitet, der koordinerer projektet.

Projektet hviler blandt andet på undersøgelser af forbrugeropfattelser og -adfærd, men også på interventioner og nudging, hvor forskellige potentielt adfærdsændrende metoder afprøves i praksis.

PlantPro-projektet skal være med til at opklare, hvordan Danmark kan styrke og udbrede omstillingen til en mere planterig kost, mindre madspild og grøn fødevareinnovation, der kan understøtte den bæredygtige udvikling.

"Den grønne omstilling kan ikke nås uden forbrugerne er med på rejsen. Tekniske innovationer kan ikke slå igennem, hvis forbrugerne ikke er åbne over for nye produkter og en ny adfærd i hverdagen," siger Jessica Aschemann-Witzel.

Flere artikler fra samme sektion

Økolog er ny rådgiver for Greenpeace og vil kæmpe for færre husdyr

At få ændret landbrugspolitikken er som kampen mellem David og Goliat, mener Helene Hansen, der er ny landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace. Selv er hun uddannet økolog og ønsker et mere plantebaseret, økologisk landbrug.

15-06-2021 4 minutter Politik

Dyrenes Beskyttelse: Vilde fisk fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde

Et hold af danske og svenske forskere skal nu forsøge at finde ud af, hvor meget vilde fisk lider, når de bliver fanget og hevet ombord på nutidens store trawlere.

15-06-2021 3 minutter Akvakultur

Et nyt biodiversitetsråd skal rådgive regeringen

Folketinget har besluttet at nedsætte et uafhængigt organ af eksperter, der fremover skal rådgive om indsatser på naturområdet.

14-06-2021 2 minutter Biodiversitet,   Politik