Annonce

Annonce

Kunde tager økologisk kål fra butikshylde.

I Økologisk Landsforening glæder man sig over udsigten til nye regler, som skal sikre, at fødevareproducenterne ikke skal vente i tre-fire måneder på at få deres afregning, når de leverer varer til landets dagligvarekæderne og grossister. Foto: Moment Studio

Ny lov skal sikre, at fødevareproducenter får en mere fair behandling af kæderne

Erhvervsministeriet har udarbejdet det første udkast til et lovforslag, der skal gøre op med mange års urimelig handelspraksis, hvor fødevareproducenter risikerer at vente i op til tre-fire måneder på deres afregning.

En ny lov vil snart sikre, at fødevareproducenter får en mere fair behandling, når de leverer varer til de store landsdækkende dagligvarekæder og grossister.  

Erhvervsministeriet har nu udarbejdet det første udkast til et lovforslag, der inden 1. maj skal implementere nye EU-regler i dansk lovgivning. Loven er et opgør med mange års urimelig handelspraksis, hvor fødevareproducenter risikerer at vente i op til fire måneder på deres afregning.

Der er med andre ord håb forude for de mange fødevareproducenter, som i årevis har ønsket kortere betalingsfrister for deres varer og som har kæmpet for at undgå krav om høje markedsføringstilskud for overhovedet at få adgang til dagligvarekædernes butikshylder.

Det nyt lovforslag sætter faste grænser for, hvor lang tid der må gå, før grossister og dagligvarekæder afregner med producenterne, men dagligvarebranchen klapper ikke i hænderne over udsigten til de skærpede regler, som man kan høre mere om på et gratis webseminar, som brancheforeningen Mærkevareleverandørerne afholder i indeværende uge.

Producenterne skal ikke fungere som banker

Som det er i dag, kan der i visse tilfælde gå helt op til 120 dage eller mere, før producenterne får deres betaling, og ifølge Økologisk Landsforening og brancheforeningen Mærkevareleverandørerne er det ikke fair, at flere af landets mindste producenter på den måde kommer til at fungere som ufrivillig bank for de landsdækkende dagligvarekoncerner.

Henrik Hindborg opfordrer de økologiske producenter til at blive klogere på de nye regler, som skal sikre mere fair vilkår via et af de webseminarer, som mærkevareleverandørernes brancheforening, MLDK, afholder i denne uge
Henrik Hindborg opfordrer de økologiske producenter til at blive klogere på de nye regler, som skal sikre mere fair vilkår via et af de webseminarer, som mærkevareleverandørernes brancheforening, MLDK, afholder i denne uge

"Indtil nu har Danmark som et af de eneste lande i Europa ingen regulering haft på området. Nu står vi til at blive identisk i strukturen med resten af EU, og det er med til at sikre en fair handelsvilkår og et effektivt marked," siger Mærkevareleverandørernes direktør, Niels Jensen til FødevareWatch, mens Coop til samme medie anfører, at en kortere betalingsfrist risikerer at få alvorlige konsekvenser for dagligvarekoncernens økonomi og i sidste ende kan føre til, at flere brugsforeninger må lukke.

Så galt tror Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening, dog ikke at det går. Han har gennem flere år kritiseret landets dagligvarekæder for deres langsommelige afregning og krav om høje markedsføringstilskud, da begge dele er en udfordring for små og mellemstore producenter, som ikke har en stor likviditet.

Han håber derfor, at Danmark nu endelig, som et af de sidste lande i Europa, får indført en regulering på området. Han advarer i den forbindelse mod at lytte for meget til dagligvarebranchens kritik, hvor Coop bl.a. har ytret et ønske om, at de nye regler kun bør omfatte procenter med en omsætning på op til 2,6 mia. kr., som det oprindeligt var planen fra EU. Det ville i praksis betyde, at andelsselskaber som Arla Foods og Danish Crown ikke ville blive omfattet af de nye regler, og det er uholdbart, mener Henrik Hindborg.

"Der bør gælde ens regler for alle, ellers kan det blive vanskeligt for de små producenter at få ordrerne, og så risikerer reglerne at blive en hæmsko for de producenter, som de skulle være med til at beskytte," siger markedschefen, som opfordrer foreningens medlemmer til at tilmelde sig et af de webseminarer, som Mærkevareleverandørerne afholder om de nye regler i løbet af denne uge.

Det nye lovforslag lægger op til, at de maksimale betalingsfrister typisk bliver fra 30-60 dage. Fristens længe afhænger af, om der er tale om letfordærvelige fødevarer eller varer med længere holdbarhed.

Flere artikler fra samme sektion

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise

De professionelle køkkener tankede grøn inspiration på Foodexpo

Jagten på grønne proteiner var et vigtigt tema i ’Naturens Spisekammer’ på Foodexpo.

19-03-2024 7 minutter Messer,   Plantebaserede fødevarer