Annonce

NATEXPO-21-PARIS--1600x300--CTA-GB.jpg

Annonce

GreenF-september.png

Annonce

OK21_okonu_1600x300.jpg
Jesper Fog-Petersen sidder ved sit skrivebord og viser ærteproteiner

Økologikonsulent Jesper Fog-Petersen fra Økologisk Landsforening har leveret oplysninger om de økologiske producenter af bælgfrugter til det nye Danmarkskort, som skal bidrage til at sætte yderligere skub i den hjemlige produktion af plantebaserede fødevarer. Foto: Jakob Brandt

Matchmaking mellem fødevareindustrien og danske producenter af bælgfrugter

Nyt Danmarkskort skal skabe kontakt mellem lokale producenter af bælgfrugter og forarbejdningsvirksomhederne.

Producenterne af plantebaserede fødevarer får nu et nyt værktøj, som gør det nemmere at finde frem til de landmænd, som er klar til at producere ærter og bønner til konsum. For at hjælpe udviklingen af plantebaserede varer på vej, har Seges i samarbejde med Økologisk Landsforening udviklet en ny match-making platform for bælgplanter til fødevareproduktion.

I takt med at de plantebaserede fødevarer vinder større og større indpas i danskerne kostvaner, vokser efterspørgslen på danske bælgfrugter, og den nye platform skal være med til at lette kontakten mellem producenter og aftagere, som prioriterer at udvikle fødevarer på basis af lokale råvarer frem for importerede bønner og ærter.

Det kræver nye samarbejder, og for at gøre det nemmere for de danske fødevareproducenter at finde frem til de lokale landmænd, som er klar til at dyrke bælgplanter, lancerer landbruget et digitalt Danmarkskort, hvor både landmænd og forarbejdningsvirksomheder er plottet ind.

"Man kan med rette spørge, hvorfor vi i Danmark importerer bælgplanter til fødevareproduktion, når vi selv kan producere dem. Forklaringen skal blandt andet findes i et manglende distributionsled i værdikæden, der gør, at producenter og aftagere ikke har kontakt med hinanden. Fødevarevirksomhederne ved reelt for lidt om hvad danske landmænd kan producere, og landmændene ved reelt for lidt om hvad fødevarevirksomhederne ønsker. Derved er der et kæmpe forretningspotentiale, der går tabt. Det her er en mulighed for de landmænd, som ønsker at dyrke højværdi-afgrøder til fødevarer," siger direktør for plantesektoren, Troels Toft i en pressemeddelelse fra Seges.

Platformen rummer både konventionelle og økologiske landmænd, der allerede producerer eller gerne vil producere bælgplanter til fødevarer, og markedschef for detail i Økologisk Landsforening, Henrik Hindborg, betragter det nye Danmarkskort som en vigtig brik i udviklingen af den hjemlige produktion af plantebaserede produkter.

"Det kan være med til at gøre det nemmere for de forskellige led at række ud mod hinanden og dermed bidrage til at facilitere nye samarbejder," siger Henrik Hindborg.

Ved at synliggøre hvor mange danske landmænd som er klar til at dyrke bælgfrugter, håber han, at der bliver sat yderligere skub i udviklingen af plantebaserede alternativer til animalske proteiner.

"Det er nødvendigt for både at overbevise detailhandlen og landets store grossister om, at der er producenter, som er klar til at gå plantevejen," siger Henrik Hindborg, som selv er engageret i to projekter, der skal øge udbuddet af danske bælgfrugter til konsum.

Tilmeld dig til Danmarkskortet

Flere artikler fra samme sektion

Nyt klimaværktøj medregner også jordens evne til at lagre kulstof

Fra 2022 kan landmænd sætte tal på kulstoflagringen i kløvergræsmarker og i sædskiftet i det hele taget. Landbrugets Klimaværktøj medregner jordens kulstofbalance, når udledning af drivhusgasser fra planteavl gøres op.

28-09-2021 3 minutter Klima

Vismand sår tvivl om tænketanks dystre forudsigelse af økologers økonomi

Landbruget - særligt økologerne - bliver hårdt ramt, hvis regeringens landbrugsudspil gennemføres, vurderer tænketanken Axcelfuture. Vismand Lars Gårn Hansen er dog ikke overbevist om, at beregningen bliver virkelighed.

28-09-2021 7 minutter Økonomi,   Klima,   Politik

Eksperter vil finde ud af, hvad køerne laver, når de er på skovtur

På gården Ellinglund ved Silkeborg har ammetanter og kalve adgang til indhegnede skovarealer. Center for Frilandsdyr undersøger, hvordan dyrene bruger skoven. Det sker med GPS, kameraer og adfærdsstudier i marken.

27-09-2021 5 minutter Kvæg